В Індії новинний портал NewsClick звинуватили в поширенні китайської пропаганди

В Індії новинний портал NewsClick звинуватили в поширенні китайської пропаганди

3 Жовтня 2023
992
3 Жовтня 2023
19:53

В Індії новинний портал NewsClick звинуватили в поширенні китайської пропаганди

992
Поліція провела обшуки в офісі медіа та будинках журналістів.
В Індії новинний портал NewsClick звинуватили в поширенні китайської пропаганди
В Індії новинний портал NewsClick звинуватили в поширенні китайської пропаганди

В Індії поліція провела обшук в офісі новинного порталу в Нью-Делі та в будинках його журналістів у рамках розслідування щодо підозри в незаконному іноземному фінансуванні новинного порталу NewsClick. Про це пише Reuters із посиланням на повідомлення кількох чиновників.

«Спеціальна слідча група розпочала пошукову операцію, щоб ідентифікувати всіх осіб, які, ймовірно, отримували кошти з-за кордону для управління медіагрупою, основною метою якої є поширення іноземної пропаганди», — сказав один з урядовців. 

За словами іншого джерела Reuters, розслідування Управління з контролю за фінансовими злочинами Індії почалося після того, як у серпні видання The New York Times назвало NewsClick частиною глобальної мережі, яка отримує кошти від американського мільярдера Невіла Роя Сінгема нібито для публікації китайської пропаганди.

Під час обшуків 3 жовтня у журналістів вилучили ноутбуки та мобільні телефони.

У заяві Альянсу India, коаліції з 28 опозиційних політичних партій ідеться, що протягом останніх дев’яти років уряд навмисно переслідував і пригнічував ЗМІ, використовуючи слідчі органи.

«Примусові дії уряду прем'єр-міністра Нарендри Моді спрямовані лише проти тих медіаорганізацій та журналістів, які говорять правду владі», — заявила коаліція.

Натомість представник керівної партії «Бхаратія Джаната партія» Моді заявив, що рейди були виправдані, адже іноземне фінансування медіагруп має бути оцінене правоохоронцями.

Варто зазначити, що цьогоріч Індія опустилася на 161-ше місце у Всесвітньому індексі свободи преси, щорічному рейтингу некомерційної організації «Репортери без кордонів», зі 150-го місця минулого року, що є найнижчим показником за всю історію країни. Уряд Моді ж ставить під сумнів методологію організації, заявляючи, що в Індії «жива та вільна преса».

Нагадаємо, у лютому індійські податкові органи провели обшуки в офісах BBC і вилучили телефони в журналістів. Це сталось після того, як канал випустив документальний фільм про політичний підйом прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді та його роль у кривавих релігійних сутичках 2002 року.

Фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
992
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду