КЖЕ допомогла порозумітись каналу «Київ» та Центру протидії дезінформації після критики сюжету

КЖЕ допомогла порозумітись каналу «Київ» та Центру протидії дезінформації після критики сюжету

4 Червня 2024
464
4 Червня 2024
14:02

КЖЕ допомогла порозумітись каналу «Київ» та Центру протидії дезінформації після критики сюжету

464
Центр погодився тісніше спілкуватися з медіа і не вдаватися до тиску на них. Телеканал вирішив провести тренінги для дотримання професійних стандартів журналістами.
КЖЕ допомогла порозумітись каналу «Київ» та Центру протидії дезінформації після критики сюжету
КЖЕ допомогла порозумітись каналу «Київ» та Центру протидії дезінформації після критики сюжету

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) виступила посередницею між телеканалом «Київ» та Центром протидії дезінформації після того, як Центр розкритикував сюжет каналу про притягнення до відповідальності студентів, які не повернулися після навчання в Україну. Про це повідомляє КЖЕ.

До Комісії звернувся комунальний телеканал «Київ» з проханням надати оцінку сюжету про рішення уряду дозволити студентам-бакалаврам виїздити за кордон за програмами обміну.

Сюжет вийшов в етер 3 квітня, у ньому гостем був адвокат Андрій Приходько. Ведуча етеру поцікавилася, які існують механізми для притягнення до відповідальності тих, хто не повернувся після завершення навчання за кордоном.

«Кримінальне провадження, повідомлення особі про підозру, оголошення особи в розшук, виставлення червоних карточок в Інтерполі і відправлення міжнародних доручень у ту країну, куди він поїхав, для затримання й депортації в Україну», — відповів адвокат.

Сюжет викликав критику з боку Центру протидії дезінформації при РНБО. У своєму телеграм-каналі Центр відзначив, що Андрій Приходько не представляє позицію держави, а схожі з ним наративи у своїй інформаційній діяльності проти України використовує Росія.

«Центр рекомендує медіа відповідальніше ставитися до інформації, яка з’являється в ефірах, особливо у випадку, коли вона може бути використана ворогом для створення суспільних розколів», — підсумував ЦПД.

У рамках розгляду скарги Комісія з журналістської етики запропонувала телеканалу «Київ» та Центру протидії дезінформації своє посередництво. Зустріч модерував голова КЖЕ Андрій Куликов.

Свої позиції висловили голова ЦПД Андрій Коваленко і директорка каналу «Київ» Наталія Лященко.

В результаті сторони дійшли до таких рішень:

  1. Сторони погодилися з тим, що пряма комунікація між медіа та Центром протидії дезінформації допомагає уникнути непорозумінь і хибного сприйняття роботи журналістів. ЦПД надалі тісніше спілкуватися з медіа в рамках оперативного реагування на інформаційні виклики.
  2. Телеканал виявив готовність провести тренінги та інші навчальні заходи для підвищення кваліфікації журналістів, які працюють в ефірі. Для телеканалу важливо, аби ведучі та інші працівники дотримувалися професійних стандартів, у тому числі етичних.
  3. Центр протидії дезінформації вважає неприпустимим будь-який тиск на медіа і не вдаватиметься до такого тиску.

Читайте також: КЖЕ оголосила попередження двом виданням через матеріал про форум у Берліні за участі мера Миколаєва

Ілюстрація: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду