Як Лондон бореться з Terrorgram: дайджест пропаганди за 23 квітня

Як Лондон бореться з Terrorgram: дайджест пропаганди за 23 квітня

24 Квітня 2024
728

Як Лондон бореться з Terrorgram: дайджест пропаганди за 23 квітня

«Центр стратегічних комунікацій»
728
У світі знаходять інструменти заборони онлайн-мереж.
Як Лондон бореться з Terrorgram: дайджест пропаганди за 23 квітня
Як Лондон бореться з Terrorgram: дайджест пропаганди за 23 квітня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 23 квітня 2024 року.

  1. Велика Британія проти онлайн-радикалів
  2. Харків’ян уже неможливо зламати
  3. Путін не заощаджує на Симоньян
  4. Дугін на нового Канта не тягне

Велика Британія проти онлайн-радикалів

Чергові підтвердження ризиків Telegram з точки зору глобальної безпеки надійшли з Великої Британії. Офіційний Лондон збирається визнати терористичною організацією мережу Telegram-каналів екстремістського ультраправого угруповання Terrorgram.

 

НАСПРАВДІ«колектив Terrorgram поширює мерзенну пропаганду і прагне радикалізувати молодь для здійснення огидних терористичних актів. Ось чому ми оголошуємо поза законом членство чи підтримку групи», – заявив міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі.

За його словами, Terrorgram прославляє напади, які здійснюють терористи, що сповідують неофашистську ідеологію «расової війни», поширює навчальні матеріали для підготовки до теракту, а також пропагує насильство щодо етнічних меншин, релігійних громад та ЛГБТ.

«Вона стане першою онлайн-мережею, яка буде заборонена поряд з 80-ма іншими вкрай правими та ісламістськими організаціями. Ми продовжуємо оголошувати поза законом терористичні групи», – пояснив Клеверлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Telegram – як магніт для беззаконня»

У разі схвалення Парламентом, рішення набуде чинності 26 квітня. Це означає, що приналежність до статей, пов’язаних із мережею, запрошення до підтримки чи показ статей, пов’язаних із мережею, буде вважатися кримінальним злочином у Британії. Деякі з них можуть каратися позбавленням волі на строк до 14 років та/або необмеженим штрафом.

Повідомляється, що Велика Британія стала першою країною, яка заборонила цю організацію, демонструючи рішучість уряду боротися з ультраправим тероризмом та онлайн-радикалізацією у всіх формах. Це також демонструє можливість застосування інструменту заборони щодо терористичної онлайн-мережі, і це вперше, коли дійшло до його впровадження.

Заборона надає відділу боротьби з тероризмом повноваження змушувати технологічні компанії та платформи соцмереж видаляти або блокувати онлайн-контент організації для британських користувачів.

Харків’ян уже неможливо зламати

Кремль проводить повітряну та інформаційну операцію, щоб зруйнувати Харків і намагається посіяти паніку серед українців, переконати їх тікати з міста, пише американський Інститут вивчення війни (ISW). 

Великі сподівання з цього приводу покладалися на руйнування Харківської телевежі. Лейтмотив пропаганди – «робити це треба було ще 10 років тому. Укрпропаганда це найсильніша пропаганда, зроблена американцями та британцями за моделлю тоталітарних сект».

НАСПРАВДІ, це суто російське уявлення, що без працюючого телевізора ворог втрачає здатність до опору. 

Відома харківська письменниця Анна Гін написала по слідах телевежної «перемоги» наступне: «Уявляю, як радітимуть кремлівські лицедії у вечірніх етерах, повідомляючи про своє чергове «досягнення». Бридко. Технічно ж, як пишуть експерти, нічого страшного не сталося. Так, будуть перебої з ТБ-мовленням, але будемо чесними – більшість із нас давно черпають інформацію з Telegram або YouTube-каналів. Це швидше емоційний тиск на харків’ян. Що взагалі-то, крім усмішки, вже нічого не викликає. 

Кого ви хочете налякати? Нас, які живуть по 12 годин на добу без електрики і 24 – під «загрозою ракетного удару»? Так, у місті великі проблеми з енергетикою. Але всі магазинчики, аптеки та навіть салони краси виносять на вулицю генератори та разом із ними пристрої для зарядки. У кожного такого генератора рояться підлітки з планшетами, у них заняття. Виходила із собакою, хлопчик у мене під під’їздом відповідав на запитання вчителя з хімії. Щось кричав про валентність натрію. Кричав тому, що генератор, зараза, тарахтить дуже голосно. 

Присягаюся, жодного разу не чула у Харкові розмов про «мир за будь-яку ціну» чи іншу подібну маячню з кремлівських методичок. Ні в чергах, ні на заправках, ні на собачому вигулі. Кожен ракетний удар згуртовує нас. Ми стаємо дружнішими, згуртованішими. У міських пабліках іронічно пишуть про відключення електрики: «Света пішла» або «Света прийшла». Напевно, нащадки довго розбиратимуться в тому, хто ж така ця блукаюча Світлана. Нас уже не можна зламати. Неможливо».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків: на що здатна «північно»-окупаційна ГВ

Командувач Нацгвардії України Олександр Півненко не відкидає, що окупанти вдруге можуть спробувати піти на місто: «Але не вийде. Щоб захопити Харків, їм потрібно воювати роками».

Путін не заощаджує на Симоньян

Набагато швидше може «втомитись», наприклад, телевежа у сусідньому з Харковом Бєлгороді (12-та за висотою в Росії), що розташована на проспекті Ватутіна. І ось це дійсно буде справжній удар по місцевих любителях різноманітних симоньян.

НАСПРАВДІ, телеканал RT у другий рік повномасштабної війни витратив на пропаганду рекордні 27 млрд рублів. І суттєво збільшив штат співробітників. Торік витрати ресурсу Симоньян стали рекордними за весь час роботи. Про це йдеться у звітності керуючої організації «ТВ-Новини», поданій до Мін’юсту РФ та вивченій «Можем пояснити».

◾️У 2023 році RT витратив 27,5 млрд рублів, отриманих з бюджету. Гроші пішли на «Створення ЗМІ та їхнє поширення у світовому інформаційному просторі».

◾️ «ТВ-Новини» заробили у 2023 році 210 млн рублів. Але лише завдяки рекордному фінансуванню з бюджету – RT було виділено 28,5 млрд рублів. Це більше, ніж на ВГТРК (25,2 млрд) та на Первый канал (6,3 млрд).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головній редакторці RT додалося статей

◾️За 10 років бюджетні витрати RT зросли більш ніж удвічі. У 2013 році телеканал витратив на пропаганду 12,9 млрд рублів.

◾️RT витрачає все більше грошей, попри блокування в десятках країнах світу. Сайт, а також канал у Telegram недоступні у ЄС та США, а телеканал RT відключений від мовлення навіть у відносно дружніх для Росії країнах на кшталт Туреччини. У 2022-му роботу припинили відразу три телеканали: RT France, RT America та RT UK. Мовлення продовжують материнський канал RT, а також RT Arabic та RT en Español.

◾️Зростає й штат каналу. Торік на RT працювало 4088 осіб (у 2022 році — 3774).

Для порівняння: збитки від масштабного «підтоплення» (за пропагандистською новомовою) в Оренбурзькій області на даний час вже оцінюється в понад 45 млрд рублів. Постраждалим мешканцям обіцяно лише по 50 тисяч рублів. Але на Симоньян Путін заощаджувати не буде.  

Дугін на нового Канта не тягне

І наостанок про смішне. У лютому Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки  вдавався в питання: «Чи скасують у РФ до 22 квітня Канта?». Тоді, нагадаємо, губернатор Калінінградської області Аліханов виступав на з’їзді Російського товариства політологів, де пов’язав причини російської війни в Україні із Кантом. Він назвав філософа «однією із духовних основ сучасного Заходу» і протиставив його етиці російські цінності. 

Після такого вердикту, слід було б очікувати визнання Канта іноагентом, екстремістом, терористом і вилучення його книг з бібліотек та магазинів. Але 22 квітня Канту стукнуло 300 років і все той самий Аліханов заявляє: «Ідейна спадщина Канта заслужила дискусії, а не просто ритуального захоплення», – і чітко визначив місце німецького філософа в сучасній російській історії, заявивши, що Іммануїл Кант – це наш руський трофей».

НАСПРАВДІ, Міжнародний кантівський конгрес, присвячений 300-річчю від дня народження філософа (де Аліханов і «затрофеїв» Канта), отримав лише вітання Путіна з нудним славослів’ям на адресу «блискучого, унікального мислителя». Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував лицемірство Путіна, який використовує філософа у своїх пропагандистських цілях. На думку Шольца, Росія не має права присвоювати собі Канта, тому що війна в Україні суперечить всім основним твердженням філософа. «Руйнування, які завдає Росія Україні, говорять про бажання знищення, масштаби якого мало хто міг собі уявити в 21 столітті» – зазначив Шольц.

Все просто: в Росії суцільна криза думок: наука деградує, ідеологізація квітне. Росіян примушують, з одного боку, сліпо вірити в телевізійне «зіркове небо над головою», а з іншого – плювати на моральний закон всередині себе. Саме тому лютневе бажання «аліханових» скасувати німецького філософа, а у квітні «затрофеїти» його – з одного боку смішне, з іншого зрозуміле. Дугін на нового Канта не тягне. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
728
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду