В анонімних телеграм-каналах найбільше мови ненависті щодо Порошенка та Арестовича – ІМІ

В анонімних телеграм-каналах найбільше мови ненависті щодо Порошенка та Арестовича – ІМІ

27 Лютого 2024
158

В анонімних телеграм-каналах найбільше мови ненависті щодо Порошенка та Арестовича – ІМІ

158
Інститут масової інформації дослідив, що пишуть про лідерів думок телеграм-канали, які мають аудиторію в понад мільйон підписників.
В анонімних телеграм-каналах найбільше мови ненависті щодо Порошенка та Арестовича – ІМІ
В анонімних телеграм-каналах найбільше мови ненависті щодо Порошенка та Арестовича – ІМІ

Найбільше негативних згадок отримали на свою адресу експрезидент України Петро Порошенко та ексрадник Офісу президента Олексій Арестович. 

Такими є результати дослідження ІМІ 14 телеграм-каналів, яке було проведене в період з 1 по 31 січня 2024 року.

Згідно з дослідженням, лідером з кількості згадок є Президент України Володимир Зеленський (735), значно менше анонімні телеграм-канали писали про колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного (227) та керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова (104). 

Міський голова Києва Віталій Кличко має 84 згадки, втім його колега зі Львова Андрій Садовий назбирав лише 16 згадок. 

Серед старих політиків першість тримає Петро Порошенко (63 згадки), удвічі менше – лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко (30), і майже не згадують про керівника Платформи за життя та мир Юрія Бойка (чотири згадки).

У моніторинговий період також були згадки про керівника Офісу президента Андрія Єрмака (77 згадок), Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського (21 згадка) та Олексія Арестовича (15 згадок). 

І найменше згадок зафіксовано про засновника благодійного фонду Сергія Притулу (шість згадок) та колишнього народного депутата Дмитра Разумкова (дві згадки).

Інфографіка за посиланням.

Втім, найбільше негативних згадок отримали на свою адресу Петро Порошенко та Олексій Арестович. 

Переважна кількість дописів щодо Порошенка містила емоційну лексику в постах та звинувачення в співпраці з росіянами в їхніх інтересах. Найбільше постів з негативними лексемами про Порошенка публікували в телеграм-каналах “Times of Ukraine” (12 постів) та “Инсайдер UA” (дев'ять постів). 

Замовники таких постів поширювали меседжі в телеграмі, які транслювали начебто через “експертів”, що Порошенко завдав найбільшої шкоди Україні та має низький рівень довіри серед громадян. Утім, ці ж “експерти”, які поширювали негатив про Порошенка, в різні роки співпрацювали з підозрюваним у державній зраді Віктором Медведчуком та Партією регіонів.

“Звичайно, в анонімних постах також траплялися згадки про допомогу армії від Фонду Петра Порошенка та інших політиків. Утім, важливо розуміти, що інколи телеграм-канали навмисно публікують “чорнуху” проти деяких публічних людей, щоб ті купували пакет послуг на піар або “стоп слово”. Інакше кажучи, це процес, коли заможні люди платять немалу суму, щоб у телеграм-каналі чи сітці каналів узагалі не було згадок про цю людину або ці згадки були лише позитивні. Тому, коли політики чи відомі люди платять гроші за піар анонімним телеграмам, вони самі дозволяють такому бізнесу працювати далі та мати фінансову стабільність для розвитку сітки анонімних телеграмів”, – коментує медіааналітикиня ІМІ Яна Машкова.

Негативні згадки про Арестовича стосувалися того, що начебто він купив будинок на Манхеттені за 1 млн доларів, утік з країни та не збирається повертатися. Втім, найрезонанснішим проти Арестовича стало відео, яке розійшлося телеграмом. Це була нарізка з його прямого ефіру, де він сказав: “Зачистят нацистов, русофобов и бандеровцев, а обычных мирных оставят жить”. Анонімні телеграм-канали поширювали підводку та відео, що начебто таке очікує українців в разі програшу.

Найбільше негативних дописів про Арестовича публікували адміни “Всевидящее ОКО Ua”, Times of Ukraine та “Україна Online”.

Загалом дослідниця ІМІ Яна Машкова зафіксувала, що два російських канали, які мімікрують під українські та перебувають в українському сегменті телеграм-каналів, – “Легитимный” та “Резидент” – продукували контент, спрямований на дискредитацію Офісу президента, влади, військових, і поширюють антиукраїнські настрої. 

ІМІ рекомендує українцям читати матеріали відповідальних медіа, що ввійшли до Білого списку. Ці медіа також представлені в телеграмі та пропонують якісний, достовірний контент без порушень журналістських стандартів.

*ГО “Інститут масової інформації” залучає власні роботизовані інструменти для стягування та оброблення даних з телеграм-каналів, які зареєстровані в українському сегменті та мають понад 1 мільйон підписників. 

У моніторинговий період з 1 до 31 січня 2024 року включно опрацьовано 17 393 повідомлення в 14 телеграм-каналах: “Труха⚡️Україна”, “Николаевский Ванёк”, “Украина Сейчас”, “Лачен пише”, Times of Ukraine, “Реальна Війна | Україна”, “Инсайдер UA”, “Україна Online”, “Реальний Київ”, “Всевидящее ОКО Ua”, “Легитимный”, “Телеграмна служба новин”, “Резидент”, “Український Телеграм Ua”.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Photo credits Golib, adrianvidal

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
158
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду