У Мексиці відкрилась виставка українського плакату «Жіноче обличчя війни»

У Мексиці відкрилась виставка українського плакату «Жіноче обличчя війни»

12 Березня 2024
1889

У Мексиці відкрилась виставка українського плакату «Жіноче обличчя війни»

1889
«Війна не має жіночого обличчя? Українські жінки не можуть з цим погодитися!»
У Мексиці відкрилась виставка українського плакату «Жіноче обличчя війни»
У Мексиці відкрилась виставка українського плакату «Жіноче обличчя війни»

У Французькому Домі в Мехіко відкрилась виставка дев'яти українських художниць-плакатисток «The Womanly Face of War» від Sunseed Art. Кожен із плакатів розповідає історії українських жінок упродовж війни, а також історії самих мисткинь.

«"Війна не має жіночого обличчя"  сказала Нобелівська лауреатка з Білорусі Світлана Алексієвич. Ми не можемо з нею погодитися, тому що щодня бачимо багато жіночих облич на цій війні. Це і жінки-військові, і волонтерки, і матері, які опікуються своїми дітьми і родинами, і жінки, які чекають з війни на своїх чоловіків, синів, братів, дочок. Це жінки, які живуть свою щоденну рутину між обстрілами, блекаутами, а ще підтримують інших і вірять в Перемогу»,  прокоментувала кураторка виставки, українська художниця і співзасновниця Sunseed Art Олеся Драшкаба,  «Для нас було дуже важливо розказати про нашу війну в Мексиці саме через мистецтво і історії наших жінок, тому що це з одного боку далека країна, на яку сильно впливає російська пропаганда, а з іншого  це країна з потужними жіночими рухами і з великою мистецькою історією. Я дуже вдячна нашим партнерам  Українському посольству у Мексиці, Французькому культурному центру в Мехіко, Українському інституту, Фонду "Відродження" і Resilient Ukraine. Мені здається, що саме така виставка як "The Womanly Face of War" дасть нам такі важливі сьогодні рефлексії і можливість мексиканському глядачеві відчути розуміння, емпатію і солідарність». 

Виставку відкрили посол ЄС в Мексиці пан Жерома Оден і пані посол України в Мексиці Оксана Драмарецька.

Відкриваючи виставку, Готьє Міньйо сказав, що «російське вторгнення в Україну є трохи абстрактним для громадськості Мексики та Латинської Америки, тому висловлювання митців про щоденну реальність, якою вони живуть, і те, як вони реагують на цю війну, створює більш гуманну сторону, яка може зворушувати та говорити з мексиканською громадськістю більше, ніж геополітичні дискусії».

«На початку третього року повномасштабної російської агресії, коли сотні українських діячів культури — поетів, письменників, митців, інтелектуалів - зі зброєю в руках відстоюють свободу творити і жити в Україні, захищають саму можливість для українців бути вільними, часто жертвуючи своїм життям, дуже важливо, щоби голоси українських митців були представлені в усіх куточках планети. Місія представлення таких голосів через виставку «Жіноче обличчя війни» в Мексиці — це місія будувати містки солідарності з глобальною аудиторією через спільне переосмислення важливості свободи для реалізації жінки, обмежень і шрамів, котрі у жіночі долі приносить з собою війна, заклик до солідарності з людьми у всьому світі, з жінками у Мексиці, адже усі, хто цінує свободу, мають сьогодні обирати бути сьогодні на стороні України і допомагати українській перемозі»,  прокоментувала Наталія Попович, співзасновниця Resilient Ukraine і Sunseed Art.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1889
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду