«Небачена сила»: У Києві відкриється виставка про ненасильницький спротив українців на тимчасово окупованих територіях

«Небачена сила»: У Києві відкриється виставка про ненасильницький спротив українців на тимчасово окупованих територіях

11 Травня 2024
745
11 Травня 2024
18:00

«Небачена сила»: У Києві відкриється виставка про ненасильницький спротив українців на тимчасово окупованих територіях

745
Виставка покликана продемонструвати, що ненасильницький опір - особлива і могутня сила українців у російсько-українській війні, яка триває вже 10 років.
«Небачена сила»: У Києві відкриється виставка про ненасильницький спротив українців на тимчасово окупованих територіях
«Небачена сила»: У Києві відкриється виставка про ненасильницький спротив українців на тимчасово окупованих територіях

18 травня, в  День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, в Києві відкриється виставка  «Небачена сила», що розповідатиме про ненасильницький спротив українців на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомили «Детектору медіа» у PR-службі проєкту, мета виставки, яка приурочена до 80-х роковин депортації кримських татар – розповісти про ненасильницький опір і надихнути як національну, так і глобальну підтримку для ненасильницького спротиву в Україні.

«Бути серед своїх і бути в окупації — це два різні способи життя і відчуття свободи. Багато українців та українок на тимчасово окупованих територіях, переживаючи паспортний терор, переслідування, стирання ідентичності, беззаконня, чинять опір ворогам», - наголошують організатори проєкту.

За їхніми словами, виставка «Небачена сила» покликана продемонструвати, що ненасильницький опір є особливою і могутньою силою українців у російсько-українській війні, яка триває вже 10 років. 

«З новин ми знаємо про громадський рух «Жовта стрічка», що виник у квітні 2022 року в Херсоні, жіночий рух «Зла Мавка», зорганізований у 2023-му в Мелітополі, які ведуть партизанську інформаційну війну. Чули про «Бойові кримські чайки» та «Атеш», які надають тактичну інформацію українським Збройним силам. Це історії не пасивності, невизначеності та байдужості, а радше незламності населення, яке опинилось в ситуації прямої загрози від російського окупанта», - кажуть організатори. 

Вони зазначають, що у спротиву — організованого чи індивідуального — багато методів та інструментів: публічна демонстрація української ідентичності та культури, викриття та присоромлення російських посадовців та персоналу, відмова від співпраці у незаконних політичних процесах (як от псевдовибори), введення в оману російських солдатів, саботаж, соціальний бойкот та багато іншого.

Окремо на виставці буде підсвічено роль жінок і їхню активність у формуванні сильної нової української ідентичності та вигадливих, інколи несподіваних методів опору, який створює перешкоди для життя і роботи росіян там, де це тільки можливо.

«Так вже склалося історично, що український спротив завжди вигадливий і яскравий, мистецький, символічний, сатиричний, зухвалий», - обгрунтовують організатори ідею концепції виставки. Тож на ній можна буде побачити такі приклади спротиву й опору, як відео Ukrainer із проєкту «Деокупація», картонні карикатурні фігури російських «визволителів» Сергія Захарова, що стояли на вулицях Донецька 2014 року, вірусні меми Максима Паленка, відео-історії про поранені об’єкти культури в Тростянці і Охтирці, зафільмовані Музейним кризовим центром у рамках проєкту «Поранена культура», лабіринт «Делаю вид» з  плакатами кримського художника Антіка Данова, що передає шизофренічність реальності окупації, яка може варіюватися залежно від того, з ким розмовляєш і в якому місці, мистецьку експозицію, в якій представлені роботи мисткинь Марії Куліковської, Алевтини Кахідзе, Лії Достлєвої, Юлії По, Еміне Зіятдінової, Юлії Данилевської.  Динамічна структура експозиції поєднує інформаційні, мистецькі та інтерактивні елементи, і дає відчуття імерсивного досвіду.

У коментарі «Детектору медіа» кураторка виставки Ольга Муха акцентувала: «Спротив є частиною нашого національного характеру. Я росла й формувалась із Ланцюгом Злуки та Майданами, і мені пощастило відчути себе невід'ємною частиною цієї могутньої української єдності.

Я багато років працюю в культурній дипломатії, і коли мене запитують, що таке Україна, то моя відповідь: ми – це найкраща відповідь на виклики часу. Ми – це крик волі та незламності. Наша суб'єктність не в межах кордонів, а в межах нашої відваги і супротиву. У контексті сучасної війни часто забувають про суб'єктність населення, що перебуває під окупацією — тих непереможних людей, які також є Україною, бо Україна - це кожен з нас, де б ми не були».   

Крім того, Радіо Культура зробило на підтримку виставки проєкт «Зла Мавка. Щоденники ненасильницького опору». Це 14 радіоісторій, створених на основі оригінальних щоденникових записів жінок різного віку та професій, які живуть в умовах окупації, і записаних акторками Галиною Стефановою, Наталією Ярошенко та Анастасією Рулою. З 29 квітня до 12 травня  записи зі щоденників учасниць жіночого руху опору на тимчасово окупованих територіях «Зла Мавка» звучать ексклюзивно в денному ефірі Радіо Культура.

Виставка «Небачена сила» відбудеться з 18 травня по 2 червня в Українському домі (5 поверх).

Відкриття виставки - 18 травня, о 17.00.

Преспоказ для журналістів - 17 травня, о 14.00.

Кураторка виставки – Ольга Муха, УАК-Львів

Співкураторка секції мистецького жіночого спротиву – Тетяна Філевська, Український Інститут

Дизайн експозиції: Павло Білик

Організатори: ГО «Українська асоціація культурологів – Львів»,  Український дім Співорганізатори: Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Кримська Платформа, Фонд “Партнерство за сильну Україну” Партнери та учасники:  Government of Canada, Ukraїner, Музейний кризовий центр, БО “Фонд культурної спадщини України”, Меморіальний музей тоталітарних режимів “Територія Терору”, PEN Ukraine,  Дім Звуку, Радіо Культура, Український Інститут, Український кризовий медіа-центр, Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Фото: постер виставки «Небачена сила»/ PR-служба проєкту

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
745
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду