Кабмін зобов'язав чиновників надавати інформацію громадянам доступною мовою

Кабмін зобов'язав чиновників надавати інформацію громадянам доступною мовою

17 Листопада 2023
1918
17 Листопада 2023
23:31

Кабмін зобов'язав чиновників надавати інформацію громадянам доступною мовою

1918
Рекомендації уряду містять понад 30 пунктів, за допомогою яких суб’єкти владних повноважень зможуть адаптувати текстові повідомлення у форматі легкого читання. Вказується, що органи влади мають не перевантажувати зміст надмірним обсягом інформації.
Кабмін зобов'язав чиновників надавати інформацію громадянам доступною мовою
Кабмін зобов'язав чиновників надавати інформацію громадянам доступною мовою

Кабінет Міністрів схвалив Рекомендації щодо викладення інформації суб’єктами владних повноважень у форматах, які забезпечують доступність її сприйняття. Відповідне розпорядження прийнято під час засідання уряду 17 листопада,  повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.  

«Сьогодні ми не можемо витрачати час на інформацію, що є складною для сприйняття. Чиновники грішать тим, що надають багато розʼяснень, які ускладнюють сприйняття викладеного матеріалу. Ухвалення такого розпорядження — реальний крок до розуміння змісту головних інформаційних меседжів урядових документів»,  — наголосив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час засідання.

Як зазначається, рекомендації допоможуть громадянам отримували інформацію від державних органів спрощеною та доступною мовою. Документ містить понад 30 пунктів, за допомогою яких суб’єкти владних повноважень  зможуть адаптувати текстові повідомлення у форматі легкого читання. Вказується, що органи влади мають не перевантажувати зміст надмірним обсягом інформації.  

«Структура повідомлення має бути простою, логічною, послідовною та однозначною. А речення повинні містити одну ідею. Важливу інформацію варто розміщувати на початку документа, виділяючи жирним шрифтом або рамкою. Слід уникати абревіатур, професійної лексики та  скорочень, а також розміщення тексту на зображеннях або шрифтів із засічками. Складними для сприйняття будуть і наявність кількох посилань в одному рядку. Процес читання полегшить контраст між текстом і його тлом», — ідеться у повідомленні.  
Водночас, додали у МКІП, прийняття розпорядження спрямоване на реалізацію положень Конвенції про права осіб з інвалідністю. 

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1918
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду