Чемпіонат-2002: Хто втратив? Хто заробив?

24 Липня 2002
887
24 Липня 2002
12:33

Чемпіонат-2002: Хто втратив? Хто заробив?

887
Фінальний поєдинок Чемпіонату світу з футболу, в якому 30 червня збірна Бразилії перемогла Німеччину з рахунком 2:0, привернув до екранів телевізорів майже 500 мільйонів глядачів по всьому світу.
Чемпіонат-2002: Хто втратив? Хто заробив?
А згодом телевізійники сіли підрахувати астрономічні сумми за права на трансляції і запитували один одного про єдине: ми заробили чи втратили Фінальний поєдинок Чемпіонату світу з футболу, в якому 30 червня збірна Бразилії перемогла Німеччину з рахунком 2:0, привернув до екранів телевізорів майже 500 мільйонів глядачів по всьому світу. А згодом телевізійники сіли підрахувати астрономічні сумми за права на трансляції і запитували один одного про єдине: ми заробили чи втратили?

Як написало у своєму дослідженні агенство “Рейтер”, починалося все з того, що права на трансляції двох чемпіонатів 2002 і 2006 свого часу запопадливо купив у всесвітньої футбольної організації “Фіфа” німецький медіа-гігант “Кірх груп”. За два чемпіонати Кірх дуже ризиковано заплатив шалені гроші, які поставили його на межу банкрутства - 905 мільйонів доларів. Лео Кірх наче знав наперед, що не прогадає. Йому вдалося перепродати свої права за 1 мільярд 870 мільйонів, що майже у чотири рази більше, ніж виручка від трансляції трьох попередніх світових змагань разом узятих. Цього виявилося досить, щоб зупинити банкрутство медіа-імперії Лео Кірха минулого місяця.

Таким чином ще одне яскраве підтвердження дістала тенденція до того, що стрімке зростання цін вивело з-під контролю вартість телевізійних прав у футболі. Величезні сумми за трансляцію національних чемпіонатів вже призвели до скрутного фінансового становища такі платні телемрежі, як “Ай-Ті-Ві діджитал” у Великобританії і “Телепью” в Італії. Але оскільки європейські мовники погоджуються на вимоги “Кірх груп”, ціни й не зменшуються.

Так в Німеччині публічні телекомпанії “A-Ер-Де” і “Це-Де-Еф” заплатили за чемпіонат 2002 відповідно 97 мільйон і 110 мільйонів доларів; французький комерційний канал “Те-Еф 1” виклав з кишені майже 145 мільйонів за ексклюзивні права, включно з матчами наступного кубку світу. В Великобританії комерційний гігант “Ай-Ті-Ві” і публічний мовник “Бі-Бі-Сі” заплатили німцям загалом 226 мільйонів 300 тисяч доларів. В Іспанії місцевий телекомунікаційний концерн “Телефоніка” купив екслюзивні права на два чемпіонати для своєї цифрової телекомпанії “Віа діджитал” за 162 мільйони і також перепродав права ефірної трансляції своєму ж каналу “Антена 3” за 47 мільйонів 600 тисяч. В Латинській Америці ексклюзивні права на обидва чемпіонати світу з футболу коштували супутниковому мовнику “Дайрек Ті-Ві Латин Америка” 400 мільйонів. Ця компанія перепродає субліцензії в Мексику, Аргентину, Венесуелу, Колумбію, Чилі і Уругвай. Щоправда це їй вдається з потугами через недавні економічні потрясіння.

Більшість телекомпаній цілком слушно сподівалися “відбити” гроші за рахунок підняття цін на рекламу. Директор американської фірми з медіа-планування “Зеніт Оптимедіа” Клів Рід заявив, що у Великобританії 30-секунд реклами у матчах за участі національної збірної коштували до 263 тисячі доларів; у Німеччині – до 124 тисяч. Тому прибутки телевізійників в різних країнах напряму залежали від того, наскільки гарно грає їхня команда впродовж чемпіонату.

Рекламні заробітки німецького публічного каналу “А-Ер-Де” під час кубку світу були нижчими, ніж очікувалося. Оскільки комерційні конкуренти – кірховий канал “ПроЗібен Сат 1” та “Ер-Те-Ель” на власний розсуд знижували ціни упродовж чемпіонату. Причини того були небезпідставні – німці майже не вірили в перемогу своїх гравців. Про це говорять цифри: фінал Німеччина-Бразилія дивилися 26 мільйонів (88% аудиторії), що менше, ніж аудиторія фіналу Чемпіонату Європи 1996. Тоді біля телеекранів сиділо 33 мільйони німців.

Так у Франції каналу “Те-Еф 1” довелося суттєво знизити ціну на рекламу, коли збірна країни, призер минулого чемпіонату, раптом вилетіла у першому раунді змагань. Телевізійники ж мріяли, що у разі, якщо французи гратимуть у фіналі, ціна за 30 секунд реклами коштуватиме аж 191 тисячу доларів. На жаль, після вильоту збірної Роже Лемера ціна півхвилинного ролика впала до 86 тисяч.

За словами менеджера з обслуговування клієнтів компанії “Медіа пленнінг Аджентіна” Дієго Абад”є під час 15-денної ейфорії в Аргентині розцінки на рекламу на каналах “Америка Ті-Ві” і “Канал 7” підскочили на 30%. Однак вони суттєво впали після того, як національна команда вибула зі змагань.

Телемережа “Глобо” у Бразилії, в країні, яка стала переможцем чемпіонату світу з футболу, свого часу купила ексклюзивні права на трансляції за 150 мільйонів доларів.

"Ми не втратили грошей на цій події, оскільки, крім продажу спосорських прав, ми збільшували ціну на рекламу," – заявив речник телемережі Луїс Ерлангер. - "Але наш успіх не слід пояснювати тільки з високими рекламними розцінками. “Глобо” завжди приділяло пильну увагу всім спортивним подіям за участю бразильців”. Мережа зарезервувала у Лео Кірха і права на чемпіонат 2006. Вони домовилися ще у 1998 році. Але зараз бразильці намагаються переукласти ту угоду. Річ у тім, що за твердженням Ерлангера, ціни на спортивні права в усьому світі почнуть падати і ми свідомі того, що права на кубок 2006 року коштують не більше 50 мільйонів доларів”.

Серед телевізійних жертв цьогорічного чемпіонату – іспанський телеканал “Віа діджитал”. На початку року “Віа” скаржився Курху з приводу того, що він заплатив за ексклюзивні права, але інший іспанський канал “Астра” безкоштовно показуватиме кубок у себе, оскільки він входить до концерну з німецькими “А-Ер-Де” і “Це-Де-Еф”. Скарга мала зиск – загальна ціна прав на два чемпіонати для “Віа” зменшена до 114 мільйонів 300 тисяч доларів. Домовленність іспанців з Кірхом має й поблажку: вони не повинні платити за права 2006, якщо іспанська збірна не вийде до чвертьфіналу. Подібна оговірка цього року врятувала від банкрутства французький “Те-Еф 1”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
887
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду