Світовий терор від Донбасу до ХАМАСу: дайджест пропаганди за 6-8 жовтня 2023 року

Світовий терор від Донбасу до ХАМАСу: дайджест пропаганди за 6-8 жовтня 2023 року

9 Жовтня 2023
785

Світовий терор від Донбасу до ХАМАСу: дайджест пропаганди за 6-8 жовтня 2023 року

785
Москва не приховує, що війна в Ізраїлі їй на користь.
Світовий терор від Донбасу до ХАМАСу: дайджест пропаганди за 6-8 жовтня 2023 року
Світовий терор від Донбасу до ХАМАСу: дайджест пропаганди за 6-8 жовтня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 6-8 жовтня 2023 року.

  1. У РФ з’явилася відповідальна за «чорну трансплантологію» в Україні
  2. Чому Кадиров хоче скасувати перевибори Путіна
  3. «Русский мир» із «аусвайсами» і концтаборами
  4. «Русичі» засмучені, що не можуть допомогти ХАМАС

У РФ з’явилася відповідальна за «чорну трансплантологію» в Україні

6 жовтня дружина священника, мати сімох дітей, колишня уповноважена з прав дитини (до підозрюваної МКС Львової-Бєлової), віцеспікерка Держдуми Ганна Кузнєцова розповіла, що «звільняючи Святогірськ, у дитячому будинку виявили документи про продаж дітей… Одним із платників була компанія «Coca-Cola».

Крім того, вона повідомила, що знайшла в «даркнеті» багато оголошень як про продаж самих українських дітей, так і їхніх органів. Як аргумент, назвала те, що в Україні нібито «дозволено робити операції з пересадки органів без узгодження з рідними».

НАСПРАВДІ, дивно, що для подібного фейкування було обрано саме Святогірськ. Адже це місто визволене Силами оборони понад рік тому – у вересні 2022-го. Тобто весь цей час у Росії мовчали, а тут вирішили вилити чергову порцію фейкового бруду не тільки на Україну, а на загальновідому світову компанію.

Жодного доказу, звісно, наведено не було. Але це й не потрібно. Схоже, Кузнєцову просто призначили відповідальною за «українську чорну трансплантологію». (Так само як генерала Кирилова за «біолабораторну тематику»). Нагадаємо, 2 жовтня та сама Кузнєцова вже заявляла, що оборот від «чорної трансплантології» становить 7% бюджету України. А взагалі Москва шукає в Україні «чорних трансплантологів» вже давно. Навіть підраховано, що з 2014 року вона збрехала про це вже понад 115 разів.

Отже, дитяча тема в роспропаганді дедалі більше набуває нового фейково-трансплантологічного наповнення. Coca-Cola поки мовчить. Можливо, через небажання зв’язуватися з російськими фейкометами і створювати їм зайву рекламу.

Чому Кадиров хоче скасувати перевибори Путіна

У березні 2020 року з подачі космонавтки Терешкової обнулили президентські терміни Путіна. Цього разу Кадиров, як подарунок хазяїну на 71-й день народження, запропонував тимчасово скасувати президентські вибори в РФ (призначені на березень) – на час, поки йде «спецоперація». Або ж залишити лише одного кандидата – Путіна.

НАСПРАВДІ, це – дуже чіткий маркер «успішності СВО». Рівно рік тому, і так само на день народження Путіна, спікерка Ради Федерації РФ Матвієнко запропонувала Києву «негайно сісти за стіл переговорів». Тепер, як бачимо, показник «успішності» війни вже перейшов зі стадії ультиматумів Україні до обмеження виборчих прав російських громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 70 років Путіна українському коту під хвіст

Відзначимо, сценарій скасування президентських виборів (або суттєвої зміни їхнього формату) дедалі наполегливіше прописується у кремлівському порядку денному. Спочатку Пєсков заявив про «таку очевидність переваги Путіна, що це позбавляє сенсу проведення чергових виборів». Потім очільник «Справедливой России» Міронов, що його партія висуває в президенти саме Путіна, замість свого кандидата. Тепер взагалі Кадиров закликав не відволікатися на проведення виборів, адже є більш важливі справи.

Очевидно, що диму без вогню не буває, і перспектива скасування чи перенесення ритуальних перевиборів Путіна (або їх проведення у вигляді «референдуму про довіру») вже проглядається, і може бути задіяна, залежачи від ситуації. А вона важка.

«Вибори» Путіна голосами позбавлених усіх прав росіян, а тим паче – голосами «трофейних» виборців з ТОТ України – з великою ймовірністю взагалі не будуть визнані у світі, як не були визнані попередні окупаційні псевдовибори і псевдореферендуми. Відтак Путін вже офіційно перейде в розряд диктаторів-узурпаторів, як це трапилося з його поплічником Лукашенком. А там і до визнання альтернативних російських Тихановських недалеко.

Отож краще знайти якусь відмовку, аби залишити Путіна із простроченим, але вже підтвердженим мандатом 2018 року, аніж ризикувати прогоріти новим, але явно фальшивим 2024-го.

«Русский мир» з «аусвайсами» і концтаборами

А тим часом на «нових територіях» продовжують встановлювати нові порядки. Так званий «губернатор» Запорізької області Балицький офіційно попередив, що з наступного року на підконтрольній йому території «перестануть надавати медичну допомогу людям з українським паспортом».

НАСПРАВДІ, це і є звичайний фашизм: починаючи з «аусвайсів» і завершуючи іншими практиками, ще більш страшними. Наприклад, колишній «народний губернатор ДНР» Губарєв спокійно заявив, що через те, що Росія фізично не може вбити всіх українців,  – «доведеться створити концентраційні табори, щоб перевиховати місцеве населення».

Зважаючи на нещодавнє одкровення Балицького про бажання повернути «наші: Варшаву, Ревель і Гельсингфорс», – полякам, естонцям, фінам та іншим європейцям слід розуміти, що «русский мир» (якщо його не викинути з України) незабаром принесе і до них «аусвайси» з концтаборами.

«Русичі» засмучені, що не можуть допомогти ХАМАС

І наостанок про ХАМАС. Російська терористична організація ДШРГ «Русич» бідкається, що не долучитися до вбивств мирних ізраїльтян.

НАСПРАВДІ, з ізраїльської трагедії пропаганда зловтішалася, глузувала і розповсюджувала антиукраїнські фейки. Усе – для зменшення підтримки та уваги США й Заходу до України. (Що відзначив і президент Польщі Дуда). 

Особливим попитом у фейкометів користувалася тема з нібито українською зброєю (наприклад, аж з Мукачева), яка опинилася в руках терористів ХАМАС.

Звісно, жодних доказів наведено не було. Проте ці вкиди підхопили на Заході. Так, ультраправа членкиня Конгресу США Мерджорі Тейлор Грін у своєму X написала, що Вашингтону необхідно тісніше працювати з Ізраїлем, щоб встановити, звідки у бойовиків ХАМАС американська зброя.

«Воно прийшло з Афганістану? Воно прийшло з України? Швидше за все відповідь — і те, й інше», — написала вона.

Лейтмотив у висвітленні чергового кровопролиття у світі в РФ один – «будь-який конфлікт у світі нам на користь». Це особливо й не приховується. 

А відомий військовий журналіст Сергій Гранкін у репортажі з Ізраїлю, говорячи про те, де він бачив такі ж звірства, які творить ХАМАС, каже«В Ізраїлі це порівнювати нема з чим. В Україні я був у перші місяці війни, якраз коли захоплювали Ірпінь, Бучу, розстрілювали машини, Чернігів, Суми. І я бачив цих людей, ці кадри, які вони мені показували на телефонах. Ось рівно те саме. Так само холоднокровно підходили, вбивали людей, жінок, дітей з автоматів, з кулеметів, причому зовсім з діловим виглядом, начебто це робота». 

Отже, тактика Росії в Україні та ХАМАС в Ізраїлі за всіма ознаками одна й та сама – терористична.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду