СБУ довела, що «Мрію» було знищено з вини керівництва заводу Антонова

СБУ довела, що «Мрію» було знищено з вини керівництва заводу Антонова

27 Лютого 2024
1743
27 Лютого 2024
22:29

СБУ довела, що «Мрію» було знищено з вини керівництва заводу Антонова

1743
Злочинні дії ексчиновників також призвели до тимчасового захоплення Гостомельського аеродрому - стратегічно важливого летовища під час боїв за Київ. Їм загрожує до 15 років тюрми.
СБУ довела, що «Мрію» було знищено з вини керівництва заводу Антонова
СБУ довела, що «Мрію» було знищено з вини керівництва заводу Антонова

Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази вини колишніх посадовців державного підприємства «Антонов» — гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки. Злочинні дії ексчиновників призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому під час боїв за Київ та знищення літака Ан-225 «Мрія». Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Слідчі Служби безпеки вже завершили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт до суду.

За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення РФ фігуранти не допустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до його захисту — у період січня-лютого 2022 року посадовці розпорядилися заблокувати допуск українських військових на територію об’єкта.

На підставі зібраних доказів, фігуранти обвинувачуються за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

Обвинувачені перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми.

Повідомляється, що розслідування проводили за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури в сфері оборони Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, у квітні 2023 року колишній генеральний директор ДП «Антонов» отримав підозру через знищення літака Ан-225 «Мрія». Правоохоронці оцінили завдані державі збитки у понад 8,4 млрд гривень.

«Встановлено, що експосадовець, незважаючи на застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на це повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце. У результаті під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель "Мрія" згоріла», — йшлося у повідомленні Нацполіції.

Слідство також з'ясувало, що літак Ан-225 «Мрія» напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість пального для виконання рейсу, а члени екіпажу були готові до вильоту. Тобто, на думку поліції, тоді була можливість евакуювати повітряне судно до аеропорту в місті Лейпциг (Німеччина).

Однак екскерівник ДП «Антонов» не віддав відповідного наказу і проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

27 лютого 2022 року стало відомо, що в Гостомелі під час російської повітряної атаки був знищений один з найбільших у світі літаків Ан-225 «Мрія». 

Тоді причину, чому літак не вилетів з України, пояснили тим, що на момент вторгнення він перебував на ремонті в аеропорту Гостомеля.

За словами міського голови Бучі Анатолія Федорука, знищення літака сталося ще 24 лютого.

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1743
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ілля
67 дн. тому
Але ж є одне але... 27 лютого вже були рашисти на тому місці й звідти є фото, та відео з рашистських камер та смартфонів. Тож якщо йти по ланцюжку подій, то рашисти не могли саме себе накрити. Та й саме головне, в мережі вже давно є відео та фото з того місця вже після прильоту, а там видно що рядом з згорівшии літаком стоїть Купа сгорівших військовіх автівок з рашистською символікою. Й до це тоді означає?????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду