Героя України Олександра Мацієвського в Берліні посмертно нагородили міжнародною відзнакою в галузі прав людини

Героя України Олександра Мацієвського в Берліні посмертно нагородили міжнародною відзнакою в галузі прав людини

16 Грудня 2023
756
16 Грудня 2023
19:21

Героя України Олександра Мацієвського в Берліні посмертно нагородили міжнародною відзнакою в галузі прав людини

756
Нагороду — медаль Райнера Гільдебрандта — отримала матір полеглого захисника Параска Демчук.
Героя України Олександра Мацієвського в Берліні посмертно нагородили міжнародною відзнакою в галузі прав людини
Героя України Олександра Мацієвського в Берліні посмертно нагородили міжнародною відзнакою в галузі прав людини

Захисника України Олександра Мацієвського, якого 30 грудня 2022 року стратили російські окупанти, посмертно нагородили міжнародною відзнакою в галузі прав людини — медаллю Райнера Гільдебрандта. Церемонія відбулася в легендарному Музеї Берлінського муру «Чекпойнт Чарлі», повідомляє кореспондент Укрінформу

Нагороду отримала мати героя Параска Демчук. Вона подарувала Музею «Чекпойнт Чарлі», в якому розгорнуто велику експозицію, присвячену боротьбі України проти російської агресії, починаючи з 2014 року, статуетку сина, яку автори пам’ятника Олександру Мацієвському в Києві зробили для неї в єдиному екземплярі. Пані Параска звернулася до німецьких політиків із проханням допомогти Україні перемогти в цій війні. 

Директор департаменту МЗС ФРН Маттіас Люттенберг зазначив, що присудження нагороди не поверне життя Олександру і не зменшить болю його матері та інших людей, але воно показує, що героїв не забувають. Люттенберг визнав, що деякі його співвітчизники, дивлячись на неймовірні страждання українців, помилково роблять висновок про необхідність домовлятися з Росією про мир за будь-яку ціну та припинити боротися. Однак війна насправді закінчиться лише тоді, коли путінські війська підуть з території сусідньої держави, підкреслив представник МЗС і повторив, що Німеччина буде підтримувати Україну стільки, скільки буде треба. «Ім’я Олександра Мацієвського повинно бути для нас зобов’язанням того, що російську війну треба зупинити та подбати про те, щоби ті, хто здійснює воєнні злочини, які коїть Росія, отримали справедливе засудження перед очима всього світу», — сказав Люттенберг. 

Родеріх Кізеветтер, депутат Бундестагу (ХДС) і колишній офіцер Бундесверу, вважає цілком логічним, що простий солдат отримує нагороду в галузі прав людини, адже «питання прав людини є центральним у безпековій політиці, є суттю наших політико-безпекових інтересів». І саме за права людини воюють сьогодні українці. Війна між Україною та Росією — це війна між демократією та автократією, яка постійно порушує права людини, додав парламентарій. Він переконаний, що «побратими Олександра заслуговують на майбутнє в НАТО», а сам Мацієвський є героєм і символом мужності та любові до своєї Батьківщини, готовності боротися за права людини проти терору та страху. 

Окрім статуетки та фото героя, які поповнять експозицію музею, перед його входом з літа цього року на бетонному блоці, залишку колишнього Берлінського муру, є зображення Мацієвського роботи українського художника Тимофія Максименка, який живе в Лондоні. 

Нагадаємо, 6 березня  2023-го в соцмережах було поширено відео, на якому російські окупанти розстріляли беззбройного українського військового після слів «Слава Україні!». Невдовзі СБУ встановила, що розстріляним українським військовим був снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області. Його тіло вдалось повернути під час обміну на початку лютого. Український захисник похований у Ніжині, де проживав.

У червні цього року в столиці Німеччини з’явилося графіті з Олександром Мацієвським біля Музею берлінського муру (Museum Haus am Checkpoint Charlie) на Фрідріхштрассе 43–45.

Фото: Параска Демчук, мати полеглого Героя України Олександра Мацієвського, на врученні нагороди її синові / Укрінформ

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
756
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду