Росія шукає Storm Shadow у відходах кукурудзи: дайджест пропаганди за 4-6 серпня 2023 року

Росія шукає Storm Shadow у відходах кукурудзи: дайджест пропаганди за 4-6 серпня 2023 року

7 Серпня 2023
1213

Росія шукає Storm Shadow у відходах кукурудзи: дайджест пропаганди за 4-6 серпня 2023 року

1213
Вихід із «зернової угоди» вже довів Путіна до війни не тільки з портами, а й з елеваторами на іншому кінці України.
Росія шукає Storm Shadow у відходах кукурудзи: дайджест пропаганди за 4-6 серпня 2023 року
Росія шукає Storm Shadow у відходах кукурудзи: дайджест пропаганди за 4-6 серпня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 4-6 серпня 2023 року.

  1. Пропаганда мріє про конфлікт між Києвом та Варшавою
  2. Кремль імітує ісламофобію у Швеції
  3. Битва з елеваторами у Старокостянтинові
  4. Збільшення «нових робочих місць» по-путінськи

Пропаганда мріє про конфлікт між Києвом та Варшавою

Великий розголос на пропагандистських ресурсах отримала нібито «антипольська заява» Михайла Подоляка, радника Офісу президента. Її інтерпретували так: «У Києві пояснили Варшаві, коли закінчиться дружба Польщі та України» та «Україна «близько дружитиме» з Польщею лише до закінчення СВО».

Пропагандист Шарій взагалі припустив, що згодом «з’ясується, що Подоляк працював на Кремль».

НАСПРАВДІ, навіть в інтерпретації слів Подоляка росЗМІ, Шарій та всі решта, – незграбно приписали йому вживання російської абревіатури «СВО», замість нормального слова «війна». Таким чином, напевно, вони намагалися уникнути покарання за «дискредитацію російської армії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анатолій Шарій у «братській могилі» путінізму

Натомість вчергове дискредитували самі себе. Хоча б тому, що це навіть не вирвана з контексту фраза, а цілком вигадана цитата. Подоляк взагалі такого не казав. Оскільки інтерв’ю він давав російською, наводимо його цитату мовою оригіналу.

«Не вижу никакой проблемы в нынешней дискуссии между Польшей и Украиной, и уж точно эта дискуссия не приведёт к каким-то надрывам, разрывам или чему-то подобному. Мы максимально близкие партнёры, у нас максимально близкий друг на сегодня – это Польша. И, в принципе, так будет до конца войны. После ее окончания – конечно, у нас будут конкурентные отношения, конечно, мы будем конкурировать за те или иные рынки – потребительские, и так далее».

Отже, Кремль та його пропагандисти намагаються розсварити Київ і Варшаву, фейковими цитатами. Справжніх аргументів, як і справжніх друзів, на відміну від України, Росія давно вже не має.

Кремль імітує ісламофобію у Швеції

Так само пропаганда намагається нацькувати мусульман на країни Заходу. Останнім часом росіяни дуже полюбили історії зі спалюванням Корану у Швеції.

Наприклад, RT і Sputnik опублікували серію відповідних статей арабською мовою.  

НАСПРАВДІ, ще у лютому минулого року, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Швеція відновила роботу агентства «психологічного захисту» для боротьби з дезінформацією та захисту від фейків. Тоді Магнус Хьорт, заступник директора агентства казав, що «безпосередньої загрози Швеції немає, але ми не можемо виключати, що зазнаємо нападу».

І ось на початку серпня шведи почали отримувати анонімні повідомлення із закликами помститися за спалення Корану.

У Стокгольмі вважають, що цю кампанію було схвалено Кремлем в рамках протидії вступу Швеції до НАТО. Після публікацій у RT та Sputnik у соцмережах також з’явилося близько мільйона постів арабською та іншими мовами про те, що саме офіційний Стокгольм підтримує спалення Корану. Натомість прем’єр-міністр країни Ульф Крістерссон дав юридичну і політичну кваліфікацію, заявивши, що вчинок зі спалюванням Корану є «законним, але недоречним». Тобто про жодну підтримку не йдеться. 

«Росія безперечно намагається використати спалювання Корану у своїй пропаганді, яка побудована навколо ідеї про те, що західні цінності помилкові, а Захід занепадає. У деяких ЗМІ спалення Корану використовувалося як свідчення того, що ліберальний західний світ зайшов надто далеко», — каже Валентина Шаповалова, дослідник Копенгагенського університету, яка вивчає російську пропаганду та дезінформацію. 

Вона зазначила, що аналогічні інциденти в Данії (яка вже є членом НАТО) Росія чомусь не використала для запуску пропагандистських кампаній так само, як у Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як РФ втручається в інформаційний простір та підриває кібербезпеку Європи?

Своєю чергою Марія Брок, науковий співробітник Університету Мальме, зауважує, що російська дезінформація розходиться по шведських соцмережах (наприклад, Flashback). За її словами, наративи, що часто розповсюджуються російськими ЗМІ, використовуються для поширення антимусульманських настроїв.

Тож західні демократії дійсно мають об’єднатися, аби не програти авторитарним режимам, створивши неформальний альянс – так званий  «Інформаційний Рамштайн». Адже Росія й надалі цинічно використовуватиме для своїх руйнівних планів усі демократичні надбання та свободи західного світу.  

Битва з елеваторами у Старокостянтинові

Після атаки на українські міста МО РФ і «воєнкори» наввипередки переконували, що «високоточними ударами уражені  авіабази Повітряних сил України, ангари з авіатехнікою ЗСУ та ракетно-артилерійським озброєнням». Серед іншого згадували і ракети Storm Shadow.

НАСПРАВДІ, 6 серпня одночасно «втомилися» автомобільний міст через Чонгарську протоку (одна з головних артерій до окупованого Криму. (Нещодавно був пошкоджений й залізничний міст поруч). 

Також удар було завдано по мосту через протоку Тонка, яка з’єднує окупований Генічеськ з Арабатською стрілкою (там був штаб угруповання військ «Дніпро», який у квітні відвідав Путін).

Після цього «воєнкори» були вимушені визнати, що жодного успіху у Старокостянтинові російські високоточні удари не досягли: «Storm Shadow треба шукати далі».

Якщо, звісно, не вважати за успіх влучання в елеватор. Один із Z-каналів відверто визнає, що при атаці аеродрому в Старокостянтинові окупанти поцілили не туди. Власне, це не новина. Цікаво, як тепер це пояснюється: «можна припустити, що потужності елеватора використовувалися не за прямим призначенням, а виступали в ролі місць зберігання майна ПС ЗСУ».

Оскільки заявляти про промахи заборонено, то значить: куди влучили — там і «військова ціль». Тому цього разу такою призначили елеватор.

Схоже, вихід із «зернової угоди» з подальшим бомбардуванням українських портів вже довів до війни з елеваторами на іншому кінці України. Навіть тими, де зберігалися відходи кукурудзи.

Збільшення «нових робочих місць» по-путінськи

І наостанок про гроші. Reuters підрахував, що Росія подвоїла цільові витрати за статтею «Оборона» на 2023 рік до третини (!) від усіх запланованих видатків бюджету. Це понад $100 млрд.

За перші півроку витрати на оборону склали 5,59 трлн. рублів, або 37% від усіх витрачених грошей. При цьому в закон про бюджет на весь рік було закладено 4,91 трлн  рублів за статтею «національна оборона» – в 1,5 рази більше, ніж роком раніше.

Новий план річних витрат на оборону становить 9,7 трлн рублів, або $102 млрд за поточним курсом. Це майже вдвічі більше, ніж планувалося спочатку, і становить третину всіх закладених у бюджет витрат — 29,06 трлн рублів.

НАСПРАВДІ, на соціальне забезпечення населення, включаючи виплати пенсій та допомоги, у федеральному бюджеті закладено 7,343 трлн рублів (на чверть менше від оновленого плану витрат на оборону). Асигнування на підтримку національної економіки мають становити 3,5 трлн рублів (втричі менше), на освіту – 1,3 трлн (у 7,5 раза менше).

Сумарно за перше півріччя бюджет РФ витратив майже 15 трлн рублів – на 2,44 трлн більше, ніж роком раніше. При цьому 97% додаткових витрат пішли на виробництво зброї, армію та пов’язані з нею статті.

Як підсумок: частка військових видатків у бюджеті досягла максимуму за весь час доступної статистики. Для порівняння: в період з 2011 до 2022 року РФ витрачала на оборону від 14% до 23% бюджету.

Тільки на зарплати військовим вже витратили майже 1 трлн рублів за січень-червень – на 543 млрд більше, ніж за той же період минулого року.

При цьому у всіх регіонах РФ очікуваний дохід 35-річного чоловіка за все трудове життя до виходу на пенсію в 65 років менше, ніж обіцяні виплати у разі його загибелі на війні з Україною (так звані «гробові виплати»). Це підрахувала «Нова газета Європа».

Відлік від 35 років журналісти вели, оскільки саме цей вік є середнім для мобілізованих та контрактників. За підрахунками «Медіазони», саме на вікову групу 33-35 років припадає й найбільша кількість втрат у війні з Україною.

«Для того, щоб очікуваний дохід 35-річного чоловіка в Брянській та Смоленській областях, республіках Бурятія та Марій Ел перевищив трудові виплати, його зарплата має бути приблизно на 50% вищою за медіану в його регіоні, а в Північній Осетії — на 73% вищою. У восьми регіонах виплати за смерть на війні перекривають весь потенційний майбутній дохід навіть 18-річним чоловікам», — пише видання.

При цьому, із місяця на місяць зростає кількість скарг на проблеми із виплатами. Це стосується компенсацій пораненим, виплат сім’ям загиблих, різних допомог та пенсій, у тому числі по втраті годувальника.

Тобто Путін не бреше, коли каже, що за останній час в Росії з’явилося багато нових робочих місць і зросла зарплата. Про нюанси тільки мовчить.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1213
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду