10 років тюрми для екс-керівника югославського телебачення

16 Липня 2002
617
16 Липня 2002
12:09

10 років тюрми для екс-керівника югославського телебачення

617
Колишнього голову югославської національної телемережі за часів Слободана Мілошевича було засуджено до 10 років позбавлення волі після визнання його винним у загибелі 16 співробітників телебачення від НАТОвської ракети у 1999 році Колишнього голову югославської національної телемережі за часів Слободана Мілошевича було засуджено до 10 років позбавлення волі після визнання його винним у загибелі 16 співробітників телебачення від НАТОвської ракети у 1999 році.
10 років тюрми для екс-керівника югославського телебачення
Міський суд Белграда постановив, що Драголюб Міланович вдався до створення “великої загрози для цивільної безпеки”, коли наказав відмінити евакуацію своїх співробітників під час нальотів авіації НАТО. У вироку суду також написано, що Мілановича визнано винним у “нехтуванні державних розпоряджень і законів про евакуацію” у воєнний час.

За повідомленням агентства “Асошейтед пресс”, до суду на екс-керівника телебачення подали сім”ї загиблих, які звинувачували його у тому, що він наказав підлеглим залишитися на робочих місяцх і використав їхню загибель, як пропагандистьску акцію проти Північноатлантичного альянсу. На підсумковому засіданні кімната суду була вщент заповнена родичами і колегами загиблих. Вони одностайно вважають винними у смерті 16 телевізіників режим Мілошевича і НАТО, тому наполягали на покаранні Мілановича, як убивці. Але суд визнав його винним тільки у нехтуванні нормами цивільної безпеки, що передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Адвокат Мілановича Бранімір Гугл засудив вердикт щодо підзахисного, як “сплановану акцію” і заявив, що подаватиме апелляцію до Верховного суду країни. Він перекладає провину на екс-президента країни Мілошевича і каже, що підзахисний винятково виконував вказівки вищого керівництва держави.

23 квітня 1999 року крилата ракета класу “повітря-земля” влучила у штаб-квартиру телемережі у Белграді і забрала життя технічних працівників телебачення, охоронців і візажиста. Під час 78-денної кампанії авіанальотів і бомбувань Югославії, що розпочалися з метою примусити президента Слободана Мілошевича припинити терор проти етнічних албанців у південній провінції Косово, НАТО зажадало від югославського телебачення змінити редакційну політику під загрозою атаки. Не дочекавшись змін, альянс визнав об”єкти телемережі, як “легітимну ціль” своїх ударів.

Як свідчать документальні докази і свідчення очевидців, Міланович, котрого вважали рупором Мілошевича, сказав підлеглим нізащо не полишати робочих місць і стати живим щитом. Загибель телевізійників викликала хвилю протестів у Сербії з приводу дій керівника югославського телебачення, як високопоставленого члена правлячої Соціалістичної партії Слободана Мілошевича, який нині постав перед трибуналом з військових злочинів у Гаазі. Одного дня у жовтні 2000, в останні дні правління Мілошевича вуличні демонстранти вдерлися до будинку телекомпанії, побили Мілановича і вигнали його геть з офісу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
617
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду