У Києві відкрили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському

У Києві відкрили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському

6 Грудня 2023
3230
6 Грудня 2023
17:30

У Києві відкрили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському

3230
Монумент, присвячений розстріляному росіянами захиснику України, створили майстри Олег Цьось та Альбіна Сафонова.
У Києві відкрили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському
У Києві відкрили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському

У День Збройних сил України, 6 грудня, в Києві відбулося відкриття пам’ятника Герою України Олександру Мацієвському, якого російські окупанти розстріляли за слова «Слава Україні!». Монумент встановили на території Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця», повідомляє «Укрінформ».

«Ми дуже поспішали, щоб саме на цю дату відкрити. Дуже пишаємося тим, що саме у нас відкрили Символ незламності. Це дуже важливо! Музей відвідує дуже багато людей, серед яких військові, студенти, діти, літні люди. Дуже важливо, щоб ми пам'ятали, якою ціною дається нам ця перемога», — сказала гендиректорка НІАМ «Київська фортеця» Оксана Новікова-Вигран.

Пам'ятник створили майстри Олег Цьось та Альбіна Сафонова. Як зазначив Цьось, їм було важливо передати погляд загиблого захисника. Для створення достовірної скульптури використовували пластилін, глину, силікон та комп’ютерні технології. 

На відкритті були присутні мати військового Параска Мацієвська-Демчук та дружина Юлія Мацієвська.

Фото: фейсбук-група «Затишне горище»

Нещодавно пам'ятник Герою України Олександру Мацієвському також встановили в Ніжині на Чернігівщині.

Окрім цього, у вересні ми писали про те, що в Грузії відкрили монумент, присвячений Герою, на території приватної клініки грузинського лікаря Акакі Цілосані, а в червні в столиці Німеччини з’явилося графіті з Олександром Мацієвським біля Музею берлінського муру (Museum Haus am Checkpoint Charlie) на Фрідріхштрассе 43–45.

Нагадаємо, 6 березня  2023-го в соцмережах було поширено відео, на якому російські окупанти розстріляли беззбройного українського військового після слів «Слава Україні!». Невдовзі СБУ встановила, що розстріляним українським військовим був снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області. Його тіло вдалось повернути під час обміну на початку лютого. Український захисник похований у Ніжині, де проживав.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3230
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду