DataArt вперше публікує мемуари основоположника української кібернетики Віктора Глушкова

DataArt вперше публікує мемуари основоположника української кібернетики Віктора Глушкова

30 Серпня 2023
412

DataArt вперше публікує мемуари основоположника української кібернетики Віктора Глушкова

412
До сторіччя від дня народження Віктора Глушкова IT Museum DataArt ексклюзивно презентує повний текст його спогадів.
DataArt вперше публікує мемуари основоположника української кібернетики Віктора Глушкова
DataArt вперше публікує мемуари основоположника української кібернетики Віктора Глушкова

Міжнародна компанія, розробник програмного забезпечення DataArt оголошує про відкриття онлайн-виставки, присвяченій спадщині Віктора Михайловича Глушкова — засновника української кібернетики та інформатики. Цього року відзначається століття від дня народження Глушкова. З цієї нагоди в межах проєкту IT Museum опубліковано унікальні розшифровки аудіозаписів спогадів відомого науковця.

Мемуари, надиктовані незадовго до смерті Глушкова в січні 1982 року, тепер доступні на сайті проєкту англійською та українською мовами. Це перша публікація спогадів в повному обсязі, які передали музею дочка та онука Віктора Михайловича. Онлайн-виставка також містить ряд цитат з коментарями, фотоматеріали та розділи, присвячені підходам Глушкова до роботи: проєктний менеджмент, побудова та управління командою, пошук замовників, формування освіти в галузі інформаційних технологій.

«Спадщина Віктора Глушкова долає межі часу і технологій, — зазначає Микола Сніжко, президент центру розробки DataArt в Києві. — Його ідеї не тільки сформували українську IT-індустрію, а й надали глибоке розуміння сучасних підходів до менеджменту та бізнесу. Цей проєкт є як вшануванням його потужного внеску до всієї галузі, так і свідченням прихильності DataArt до збереження історії інформаційних технологій. Ми дбаємо про прогрес та його роль в минулому, теперішньому і майбутньому. Глушков навчив нас основам IT, щоб ми мали змогу перевертати гори у майбутньому світі штучного інтелекту».

Серед численних наукових досягнень та здобутків Віктора Глушкова у сфері українських інформаційних технологій:

  • організація Обчислювального центру Академії наук України, згодом — Інститут кібернетики;
  • встановлення, на той час, світового рекорду зі швидкості розробки й впровадження та рекорду промислового довголіття ЕОМ (електронної обчислювальної машини) «Дніпро»;
  • робота зі штучним інтелектом: сенсаційне започаткування розпізнавання сенсу фраз у сфері семантичних мереж;
  • започаткування освіти в галузі IT: створення спеціалізацій з обчислювальної математики й техніки для подальшої організації факультету кібернетики в КДУ (КНУ ім. Тараса Шевченка) і факультету автоматики та обчислювальної техніки в КПІ ім. Ігоря Сікорського;
  • створення першого в СРСР апарату «серце — легені» в Інституті кібернетики;
  • заснування низки міжнародних наукових журналів, які досі випускаються.

Онлайн-виставка DataArt «Віктор Глушков: пам'ятні ідеї» має на меті підкреслення тривалої актуальності філософії науковця та його резонанс у сучасній IT-індустрії.

Цей проєкт співвідноситься з підходом компанії до вивчення історії IT в країнах Східної та Центральної Європи, Латинської Америки та в Індії. IT Museum DataArt планує й надалі вивчати українську, польську та колишню югославську IT-спадщину.

Повні спогади Віктора Глушкова в PDF-форматі: українськоюанглійською.

Онлайн-виставка «Віктор Глушков: пам'ятні ідеї»: українськоюанглійською.

Сайт IT Museum DataArt за посиланням.

Про DataArt:

DataArt — глобальна компанія з розробки програмного забезпечення. В DataArt працює 5700 спеціалістів у 20+ країнах по всьому світу.

Більше інформації на сайті www.dataart.team/ua

Контакт для медіа:

Вероніка Нерода (PR | Communications, DataArt Ukraine)

Veronika.Neroda@dataart.com   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
412
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду