У Канадському парламенті скасували виступ засновниці Дня вишиванки через вишиванку Степана Бандери

У Канадському парламенті скасували виступ засновниці Дня вишиванки через вишиванку Степана Бандери

22 Травня 2024
1762
22 Травня 2024
17:15

У Канадському парламенті скасували виступ засновниці Дня вишиванки через вишиванку Степана Бандери

1762
Заблокував виступ Лесі Воронюк депутат українського походження Іван Бейкер
У Канадському парламенті скасували виступ засновниці Дня вишиванки через вишиванку Степана Бандери
У Канадському парламенті скасували виступ засновниці Дня вишиванки через вишиванку Степана Бандери
У канадському парламенті скасували виступ активістки, засновниці Дня вишиванки Лесі Воронюк. За словами Воронюк, заблокував виступ депутат українського походження Іван Бейкер через  її участь у проєкті з відтворення вишитої сорочки лідера ОУН Степана Бандери. Про це вона написала у Facebook. 

«За інформацією, яку я отримала від керівництва Конгресу Українців Канади, саме цей депутат заблокував мій виступ в парламенті через сорочку Степана Бандери, яку ми спільно із проєктом Вишивка в одязі видатних українців відтворили у 2022 році (амбасадорами цієї сорочки стали відомі історик Володимир В'ятрович та тележурналістка Яніна Соколова). 

Як мені пояснили, в депутата виникло побоювання, що російська пропаганда підхопить цю тему, і постраждаю я особисто, він, а також українські інтереси загалом. 

Захід був затверджений та готувався протягом трьох місяців, мою участь скасовано за три дні. Спеціально так, щоб був обмежений час реагувати та боротись. З етичних міркувань поки не коментуватиму позицію та поведінку Посольства України в Канаді у цій ситуації», - йдеться у дописі Лесі Воронюк. 

У коментарі «Детектор Медіа» засновниця Дня вишиванки розповіла, що у Канадському парламенті мав відбутись офіційний захід з нагоди Дня вишиванки, де говорили б про культурні та політичні контексти. 

«Ми спеціально на цей захід привезли врятовані нашими військовими вишиванки із Харківщини. Везли їх через пів світу. Це великий багаж, щоб там їх продемонструвати. Я радію тому, що ці вишиванки та старі рушники на виставку взяли, але мене не пустили навіть їх прокоментувати.  

Представники та організатори просто посилались на Івана Бейкера і сказали, що це його позиція, що побачили у моєму досьє проєкт «Вишивка в одязі видатних українців» і вишиванку Степана Бандери. І вони дуже бояться російської пропаганди і превентивно скасовують мою участь», - каже Воронюк. 

За її словами, сама ідея проєкту «Вишивка в одязі видатних українців» належить музейниці, майстрині-вишивальниці та засновниці проєкту «Вишивка в одязі видатних українців» Тетяні Зез. 

«Ми долучились до відшиття та відтворення сорочки Степана Бандери і це була наша колаборація, бо колеги з проєкту, музейники віднайшли фото цієї сорочки, майстрині відшили одну копію вручну, а ми вже допомогли створити серію сорочок. 

Торік у Канадському парламенті до Дня вишиванки було продемонстровано відеозвернення Чернівецького міського голови Романа Клінчука, який був одягнений у вишиванку Бандери. Цього року виникла незрозуміла ситуація. На мою думку, тут є абсолютно російські пропагандистські корені і основна мета була, щоб не допустити українську делегацію до виступу. 

У минулі роки цей проєкт нікому не заважав як і моя присутність у Канадському парламенті», - наголосила засновниця Дня вишиванки. 

Нагадаємо, що 19 травня 2022 року у Чернівцях до Дня вишиванки відтворили вишиту сорочку Степана Бандери. Львівська майстриня створила її за єдиним оцифрованим фото Бандери. 

На світлині Бандера в козацькому строї – шапці кучмі, чоботах, шароварах, сорочці та з гвинтівкою в руках. Оригінал фото зберегли його соратники, яке зберігається в лондонському музеї

Вишивальниця Оля Лелик лише за 7 днів вишила хрестиком і гладдю унікальний український артефакт, що доповнив колекцію, до якої входять сорочки Тараса Шевченка, Лесі Українки, Михайла Старицького, Івана Франка, Дмитра Яворницького, Максима Рильського, Марії Заньковецької, Миколи Садовського та предмети одягу, оздобленого вишивкою з родин Скоропадських та Косачів.

Читайте також: 

Фото: Леся Воронюк/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1762
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду