Візит президентки Французького інституту в Україну. Франція посилює підтримку української культури

Візит президентки Французького інституту в Україну. Франція посилює підтримку української культури

24 Травня 2024
619

Візит президентки Французького інституту в Україну. Франція посилює підтримку української культури

619
Заступниця міністра закордонних справ України, голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО Ірина Боровець провела зустріч з президенткою Французького інституту Евою Нгуєн Бінь під час її візиту до Києва.
Візит президентки Французького інституту в Україну. Франція посилює підтримку української культури
Візит президентки Французького інституту в Україну. Франція посилює підтримку української культури

Ірина Боровець наголосила на важливості співпраці Українського та Французького інститутів, зокрема щодо підтримки проєктів у сфері культури, сприяння діяльності представництва Українського інституту у Франції.  

«На тлі російської агресії проти України ми маємо захищати не лише кордони нашої держави, але й культуру і мистецтво.  Маємо об'єднувати зусилля, ресурси та можливості, щоб наш голос було чути на усіх континентах. Культурна сфера в принципі пронизує усе – дипломатію, комунікацію, політику в цілому. Тому ми вдячні французьким колегам за їхню готовність пліч-о-пліч з Україною на цьому важливому мистецькому та культурному фронті», – зазначила Ірина Боровець. 

У продовження зустрічі Український інститут та Французький інститут підписали Угоду про партнерство, що має на меті зміцнення партнерства між інституціями для спільного просування та розвитку візуального мистецтва, літератури і видавничої справи та музики. Пріоритетами визначили організацію студійних візитів, підтримку програм стажування українських реставраторів у Франції, участь представників України у Каннському кінофестивалі та міжнародному театральному фестивалі Festival d'Avignon. 

«Для мене надзвичайно важливо підтримувати Україну в цей складний час. Я прагнула особисто відвідати Україну та познайомитися з дієвцями культури тут, почути, чим вони живуть та з якими викликами стикаються, щоб глибше зрозуміти контекст зсередини. Незважаючи на географічну близькість, наші країни мало знають одна про одну, і сьогодні нам важливо це змінювати та дізнаватися більше одне про одного», – Єва Нгуєн Бінь, президентка Французького інституту. 

Зокрема в Угоді йдеться про підтримку діяльності представництва Українського інституту у Франції, яке відкрилося восени 2023 року у Парижі –– через налагодження контактів з французькими інституціями і потенційними партнерами, спільну організацію культурних проєктів у Франції. 

«Цей візит є проявом солідарності Французького інституту з Україною та нагодою поглибити українсько-французькі культурні відносини. Ми вважаємо, що посилення голосу української культури у Франції є важливим внеском у європейську безпеку, порозуміння і протидію російській агресії», – Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту. 

У Києві делегація Французького інституту познайомилась з дієвцями сфери культури, зокрема відбулася зустріч з учасниками Generation Ukraine – проєкту франко-німецької медіа платформи ARTE у співпраці з європейськими партнерами, Французьким інститутом та Українським інститутом, спрямованого на підтримку української індустрії документального кіно. Делегація відвідала музей Ханенків, галерею Дукат, Академію декоративного мистецтва, фундацію Steadly, благодійний фонд Відчуй, Український дім.  

До складу делегацій увійшли Мод Грімо, директорка територіального департаменту Східної, Західної та Центральної Європи Французького інституту, Франкі Бландо, заступник директора департаменту по культурній та соціальній співпраці Французького інституту, Гаель Весьєр, Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні; 

Довідково: 

Французький інститут – це державна установа Франції, відповідальна за зовнішню культурну діяльність Франції. Під наглядом Міністерства Європи та закордонних справ і Міністерства культури він просуває французьку культуру на міжнародному рівні в діалозі з іноземними культурами.  

Український інститут – державна установа, що належить до сфери управління Міністерства закордонних справ України, діяльність якої спрямована на комплексну репрезентацію України у світі засобами культурної дипломатії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
619
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду