Корупційні сліди з Москви ведуть до Гагаузії: дайджест пропаганди за 24 квітня

Корупційні сліди з Москви ведуть до Гагаузії: дайджест пропаганди за 24 квітня

25 Квітня 2024
1054

Корупційні сліди з Москви ведуть до Гагаузії: дайджест пропаганди за 24 квітня

«Центр стратегічних комунікацій»
1054
Z-канали намагаються пов’язати корупцію з ефективністю російської армії.
Корупційні сліди з Москви ведуть до Гагаузії: дайджест пропаганди за 24 квітня
Корупційні сліди з Москви ведуть до Гагаузії: дайджест пропаганди за 24 квітня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 24 квітня 2024 року.

  1. «Тимур і його команда»: бізнес на крові маріупольців
  2. Коли Балицький остаточно стане «збитим льотчиком»
  3. МВС РФ пропонує «дах» від ФСБ за 5 млрд
  4. Слідчі Молдови взялася за Гуцул

 «Тимур і його команда»: бізнес на крові маріупольців

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки нещодавно презентував дослідження, в якому йдеться про те, що реальний масштаб корупції в Україні набагато менший, ніж хайп навколо теми, який підживлює Росія за допомогою інформаційних операцій. А от де процвітає справжня безмежна корупція, так це в самій РФ.

«Системний землетрус». Саме так називають в Москві найрезонансніший арешт від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Під варту взято найближчого соратника міністра оборони Шойгу, його заступника і розпорядника всіма будівельними проєктами МО РФ Тимура Іванова, якого спіймали на хабарі, розміром в жалюгідні 1 млн рублів. 24 квітня підозрюваного відправили до СІЗО «Лефортово».

 

НАСПРАВДІ, Іванов не просто рядовий казнокрад, яких в Росії багато, а чиновник, що з 2016 року був заступником Шойгу – на той час губернатора Московської області. Після переходу в Міноборони Шойгу забрав його з собою.

І до цього, і після, в житті Іванова було багато оборудок. У російському рейтингу Forbes з красномовною назвою «Найбагатші силовики – 2019» статки Іванова оцінювались у 136,7 млн рублів. І це при тому, що він як чиновник не міг займатися комерційною діяльністю. Частину своїх грошей Іванов використав для оплати інформаційних кампаній для покращення іміджу міністра Шойгу. 

У грудні 2022 року вийшло велике розслідування ФБК, яке пролило світло на походження багатьох статків Іванова. З того часу вони тільки зросли. 

Тимур та його будівельна команда розбивали по три мерседеси на кістках мешканців зруйнованого Маріуполя та інших окупованих українських територій. Їхнім «відновленням» займалася «Військово-будівельна компанія», якою керував Іванов. У лютому 2023 року стало відомо, що на відбудові ТОТ вона заробила понад 17 млрд рублів. У РФ ні для кого не було таємницею, що витрати на облаштування власної нерухомості сім’ї Іванова (від Сен-Тропе до Твері), оплачують компанії, які отримали підряди на «відбудову» ТОТ та на проєкти всередині Росії. При цьому Іванов, потрапивши під західні санкції, фіктивно розлучився з дружиною, переписавши на неї все. Вона, не ховаючись, вела активно-гламурний спосіб життя. Звісно, всі у РФ про це знали.

«Патріотичні» канали зараз святкують арешт Іванова ледь не на рівні взяття Києва. Вони ж просувають наратив: «якби не було таких як Іванов і взагалі корупції, російська армія воювала б в Україні ефективніше». Але правду сформулював один з авторів того розслідування Леонід Волков: «Якби не було корупції – не було б Путіна, Шойгу, Іванова. Тому, що за свої палаци, яхти та літаки вони готові перемолоти скільки завгодно сотень тисяч життів».

Коли Балицький остаточно стане «збитим льотчиком»

В цей російський «системний землетрус» додав свої п’ять копійок і Вищий антикорупційний суд України (ВАКС), який конфіскував майно Євгена Балицького, якого влада РФ призначила головою окупаційної адміністрації Запорізької області.

В офіційному повідомленні суду сказано, що в дохід держави у Балицького та його родичів, серед іншого, конфісковано: п’ять літаків (про них було відомо ще у 2015 році), три квартири, житловий будинок, дві земельні ділянки в окупованому Мелітополі, чотири легкові автомобілі, частки у дев’яти компаніях, чий загальний розмір статутних фондів перевищує 120 млн грн, туристичне судно та кошти на рахунках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Пивний король Мелітополя» зібрався до Путіна

Нагадаємо, 9 травня 2022 року Балицького призначили окупаційним «губернатором» Запорізької області. До цього він отримав російський паспорт, яким демонстративно вихвалявся. Під його урядуванням окупанти організували незаконні «виборчкоми», на яких фальсифікували результати «голосування». Після фейкового плебісциту Балицький звернувся до Путіна, щоб «визнати» регіон як новий суб’єкт Росії. 30 вересня 2022 року в Кремлі колаборант підписав папірець під назвою «договір про входження Запорізької області до складу РФ».

НАСПРАВДІ, долітався Балицький в Україні ще влітку минулого року, коли суд (поки що заочно) засудив його до 15 років ув’язнення. Його визнали винним за двома статтями Кримінального кодексу — про участь в організації та проведенні незаконних референдумів на ТОТ, а також про дії, спрямовані на зміну кордонів України.

Тепер питання лише в тому, коли випускник Тамбовського вищого військового авіаційного училища Балицький остаточно стане «збитим льотчиком».  

МВС РФ пропонує «дах» від ФСБ за 5 млрд

У продовження російської корупційної тематики: цього місяця Слідчий комітет РФ звинуватив колишнього співробітника управління «К» Бюро спеціальних технічних заходів МВС, Георгія Сатюкова, в отриманні хабаря майже на 5 млрд рублів. 

Це найбільший (принаймні з оприлюднених) хабар в історії путінської Росії. Попередній рекорд належав також МВС РФ в особі полковника Захарченка – 1,4 млрд.

 

НАСПРАВДІ, за версією слідства, Сатюков разом зі своїм колегою Дмитром Соколовим, шантажуючи кримінальним переслідуванням, нав’язали «дах» Олексію Іванову (Білюченку) — творцю криптобіржі Wex, зареєстрованій у Сінгапурі. У 2019-2021 роках останній перерахував російським поліцейським не менше 2119 біткоїнів та 10 016 етерів, що еквівалентно сумі не менше 4,9 млрд руб. Криптовалюта через Соколова перераховувалася на гаманці, підконтрольні Сатюкову. Звинувачення йому пред’явлено заочно, оскільки він зник.

А тепер найцікавіше: про ймовірну корупцію в МВС РФ слідство дізналося завдяки «угоді», яку уклав Іванов (Білюченко). В її рамках він визнав провину у розтраті криптовалюти біржі Wex більш ніж на три мільярди рублів. У суді він стверджував, що не збирався привласнювати кошти, а лише намагався сховати їх, бо крім МВС, на них претендувала ФСБ.

9 червня минулого року Мін’юст США звинуватив Іванова (Білюченка) та іншого росіянина Олександра Вернера у відмиванні 647 тисяч біткоїнів, викрадених зі зламаної ними у 2011 році найбільшої криптовалютної біржі того часу Mt. Gox. Білюченка також звинувачують у змові з іншим хакером, Олександром Винником, якого США вважають винним у легалізації коштів в одній із найбільших російських криптобірж ВТС. За даними американських слідчих, Вінник також крав особисті дані користувачів, був причетний до наркоторгівлі та допомагав злочинним угрупованням відмивати гроші.

Наразі Винник перебуває в американській в’язниці. Йому загрожує до 50 років ув’язнення. У разі визнання провини, Іванову (Білюченку) та Вернеру в США також загрожує кілька десятків років у тюрмі. Вони є предметом політичного торгу з боку Москви щодо обміну на незаконно затриманих американців в Росії.

Слідчі Молдови взялися за Гуцул

Прокуратура боротьби з корупцією Молдови оголосила про передачу до суду матеріалів у кримінальній справі, стосовно башкана Гагаузії Євгенії Гуцул. Вона звинувачується в отриманні понад 42 мільйонів леїв ($2,4 млн) незаконного фінансування з Росії.

 

НАСПРАВДІ, ще на початку квітня Антикорупційна прокуратура Молдови висунула Гуцул звинувачення в корупції. Вона проходить у справі проти партії «Шор», від якої йшла на вибори голови Гагаузії. Цю партію створив Ілан Шор – колишній молдовський олігарх, оголошений у міжнародний розшук у справі про крадіжку мільярда доларів із банківської системи країни. Ця партія була визнана незаконною – рішенням Конституційного суду Молдови. 

Екс-міністр оборони Молдови Анатолій Шалару тоді розповів The Insider про ситуацію в регіоні та перспективи кримінальної справи проти Гуцул: «Гагаузія — це адміністративно-територіальне формування трохи вище за районний рівень, яке отримало права для національного розвитку культури, мови і так далі. Для цього парламент Молдови свого часу надав їм елементи автономії, адже за часів СРСР у Гагаузії майже не було навчання рідною мовою, вона найбільше постраждала від русифікації.

Зараз Росія намагається використати її проти європейського курсу Кишинева і намагається всіма способами перешкодити цьому. Нещодавно мені казали: «Якщо Молдова вступить до ЄС, то Гагаузія вийде з її складу тому, що наслідок вступу — це втрата суверенітету. Молдова зникне як держава».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майя Санду відповіла російським «борцям за свободу слова»

«Ці наративи приходять із Москви. Гагаузія знаходиться між Україною та Молдовою, і оскільки це зона без промисловості та взагалі ознак державності, вона не може самостійно розвиватись — як і Придністров’я без російського газу та грошей.

Кремль намагається дестабілізувати становище в Молдові у зв’язку з майбутніми виборами та референдумом про вступ до ЄС. Минулого року в Гагаузії перемогла Євгенія Гуцул, про яку ніхто до цього не знав. Багато тих, хто голосував за неї, підтримують російську війну проти України, у них промосковська орієнтація і з ними треба працювати. Я не знаю жодного випадку, щоб башкан Гагаузії не виконував вказівки Москви. Це специфічний регіон, який слухає лише московську пропаганду. Гагаузи вважають, що Росія – це жертва і думають як середній російський обиватель».

Шалару стверджує, що Гуцул пов’язана зі злочинним угрупуванням, яке відмивало гроші. Під час обшуків постійно знаходять сотні тисяч доларів, періодично ловлять кур’єрів із великими сумами грошей, призначеними для фінансування місцевих проросійських протестів та партій. «Коли ці матеріали будуть зібрані та матеріалізуються у кримінальній справі, то суд зможе ухвалити відповідне рішення. З огляду на зустрічі Гуцул із Путіним, я думаю, що вона знає, звідки беруться гроші», – казав тоді Шалару.  Ось ця справа врешті й матеріалізувалася. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1054
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду