У Кобилаша з Соколовим все ще попереду: дайджест пропаганди за 5 березня 2024 року

У Кобилаша з Соколовим все ще попереду: дайджест пропаганди за 5 березня 2024 року

6 Березня 2024
307
6 Березня 2024
15:04

У Кобилаша з Соколовим все ще попереду: дайджест пропаганди за 5 березня 2024 року

307
Командувачі дальньої авіації та Чорноморського флоту РФ дострілялися по мирних українцях.
У Кобилаша з Соколовим все ще попереду: дайджест пропаганди за 5 березня 2024 року
У Кобилаша з Соколовим все ще попереду: дайджест пропаганди за 5 березня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 5 березня 2024 року.

  1. Чим «Сергей Котов» розсмішив українців
  2. Передвиборча мотивація за Путіна «ЗСУ» та ЄС
  3. Яка ціна «бавовни» на НПЗ РФ
  4. У російській МКСівській команді поповнення

Чим «Сергей Котов» розсмішив українців

На початку повномасштабного вторгнення у ЗМІ широко вживаним був штамп «ранок починається не з кави». З 2024 року він набув «другу молодість». Причина того – кількість збитих літаків та потоплених кораблів окупантів. 5 березня черговою жертвою став «Сергей Котов» – патрульний корабель ЧФ РФ.

МО РФ вже звично мовчить з цього приводу, а Z-блогери просто відмовляються коментувати це, похмуро відзначаючи (із використанням ідіоматичних виразів), що «коли так далі піде, у складі ЧФ залишаться одні катамарани та гумові банани для пляжників».

НАСПРАВДІ, коментувати тут дійсно щось важко. Тому залишається тільки сміятись. І українці роблять це. Наприклад:

–    корабель названо на честь контрадмірала Сергія Котова, який помер в Криму. «Співпадіння? Не думаю!», – жартують українці, натякаючи на те, як попереднім «двом Цезарям пощастило померти в один день».

–    Інші креативно підрахували скільки замість «Сергея Котова» (вартістю $65 млн) футбольним клубам можна було б придбати гравців рівня не нижче Ліонеля Мессі.

–    Хтось вправляється з мемами, найвлучніший з яких, на думку Центру стратегічних комунікацій, з Міхалковим у ролі Котова в фільмі «Стомлені сонцем».

–    Четверті вже констатують та пропонують: «Ось так з’являється новий жанр мистецтва – кліпи, зняті ГУР через тепловізор морського дрона з войовничою музикою якихось вікінгів. Якби ГУР замовляло музику, наші рок-гурти залюбки писали б ексклюзивну».

–    П’яті висловлюють надію, що «екіпаж «Сергея Котова» все ж таки встиг достроково проголосувати на виборах президента Росії».

Головний висновок: якщо штампи на кшталт «ранок починається не з кави» повертаються (але тепер вже з іншим звучанням), а українці продовжують сміятись – значить вони живі і обов’язково переможуть. І за лютим-березнем 2024 року (які зараз багато хто порівнює з лютим-березнем 2022-го) обов’язково настане перелом.

Передвиборча мотивація за Путіна «ЗСУ» та ЄС

Тематика голосування за Путіна сплила і в іншому контексті. Російські кліпмейкери нині активно знімають відповідні мотиваційні ролики. В одному з них з’явились і «ЗСУшники».

Отже, знято бліндаж, в якому нібито перебувають українські військові. Командир дає їм команду терміново відходити і «брати з собою тільки найнеобхідніше». Один з бійців намагається взяти собаку, з якою здружився під час війни. Командир ногою виштовхує їх з евакуаційної машини. Потім в бліндажі з’являються російські військові і тримаючи собаку з солдатом на прицілі питають: «Чого не пішов?». Той відповідає: «Вибору не було». Завершується агітка словами: «Тепер вибір буде!» і прикріпленням на стіну бліндажа «передвиборчої листівки».

НАСПРАВДІ, те, що за версією ЦВК РФ, голосувати на російських виборах зможуть навіть громадяни України, вже нікого у світі не дивує. Тому він і не повинен визнавати президентські «вибори» у Росії

А про майбутню путінську «легітимність» краще за все сказав демарш послів країн ЄС. Голова МЗС Лавров розповів, що позвав їх «на зустріч без повістки» – нібито, обговорити відносини ЄС і Росії. Але ті від зустрічі відмовилися, пославшись на «вкрай низький рівень довіри в контексті публічних російських заяв з 2022 року».

І мали рацію. Тому що Лавров після їхньої колективної відмови ображено заявив, що хотів «из лучших побуждений» застерегти послів, щоб ті не втручалися у вибори. І  навіть хотів показати їм якісь «доказові матеріали».

Звісно, втрутитися у те, чого немає, неможливо. Та й нікому не потрібно. Все, що було більш-менш живим у російській політиці, вже мертве. Результат «виборів» зрозумілий. Тому в дипмісії Євросоюзу після заяви голови МЗС РФ повідомили: «Нас запросили обговорити відносини між ЄС та Росією, але тепер міністр Лавров каже, що це було зроблено для того, щоби прочитати нам нотації. Це доводить, що ми вчинили правильно, відхиливши запрошення».

Отже, «мотивування» послів країн членів ЄС ні до чого не призвело. Що вже казати про українців. Тому й доводиться знімати подібні ролики, які тільки зайвий раз підкреслюють, що Путін тепер хіба що вождь, але аж ніяк не президент. 

До речі, «про врятовану собаку», вже щонайменше чотири російські регіони законодавчо визнали правомірність вбивства диких собак.  

Яка ціна «бавовни» на НПЗ РФ

Ще один сюжет із серії «ранок починається не з кави» пов’язаний з черговою бавовною на російському нафтопереробному заводі. Цього дня вона трапилася в селі Довге Бєлгородської області, де дрон влучив у Губкінську нафтобазу.

НАСПРАВДІ, з початку року безпілотниками атаковано вже близько десяти нафтогазових об’єктів, включаючи НПЗ, нафтобази та газові термінали у Брянській, Курській, Волгоградській, Ярославльській, Ленінградській областях, у Краснодарському краї, Санкт-Петербурзі та в окупованому Криму.

Саме із цим напряму пов’язане рішення Росії з 1 березня заборонити на півроку продаж бензину за кордон. Михайло Крутіхін, відомий аналітик нафтогазової галузі, пояснює«якийсь невеликий дрон, який несе 2–3 кг вибухівки, здатний зруйнувати вузол на нафтопереробному підприємстві, від якого залежать постачання нафти на всі інші вузли. Якщо такого удару буде завдано, то кілька мільйонів тонн нафти на рік не можна буде переробляти. Постраждає і російська економіка, і постачання фронту, і прибутки від експорту нафти та нафтопродуктів. Тому за атаками на нафтопереробні заводи в Росії, на нафтобази та термінали велике майбутнє».

А заборона на півроку на продаж бензину за кордон призведе, за його словами, до дуже значної втрати валютного виторгу російських нафтових компаній, а значить, і надходжень до федерального бюджету. За період з 25 по 31 січня обсяги первинної переробки нафти в Росії знизилися до 5,41 млн барелів на день. Про це свідчить й дані Bloomberg.

Згідно з підрахунками агентства, цей показник став рекордно низьким саме за останні два місяці – обсяги переробки нафти знизилися на 135 тисяч барелів на день відносно середніх показників за грудень. Ось така ціна «бавовни» на російських НПЗ.

У російській МКСівській команді поповнення

Але 5 березня неприємності для Чорноморського флоту РФ на «Сергее Котове» не закінчилися. До «полку Путіна і Львової-Бєлової» прибув командувач ЧФ Віктор Соколов разом із командувачем дальньої авіації РФ Сергієм Кобилашем.  Міжнародний Кримінальний суд (МКС) видав ордери на їх арешт.

Палата попереднього провадження визнала, що є достатні підстави вважати, що ті несуть відповідальність за ракетні удари, завдані по українській електричній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року. У цей час відбулася кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами в багатьох місцях в Україні.

Фахівці Єльського університету зібрали дані про всі удари по інфраструктурі виробництва та передачі електроенергії по всій Україні по областях з 1 жовтня 2022 року по 30 квітня 2023 року. На цій карті наочно видно, що які регіони України найбільше страждають від ударів цих та інших визволителів «кобилашів». (Чим темніша область – тим більше ударів).

НАСПРАВДІ, рішення МКС давно очікуване. Ще у січні минулого року Служба безпеки України звинуватила в обстрілах цивільних об’єктів України Кобилаша, а також колишнього командувача ЧФ РФ адмірала Ігоря Осипова.

Кобилашу тоді було висунуто звинувачення у веденні агресивної війни та зазіханні на територіальну цілісність України за накази здійснювати ракетні удари по її цивільних об’єктах. Зокрема, він підозрюється в тому, що наказав завдати ракетний обстріл Умані 28 квітня 2023 року (тоді МО РФ пояснювало це «ударом по морпіхам»), коли ракета потрапила в багатоповерховий житловий будинок, внаслідок чого 23 людини загинули, у тому числі 6 дітей.

Що стосується Соколова, то його відставка з посади командувача ЧФ РФ сталася після потоплення «Цезаря Куникова». Про це повідомили Z-ресурси (офіційного підтвердження або спростування цієї інформації з боку МО РФ не було). Але від відповідальності за стрілянину «кинджалами» та іншими ракетами по мирних українцях його це, звісно, не звільняє у будь-якому випадку.

В Офісі президента України прокоментували це так: «Бездоганне рішення щодо російських генералів Кобилаша (дальня стратегічна авіація) і Соколова (Чорноморський флот) ухвалив Міжнародний кримінальний суд. Обидва ці персонажі системно й навмисно використовують військові інструменти для масового умертвіння цивільного населення України та завзято виконують замовлення на масштабні ракетні обстріли території суверенної країни. 

Це рішення явно вказує на три обставини, що змінилися. 1. Воєнні злочини Росії отримають належні юридичні оцінки… 2. Глобальний світ чітко фіксує тип тієї війни, яку Росія веде на території України й проти цивільного населення… 3. Більше жодних табу на ордери для Росії та жодних «історичних відстрочень». Поіменна лава підсудних у глобальній юрисдикції для безумовних російських авторів, організаторів і виконавців воєнних злочинів».

До речі, російські військові не перші, хто отримав офіційні звинувачення від МКС. До них були африканські та офіцери і генерали з колишніх республік Югославії. Частина з них не дожила до вироку, частина отримала реальні терміни ув’язнення. Тому у Кобилаша з Соколовим все ще попереду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
307
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду