Путін програв вибори до Європарламенту: дайджест пропаганди за 10 червня

Путін програв вибори до Європарламенту: дайджест пропаганди за 10 червня

11 Червня 2024
322

Путін програв вибори до Європарламенту: дайджест пропаганди за 10 червня

«Центр стратегічних комунікацій»
322
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 10 червня 2024 року.
Путін програв вибори до Європарламенту: дайджест пропаганди за 10 червня
Путін програв вибори до Європарламенту: дайджест пропаганди за 10 червня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

  1. Проросійського дива в Європі не сталося
  2. Німці відповіли на «Україна нікому не потрібна в Європі»
  3. Росія в шоці від саміту в Бюргенштоці
  4. UCG протистоятиме наративам Москви

Проросійського дива в Європі не сталося

Реакція Росії на вибори до Європарламенту, які завершилися напередодні, переможно-істерична. Той же Медведєв закликав Макрона та Шольца подати у відставку через поразку їхніх партій. Головний посил – «євроскептицизм переміг». На головну увагу заслужив навіть не президент Франції чи канцлер Німеччини, а прем’єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо, якого у РФ називають «нашим ворогом та який зобов’язався поставити в Україну 30 винищувачів F-16 та €977 млн протягом цього року».

НАСПРАВДІ, жодного крену в антиукраїнський бік у Європі не буде. Що, до речі, й визнав офіційний представник Кремля Пєсков. Натомість багато пропагандистських ресурсів відносний успіх «ультраправих» на виборах до Європарламенту трактують ледь не в стилі «Трамп-наш!». Але жодної ідейної близькості у того ж 28-річного Жордана Барделлі з французького «Національного об’єднання» з 71-річним Путіним, звісно, немає.

Взагалі сподівання Москви на Ле Пен у Франції, Трампа в США, «АдН» у Німеччині, Сальвіні в Італії лише зайвий раз підкреслює банкрутство путінської зовнішньої політики, яка звелася до звичного «авось».

Але дива не сталося. Проти московських заклинань насамперед математика. Дві найправіші групи в Європарламенті — «Європейські консерватори та реформісти» та група «Ідентичність та демократія» — контролюватимуть лише 131 місце. Це не рахуючи жалюгідних 15 членів «АдН», 10 представників партії «Фідес» прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана (яка набрала найменший результат за останні 20 років, попри його Meta-гру проти Мадьяра та України), шести членів польської «Конфедерації» і трьох членів болгарської партії «Відродження».

Якби усі вони сформували єдину групу, вона дійсно стала б другою за розміром силою після традиційно домінуючої Європейської народної партії. Але суперництво та розбіжності в їхніх лавах роблять такий сценарій малоймовірним. Путін програв.

Німці відповіли на «Україна нікому не потрібна в Європі»

На особливу увагу на цьому тлі заслуговують останні новини з Німеччини. Багато її фірм, що працюють на українському ринку, планують нові інвестиції, попри війну. Агентство Reuters із посиланням на опитування, проведене Німецько-українською зовнішньоторговельною палатою (AHK Ukraine) за участі консалтингової компанії KPMG, повідомило, що з опитаних 142 підприємств близько 42% очікують поліпшення економічної ситуації в Україні протягом найближчого року.

НАСПРАВДІ, кожна друга (!) опитана німецька компанія розцінює доступ до українського ринку як шанс для її бізнесу. «Україна – одна з найбільших країн у Європі, там є кваліфіковані кадри. Насамперед освіта у сфері природничих і технічних наук завжди була хорошою. До того ж тут родючий ґрунт, і з погляду логістики положення країни вигідне для Європи», – пояснив голова AHK Ukraine Райнер Перау.

Експерт компанії KPMG Ніколай Кіскальт наголосив, що німецькі компанії можуть зробити значний внесок у зміцнення української економіки: «Як велика промислова країна, Україна означає для німецьких підприємств величезний потенціал, особливо в галузі виробництва, енергетики, фармакології, IT та аутсорсингу».

Нагадаємо, наприкінці жовтня віцеканцлер, федеральний міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек повідомив, що до уряду ФРН надійшло 30 заявок від компаній, які хочуть інвестувати в українську економіку.

І це найкраща відповідь на наратив «Україна нікому не потрібна в Європі». 

Росія в шоці від саміту в Бюргенштоці

А Москва тим часом продовжує мріяти про «новий світопорядок». Хоча, вже визнає, що швидко він не настане.

Водночас Росія (вже й Китай) переконують, що  український Саміт миру в Швейцарії  нічого не вирішує. Але на дуже просте питання: «Якщо це дійсно так, чого здіймати такий галас навколо цього?», відповідь також дуже проста: «Через те, що цей Саміт НАСПРАВДІ зачіпає Росію за живе». 

І через те, що «несуб’єктна Україна на чолі з нелегітимним президентом» змогла організувати таку конференцію в Бюргенштоці Росія перебуває у реальному шоці.

Президентка Швейцарії Віола Амхерд заявила, що вже майже 90 країн підтвердили участь у «Саміті миру»: «Половина з яких з Європи та Північної Америки, інша – з Південної Америки, Африки, Близького Сходу та Азії. Більшість країн будуть представлені на рівні глав держав та урядів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Путін не пришле в Бюргеншток хоча б спостерігача

«Ми хочемо запустити широко підтримуваний процес для досягнення довгострокового і стійкого миру в Україні і створити умови для проведення майбутнього мирного саміту за участі Росії. Це вдасться лише за умови спільних дій усіх країн», – пояснила Амхерд.

І на цьому тлі Москва судомно радіє, що до її «світопорядку» (під яким вона чомусь розуміє БРІКС) вже хоче доєднатися Зімбабве.

UCG протистоятиме наративам Москви

США, співпрацюючи з широкою коаліцією країн, які підтримують Україну, докладають зусиль для викриття розповсюджувачів кремлівської дезінформації. І почали це робити ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

10 червня запропоновано ще один інструмент підтримки України та захисту глобального інформаційного простору. США та Польща створили спільну Комунікаційну групу по Україні (UCG), яка базується у Варшаві. Мета – підтримати Київ у його боротьбі проти агресії Москви в інформаційному просторі.

 

НАСПРАВДІ, UCG об’єднає уряди країн-партнерів для координації повідомлень, сприяння правдивому висвітленню повномасштабного російського вторгнення в Україну, посиленню голосів українців та викриттю інформаційних маніпуляцій Кремля.

Представники країн-учасниць докладуть спільних зусиль для протидії дезінформації та  підтримки повідомлень, що ґрунтуються на правдивих фактах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Як російський інформаційний корабель пішов на…».

«Кремль постійно використовує брехню та маніпуляції, щоб пропагувати неправдиві приводи для свого невиправданого вторгнення, приховати цілі (розв’язаної ним) війни та спробувати послабити світову солідарність з українським народом. UCG призначена, щоб протистояти цим брехливим наративам і допомагати правдивому висвітленню стійкості та мужності України перед російською агресією» наголошується у заяві Держдепартаменту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду