Чи буде вивчений урок Ірини Фаріон?

Чи буде вивчений урок Ірини Фаріон?

17 Листопада 2023
950
17 Листопада 2023
21:33

Чи буде вивчений урок Ірини Фаріон?

950
Ти ж хочеш українізації. Хочеш? Чи хочеш помсти російськомовним? Тут треба визначатись. Бо одночасно і те, і те не вийде.
Чи буде вивчений урок Ірини Фаріон?
Чи буде вивчений урок Ірини Фаріон?

Розміщений нижче текст Віктора Дацька — либонь найкраще з усього написаного про Ірину Фаріон як явище сучасної української інтелектуальної еліти. Ми публікуємо цей текст без редакторського втручання (лише вдавшись до легкої коректори), щоб зберегти його колорит, зокрема — й абсцентну лексику. Цей текст чи не найбільшою мірою відповідає нашій настанові на системну українізацію через просвіту, що її обстоює у своїх статтях професор Володимир Іваненко, з яким пані Ірина Фаріон та її прихильники й послідовники не зважили за необхідне порозумітися.

Нас просто вражає, що товариство «Просвіта» абсолютно нічого не робило упродовж усіх років незалежності України для українізації, залишається байдужим до цієї проблеми у часі війни Росії проти України, не працює з біженцями й не відреагувало на ситуацію, що склалася навколо І. Фаріон як активістки «Просвіти».

Ірина Дмитрівна не залишає мені вибору

Ви знаєте, що я послідовний противник системного кенселінгу і цькування українських інтелектуалів різних політичних поглядів, тому що їх в нас і так катма, а по-друге — транзит цього антиеволюційного підходу відбувся до нас з боку західного лівізму, що в любому випадку означає неможливість його застосуванням соціумом, який прагне до розвитку. Бо те, що ми бачимо, що відбувається з суспільствами західного світу, — це суцільна культурна і політична деградація. За років 10–15 Грета Тунберг очолить Європейську Раду, а поїхавший конспіролог з АfD стане на чолі першої економіки єврозони, ось тоді я послухаю ваші захопливі історії про «нам би таку деградацію як в них». Дякую, але ні.

Але. Ірина Дмитрівна дуже асиметричний ворог. З одного боку, блискучий філолог, інтелектуал, культуролог, харизмат, який має свою армію щирих прихильників. З другого боку — системний анкор для консолідації нації, яка складається з різних або розмитих ідентичностей, які перед загрозою повного тотального фізичного знищення обʼєднались у спільній боротьбі проти екзистенційного ворога.

Що для мене важливіше, існування визнаного інтелектуала чи існування нації? Відповідь якби очевидна. Все, що заважає консолідації і обʼєднанню нації, має бути або знищене, або посаджене, або забуте.

Фаріон не можна ні посадити, ні тупо звільнити. Тому що Барбара Стрейзанд і глорифікація через галоефект героя боротьби проти манкуртів у владі та малоросів у війську.

І тут на сцену виходять студенти. Її опора і ахілесова пʼята одночасно. Серед цієї когорти є як основні її прихильники, так і основні противники. І, як бачимо, других значно більше. Саме вони допоможуть уникнути Барбари Стрейзанд — в разі її звільнення. Ти Імператор до того часу, поки преторіанська гвардія на твоєму боці.

Тим паче вона зрадила одного з них, через що тепер в нього будуть реальні проблеми з майбутнім життям взагалі.

Ну, або ж це все геніальна спецоперація фсб по дискредитації Орлиці.

Але я дотримуюсь закону леза Окама: якщо щось має вигляд тупого далб**бізму і шкідництва, значить, це і є далб**бізм і шкідництво.

* * *

У Львові десятки тисяч переселенців з ху**вою українською. У Станіславі то саме. Роботи тупо непочатий край. Та піди хоч в одне «переселенське гетто» в Запоріжжі, Дніпрі чи Словʼянську, та *** твою мать. Поговори з людьми. Просто, курва, сядь і поговори з тою дитиною, яка може українську чула лише в ящику. Потримай її за руку. Відчуй глибину тієї прірви, з якої вилізли десятки тисяч наших співгромадян. Поплач з ними. Поїж з ними тої несвіжої булки, давись нею, але їж, подивись в ті очі. Очі, в яких нема ніх*я, ні минулого, ні майбутнього, а тільки черги за теплими сніданками і речами дитині на зиму. Так-так, отам біля катедри стань з ними в чергу, розговори любу з них. Приготуй їм чаю. Залізь у їхню шкіру і душу.

Ти ж хочеш українізації. Хочеш? Чи хочеш помсти російськомовним? Тут треба визначатись. Бо одночасно і те, і те не вийде.

Збери їх в любому кафе, двадцять жінок з дітьми, які бавляться чужими подарованими іграшками. Візьми їм кави з пляцками. Чи льодів і цукрів файних. Пови**буйся трішки врешті решт. Але акуратно і філігранно. Потім відмотай назад, дай себе трошки пошмагати докорами і переселенською іронією.

Проведи лагідний майстер клас української мови під жарти і смішки панянок і оточуючих. Це ж знімуть і завірусять на тік-ток, як Іра з академічної гарпії раптом перетворюється на просту і ніжну українку, яка помагає своїм співвітчизникам — ні, не тільки краще говорити українською, а жити, бл*ть. Жити між уламками минулого і сьогодення та картковим будинком майбутнього. В якому ніхто з нас не був і ніколи не буде ідеальним.

Здавалось, такий момент. Можна вистрілити в зовсім іншому амплуа. Та обіграй якось смішно свій колишній зашквар з іменами дітей в садочку. Віруснись у мережах. Їзди по країні. Помагай людям повернутись не тільки до рідної мови, але і до життя. Приїдь в той сраний університет в Дніпрі, де викладачі проводять лекції російською, поговори з ними. Поможи, покажи, навчи. Помири всіх. Внеси хоч один кварк впорядкованості у наш вічний хаос боротьби і розбрату.

Ні, бл*ть. Треба всіх взяти і обісрати, обізвати, все розтрощити, поламати, наплювати на все, збільшити ентропію і ненависть всіх до всіх, розтоптати все своєю пихою, всіх посварити і розплодити ненависть яка і так кожного з нас пожирає з середини. І пожирати почала ще більше і швидше з 24 лютого. А потім якась почвара приходить і пише мені, що вкраїнці знову дурні, бо Орлицю викинули на смітник, а через ту ненависть до неї пожираємо один одного.

А хто, бл*ть, плодить ненависть? Хто ця загадкова істота?

Ірина Дмитрівна блискучий фахівець і науковець. Вона розвалить любого, хто сяде з нею дискутувати на більшість тем по історії, літературі, релігії і культурі. Я це говорив весь час і не відмовлюсь від цих слів ніколи.

Але іронія в тому, що така людина настільки непластична і через свою пиху, невміння себе продавати заради вищого блага, вона також може розвалити і той мовно-історичний консенсус, в якому зараз перебуває наша неідеальна нація. А без консенсусу розвалиться і східний фронт, після чого розвалиться наша Держава.

Ми надто багато ригнули кровʼю і кишками, щоб дозволяти собі такі експерименти. Надто дох*я «Марсових полів» по наших містах і селах. Полів, на яких денно і ночно виють матері, жінки і доньки. Виють на хрестах з темними очима і чорними головами.

Вибачте, але ми вже заплатили оверпрайс. А ще скільки розплати попереду і після.

Віктор Дацько

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду