У Міністерства освіти не вистачає коштів на друк нових підручників

У Міністерства освіти не вистачає коштів на друк нових підручників

12 Вересня 2023
1951
12 Вересня 2023
23:56

У Міністерства освіти не вистачає коштів на друк нових підручників

1951
Міністр освіти і науки Оксен Лісовий повідомив, що у держбюджеті-2023 на друк підручників заклали 754,9 мільйона гривень, яких «недостатньо, щоби покрити всю потребу».
У Міністерства освіти не вистачає коштів на друк нових підручників
У Міністерства освіти не вистачає коштів на друк нових підручників

Через повномасштабне вторгнення Росії у 2022 році кошти, закладені на підручники, спрямували на оборону України. П'ятий клас НУШ був вимушений навчатися без книжок, а цього року учні першого та десятого класів навчатимуться за книгами, які вже є у бібліотеках шкіл. Про це міністр освіти і науки України Оксен Лісовий написав на своїй фейсбук-сторінці.

«Торік через повномасштабне вторгнення усі кошти, закладені на підручники, спрямували на потреби оборони. Зрештою 5 клас НУШ вимушений був навчатися без книжок. Цього року потреба у підручниках, а відповідно і в коштах подвоїлась: надрукувати потрібно було підручники для 5 та 6 класів. Крім цього, минуло пʼять років з моменту друку книжок для 1 і 10 класів», — написав Оксен Лісовий.

Він повідомив, що у держбюджеті на 2023 рік на друк підручників закладено  754,9 мільйона гривень, яких «недостатньо, щоби покрити всю потребу». Тому МОН продовжить залучати міжнародну підтримку. Зокрема, українські партнери вже профінансували друк і доставку підручників на 238,1 мільйона гривень.

«Насамперед бюджетні та донорські кошти спрямували на друк підручників для 5 та 6 класів НУШ, оскільки програми в цих класах змінилися, а підручники були лише в електронному форматі. У 1 та 10 класах програми не змінилися, тож школи можуть видати учням підручники, що вже є в їхніх бібліотеках», — уточнив міністр.

Він також додав, що за кошти донорів для п'ятих класів надрукували та доставили до книжкових баз в областях підручники з математики та української мови (100%), а також природничої галузі (74%). Також заплановано друк книг з української літератури, інформатики, зарубіжної літератури та іноземної мови, а коштом держбюджету друкують історію України, додав міністр.

Для шостих класів станом на 12 вересня надрукували 116 назв підручників загальним накладом 4 769 768 примірників. За інформацією Лісового, нині до обласних книжкових баз доставили 98% з них. Також за кошти держбюджету цього року надрукують 66% підручників для шестикласників від загальної потреби — з української мови та літератури, зарубіжної літератури, іноземних мов, історії, математики, природознавства, а також книжок для національних меншин і дітей з особливими освітніми потребами.

«Крім цього, плануємо коштом донорів надрукувати підручники з географії, інформатики, мистецтва, технологій та підручників шрифтом Брайля. Забезпечення дітей підручниками — одне з пріоритетних завдань нашої команди. Ми розуміємо, наскільки це важливо для забезпечення нормального освітнього процесу. Тож працюємо далі, щоб знайти фінансування для друку решти необхідних книжок», — підсумував міністр освіти і науки.

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1951
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мудаЗель
227 дн. тому
Зеля і банда крадуть гроші у дітей. По всій країні батьки вимушені купляти підручники дітям у школу. Грошей Немає бо злодюги теперішньої влади їх розкрадають! Вже весь світ їх ненавидить і зневажає. Бо вони є ворогами людей. такі самі вороги як путін.
данило
227 дн. тому
менше виписуйте соби премий
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду