В Росії триває шоу з «Альошами»: дайджест пропаганди за 22 квітня

В Росії триває шоу з «Альошами»: дайджест пропаганди за 22 квітня

23 Квітня 2024
595

В Росії триває шоу з «Альошами»: дайджест пропаганди за 22 квітня

«Центр стратегічних комунікацій»
595
Танкісти стали «зошитами», а «шоколадний хлопчик» – танцем на льоду.
В Росії триває шоу з «Альошами»: дайджест пропаганди за 22 квітня
В Росії триває шоу з «Альошами»: дайджест пропаганди за 22 квітня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 22 квітня 2024 року.

  1. «Telegram – як магніт для беззаконня»
  2. Чому у РФ не посадили на 6 років Цукерберга?
  3. «Альошам» з Примор’я пощастило менше ніж бєлгородському
  4. Москва «переплутала» Часів Яр і бельгійський Монс

«Telegram – як магніт для беззаконня»

«Навіщо потрібна регуляція соціальних медіа та онлайн-платформ?». Таким питанням нещодавно задався Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. «Telegram вже точно набув статусу медіа, тому це потрібно впорядкувати і хоча б законодавчо змусити всіх зареєструватися для розуміння, хто за яким медіаресурсом стоїть», – пояснює  в оприлюдненому 22 квітня інтерв’ю Бі-Бі-Сі Україна очільник ГУР МО України Кирило Буданов. 

«Якщо ти хочеш доводити свою позицію, а вона може комусь не подобатись, і це нормально в демократичному суспільстві, – неси відповідальність. Чого ти боїшся сказати, хто ти?», – риторично (поки що) запитує він.

НАСПРАВДІ, існує й глобальна безпекова проблема Telegram. Зак Доффман, відомий експерт, гендиректор компанії Digital Barriers (яка розробляє відеотехнології ШІ для служб безпеки та оборони у США, Європі та Азії) у своїй нещодавній статті для Forbes «Так, навіть Путін попередив вас, що Telegram небезпечний», нагадує, що «ця платформа, яка народилася у РФ і базується в Дубаї, балансує на межі між месенджером і простим у використанні порталом «темного інтернету». І цей несподіваний поворот стався завдяки інтерв’ю Пєскова, яке він дав російському виданню Life після теракту в «Крокус Сіті Холлі»: «Telegram  – цей унікальний і феноменальний з технологічної точки зору ресурс, який виріс, по суті, на очах у нашого покоління, все частіше стає інструментом у руках терористів».

Як стверджує Counter Extremism Project, «терористичні та екстремістські угруповання, такі як ІДІЛ, «Аль-Каїда», ХАМАС, «Хезболла» та інші, використовують зашифровану програму Telegram для вербування нових членів, збору коштів, підбурювання до насильства та координації діяльності».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська «Енігма» ХХІ сторіччя: як Telegram пов’язаний з Кремлем

Financial Times пише, що «платформа також діє як магніт для беззаконня, розповсюджувачів дезінформації, теоретиків змови та екстремістів, які рятуються від жорсткіших обмежень у конкурентів, таких як Facebook від Meta та YouTube від Google, експерти попереджають, що вона все частіше використовується для пропаганди тими самими урядами, чиї громадяни можуть покладатися на неї в отриманні інформації».

Чому у РФ не посадили на 6 років Цукерберга?

Щодо Meta, то 22 квітня у Росії суд заочно засудив її речника Енді Стоуна до 6 років колонії у справі про «виправдання тероризму». Звинувачення вимагало призначити йому максимальне покарання за цією статтею – 7 років позбавлення волі.

НАСПРАВДІ, у березні 2022 року  – через повномасштабне вторгнення Росії до України Meta заявила, що змінює свою політику модерації та не блокуватиме «форми політичного самовираження». Про це рішення оголосив саме Стоун – і виключно в рамках своїх посадових обов’язків –  як речник. Як приклад форми «політичного самовираження» він наводив гасла «Смерть російським загарбникам» або «Смерть російським окупантам».

У листопаді 2023 року МВС РФ оголосило Стоуна у федеральний розшук. І тоді один із російських судів ухвалив рішення про його заочний арешт за статтею про сприяння тероризму.

У лютому 2024 року Басманний районний суд Москви заочно заарештував його на два місяці. Тоді ж Росфінмоніторинг вніс його до списку «екстремістів і терористів».

І ось вже у квітні йому виписали 6 років. У всій цій хронології цікаво лише одне – всім зрозуміло, що рішення ухвалював не Стоун, а керівництво компанії на чолі з Марком Цукербергом. Речник це рішення просто озвучував. Чому в такому разі російський суд не засудив на 6 років саме Цукерберга?

Можливо тому, що росіяни абсолютно не цураються заводити у Facebook сторінки на мільйони підписників, які розганяють брехню про Україну?

 «Альошам» з Примор’я пощастило менше ніж бєлгородському

А тим часом у РФ триває «патріотичний розпил». У школах Примор’я наступного навчального року з’являться зошити, на обкладинках яких зображено екіпаж танка «Альоша». Все через те, що двоє членів екіпажу – Ілля Гаврилов та Олександр Леваков – під час свого «подвигу» служили у приморській 127-й мотострілецькій дивізії.

НАСПРАВДІ, з креативом у Росії все настільки погано, що далі слова «Альоша» він останнім часом не йде. Останнє, що було чути про екіпаж цього пропагандистського танку,  – як його навідник Олексій Неустроєв, перебуваючи в Якутії в рамках вересневого гастрольного туру по Росії,  отримав право пільгового під’єднання до опалення свого будинку та встановлення паркану навколо нього. А ще й земляки подарували йому табун коней, автомобіль «УАЗ». Цього, напевно, вистачило і тому він, напевно, ще не потрапив до зошитів вже якутських школярів.

Іншому пропагандистському символу, «шоколадному хлопчику Альоші», пощастило більше. Фонд Путіна дав 3,5 млн рублів на льодове шоу про нього. У виставі «Алешка», відповідно до заявки переможців конкурсу, мають брати участь члени сімей учасників війни з Україною зі Ставропольського краю, Ростовської області, «ЛНР» та «ДНР».

Ініціатором створення шоу став ставропольський Центр розвитку фігурного катання. Сюжет будуватиметься навколо «історії про маленького героя Альошу з бєлгородського села Весела Лопань», повідомили у Президентському фонді культурних ініціатив. «Альоша став втіленням загальної народної підтримки наших солдатів, втіленням сотень тисяч російських дітей, Альошок і Альонок, які втілюють найкращі риси нашого народу: патріотизм, душевність і любов до ближнього, уміння співпереживати, віру та силу духу», — йдеться у повідомленні фонду.

Однією з цілей постановки творці шоу називають вирішення «духовних та педагогічних проблем» близьких військових. «Сім’ї учасників СВО стикаються з проблемами в очікуванні повернення близького та його втрати. На тлі емоційної нестійкості, замкнутості, труднощів соціальної адаптації наша команда пропонує нове коло спілкування, нове культурне дозвілля сім’ям мобілізованих та добровільних учасників СВО», — сказано в описі проєкту. Постановку повинні зробити до кінця травня.

Цікаво, що у лютому 2024 року того самого Альошу – Олексія Павліченка через обстріл Бєлгородської області відправили до Пензенської.

Проте, бєлгородському льодово-шоколадному «Альоші» ще рости й рости до «Лускунчика Z». Ось там все конкретно в шоколаді. У жовтні минулого року цьому льодовому шоу дали 38 млн рублів. Балет Чайковського та казку Гофмана у заявці також прив’язали до війни з Україною. У виставі проведені прямі паралелі між головним героєм, Лускунчиком, «захисником, втіленням доброї сили, шляхетності та справедливості та сучасними героями, що віддають свої сили, а іноді й своє життя, за добро і світ, за світле майбутнє нашої великої країни», – анонсують організатори шоу. Пов’язана вистава і з анексією українських регіонів: «проєкт спрямований на вирішення й іншого нагального завдання: інтеграції нових територій, створення єдиного культурного простору».

Москва «переплутала» Часів Яр і бельгійський Монс

Великого розголосу у РФ набуло висловлювання президента Польщі Анджея Дуди про готовність країни розмістити ядерну зброю. В інтерв’ю виданню Fakt, він заявив, що це питання вже якийсь час є темою польсько-американських переговорів: «Зізнаюся, коли мене про це запитали, я заявив про нашу готовність». Він пояснив це тим, що Росія посилює мілітаризацію Калінінградської області та вже розмістила ядерну зброю на території Білорусі.

Москва, звісно, негайно пригрозила заходами у відповідь. «Американська ядерна зброя в Польщі  приверне увагу Генштабу ЗС РФ і враховуватиметься при військовому плануванні у разі розміщення на території Польщі», – заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова

А поки Генштаб РФ планує, пропаганда вже фейкує. Наприкінці березня російські ЗМІ повідомляли, що польського генерала Адама Марчака було вбито в Часовому Ярі внаслідок ракетного удару армії РФ. За даними TGStat, пости на цю тему зібрали близько 4 млн переглядів.

 

НАСПРАВДІ, як з’ясував ресурс «Проверено. Медиа», оперативне командування Збройних сил Польщі дійсно повідомило про його смерть. Але є нюанс. «Помер бригадний генерал Адам Марчак, начальник штабу оперативного командування ЄС «Алтея» у бельгійському Монсі з природних причин, коли був не на службі», — йдеться у некролозі.

Проте, коли фейк Марчака почав розповсюджуватись вже за межами російськомовного інтернету, ним зацікавилися і польські фактчекери. У коментарі для проєкту FakeHunter, заступник голови пресслужби оперативного командування Збройних сил Польщі Єва Злотницька підтвердила, що Марчак помер у Бельгії. Фактчекерам з Konkret24 у тому ж відомстві прямо заявили: «Вся інформація, що з’явилася в ЗМІ, про те, що бригадний генерал Адам Марчак загинув в Україні, не відповідає дійсності».

Підтвердити, до речі, це можна й завдяки постам оперативного командування збройних сил Польщі у соцмережах. 5 квітня відомство опублікувало у Facebook фотографії, зроблені під час церемонії завантаження труни з тілом Марчака до літака, який мав доставити його з Бельгії на батьківщину. За чотири години на тій же сторінці з’явилися знімки, як труну вже зустрічали в Кракові.

І таких «трун» російських фейків було і буде ще багато. Головне – усі їхні «вкиди» викидати зі своєї голови, покладатися виключно на офіційні джерела. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду