Як має закінчитись війна для Росії: дайджест пропаганди за 7–9 червня

Як має закінчитись війна для Росії: дайджест пропаганди за 7–9 червня

10 Червня 2024
464

Як має закінчитись війна для Росії: дайджест пропаганди за 7–9 червня

«Центр стратегічних комунікацій»
464
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 7–9 червня 2024 року.
Як має закінчитись війна для Росії: дайджест пропаганди за 7–9 червня
Як має закінчитись війна для Росії: дайджест пропаганди за 7–9 червня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

  1. Два варіанти завершення війни для Росії
  2. У РФ шукають «зниклих дітей» і «чорних трансплантологів»
  3. Путіна спростовують власні фінансисти й мільярдери
  4. Орбан і його Meta-гра проти Мадьяра та України

Два варіанти завершення війни для Росії

Одним з головних путінських наративів останніх часів є наступний: якби Україні не допомагали зброєю США та інші країни Заходу, то війна б завершилася за пару місяців, тисячі людей були б живі, міста врятовані і т.д. 

Але скільки б Путін на панельній сесії з «ядерним політологом» Карагановим на ПМЕФ-2024 не переконував, що «Росія перемагає українців по всій лінії фронту», в реальності не вдається створити навіть буферну зону навколо Бєлгорода. Що визнають вже й «воєнкори».

НАСПРАВДІ, якби у 2014 році на Донбасі не з’явилися путінські «іхтамнєти» зі «зброєю з військторгу», то війна б там припинилася за пару місяців, Україна давно «закрила» б питання, і до того ж тисячі життів було б врятовано. А тепер Путін відкрив скриню Пандори, звідки вже й у бік «Староросії» летить у відповідь. Вже й до Північної Осетії чергова «червона лінія» долетіла.

В Офісі президента України сформулювали два варіанти завершення війни. Перший – це військова поразка Росії. Тому що країна, яка веде оборонну війну, не те, що має міжнародне право, а зобов’язана знищувати все, що вважає за потрібне, все що вважає інфраструктурою війни на території країни-агресора. «Світ має насичувати Україну зброєю, чітко регламентувати правила конвенційної війни для трішки дурнуватої, перепрошую, але просто немає інших слів, Росії, пояснюючи, що або ви цих правил дотримуєтесь, або будете знищені колективно», – заявив радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

Другий – Саміт миру. Це майданчик, на якому всі країни мають зафіксувати насамперед ключову тезу: не можна просто прийти й порушити міжнародне право, знищуючи інші правила, знищуючи іншу країну, бо за це буде належне покарання. У межах цього майданчика приїжджаєте до Росії і кажете: або ви зупиняєтесь, або ми ізолюємо вас в глобальних інституціях, ізолюємо вашу фінансову систему в повному обсязі, ізолюємо ваші ринки в повному обсязі, вводимо додаткові санкції проти тих країн, які з вами співпрацюватимуть тощо.

У РФ шукали «зниклих дітей»  і «чорних трансплантологів» 

На іншій панелі ПМЕФ під назвою «Традиційні цінності як показник здорового суспільства» Симоньян та її колеги з пропагандистського цеху (серед яких була віцеспікер Держдуми Кузнецова) «показали» гостям пітерського форуму переваги РФ, спекулюючи на давно викритих міфах. Наприклад, остання каже: «Знаєте, хто лідер із продажу… зникнення дітей у світі? США! 358 тисяч американських дітей зникають на рік».

НАСПРАВДІ, ці цифри спростовані ще у березні 2023 року. А більшість випадків із цієї статистики стосуються просто втечі дітей із дому, у 99% випадках їх потім знаходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва шукає в Україні «чорних трансплантологів»

«Перший закон, який ухвалює Верховна Рада України, — змітає всі бар’єри, які ведуть до трансплантології органів», – знову бреше Кузнєцова. НАСПРАВДІ, цей міф пропаганди про чорних трансплантологів в Україні з’явився ще 2019 року. Закон лише регулює факт прижиттєвої згоди на трансплантацію. Презумпція згоди на донорство органів, до речі, існує і в Росії, але ніхто в світі з цього не робить новини і не б’є на сполох.

Путіна спростовують власні фінансисти і мільярдери

Повертаємось до Путіна на ПМЕФ та його економічних міфів. Наприклад, він знову переконував, що «темпи зростання економіки РФ випереджають середньосвітові. Росія вже випередила Японію та Німеччину за обсягом економіки» та пообіцяв вивести її на четверте місце у світі.

НАСПРАВДІ, Путіна спростовують вже навіть його фінансисти. Очільник комітету Держдуми з бюджету та податків Андрій Макаров на тому ж ПМЕФ розкритикував мету досягнення Росією четвертого місця у світі за паритетом купівельної спроможності (ПКС). (Це активно використовувалося пропагандою, щоб показати досягнення економіки РФ під час війни і ним часто оперує Путін).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Травневі укази» Путіна: плани і реальність

«Виникає питання: чому ніхто в Росії не помітив, що ми вже три роки четверта економіка світу за паритетом купівельної спроможності. А тому, що це ні на що не впливає. Тому що це не має жодного стосунку ні до якості життя, ні, власне кажучи, до якості економіки», — пояснює Макаров.

Також він розкритикував те, як держава підтримує економіку. «Спочатку ми даємо гроші, щоб продукцію випустити, потім даємо гроші, щоб цю продукцію держава купила, потім даємо гроші, щоб побудувати склад, де зберігати продукцію, бо вона нікому не потрібна, потім даємо гроші на те, щоб цю продукцію утилізувати, бо на складі її зберігати надто дорого. Така економіка замкнутого циклу».

Публічну критику путінської економічної моделі дозволив собі й керівник Сбербанку Герман Греф, який назвав «примітивною» модель російського економічного зростання та заявив про досягнення межі її можливостей. За його словами, нинішнє зростання було досягнуто виключно за рахунок зарплат і кредитування, але не супроводжувалося змінами у виробництві, що зрештою не призвело до збільшення пропозиції. В тому числі й за рахунок імпорту.

У Росії через «специфічну геополітичну ситуацію цього не відбувається: товарів не стає більше, люди більше їх виробляти не починають, ціни на них підвищуються. Таким чином, продуктивність праці падає. У цьому полягає обмеженість сьогоднішньої моделі зростання».

На критику на адресу путінської економічної моделі наважився і власник «Сєвєрсталі» мільярдер (доларовий) Олексій Мордашов. У своєму виступі він поскаржився на нестабільність податкової системи: «Не можна одночасно і податки підвищувати, і запевняти в їхній стабільності».

Орбан і його Meta-гра проти Мадьяра та України  

І наостанок про вибори в Європарламент, які завершилися 9 червня. Але не про їх підсумки, а про рекорди. Партія прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана ФІДЕС та її союзники стали лідерами в усьому Євросоюзі за обсягами антизахідної реклами у соцмережах. Про це свідчать результати дослідження, яке провів незалежний аналітичний центр Political Capital.

 

НАСПРАВДІ«у той час як проурядовий табір витратив 4,3 млн євро на рекламу в Meta та Google, усі 14 опозиційних партій та пов’язані з ними ЗМІ витратили менше п’ятої частини цієї суми – 839 000 євро. Цього року ФІДЕС була найбільшим рекламодавцем у Google в ЄС, проплативши шість із 10 найбільш розкручених відеороликів», – наголошується в дослідженні.

За висновками його авторів, ФІДЕС та її довірені особи – основні постачальники антизахідних дезінформаційних наративів в Угорщині. На їхню частку припадає 98,6 %  усієї суми у 2 млн євро, витраченої на просування такої пропаганди. Більшість цих коштів (46 %) пішла на антипіар, спрямований проти опозиційного політика Петра Мадьяра.

Хай би Орбан і далі бавився у свої внутрішньополітичні Meta-ігри. Але, згідно з дослідженням, на другому місці (34 % витрат) – просування наративу про війну Росії проти України, в якому стверджується, що «європейські провоєнні політики та їхні угорські прислужники хочуть розв’язати Третю світову війну».

Те, як Росія атакує Україну дезінформацією через рекламу в Facebook, відомо давно. Тепер, як бачимо, це використовують і певні політики в Європі заради досягнення своїх, зовсім не внутрішньополітичних, цілей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду