17 серпня – в Ужгороді стартує міжнародний кінофестиваль «Кіно cусідів»

17 серпня – в Ужгороді стартує міжнародний кінофестиваль «Кіно cусідів»

3 Серпня 2023
1999
3 Серпня 2023
09:57

17 серпня – в Ужгороді стартує міжнародний кінофестиваль «Кіно cусідів»

1999
Вхід на всі події фестивалю вільний.
17 серпня – в Ужгороді стартує міжнародний кінофестиваль «Кіно cусідів»
17 серпня – в Ужгороді стартує міжнародний кінофестиваль «Кіно cусідів»

У четевр, 17 серпня, в Ужгороді розпочнеться міжнародний кінофестиваль «Кіно cусідів». Цьогоріч у програмі фестивалю представлені фільми Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії, Польщі та Румунії – країн, яких об’єднує з Закарпаттям історичне минуле та спільний досвід.

Покази фільмів пройдуть з 17 по 20 серпня 2023 року. Окремі фестивальні стрічки пізніше покажуть також у Мукачеві, Хусті та Тячеві.  

Головні фестивальні локації — Театр ляльок «Бавка» та Ужгородський замок, на території якого будуть покази просто неба. У межах фестивалю Закарпаття відвідають кіномитці з країн-сусідів, які представлять свої роботи та поділяться власними досвідом і знаннями на ексклюзивних обговореннях «Кіно сусідів». 

Вхід на всі події фестивалю вільний. Стежте за оновленнями програми та розкладу на сайті kinosusidiv.com.

«У час війни всі ми усвідомили цінність справжнього добросусідства — не лише на побутовому рівні, а й на рівні держав. Коли ті, хто розділяє з тобою кордон, об’єднуються заради допомоги та боротьби зі спільним ворогом так, наче кордонів не існує, а є лише обов’язок залишатись людьми та не кидати в біді,» — розповідають засновники «Кіно сусідів».

Відкриє фестиваль ретроспектива 1933 року, чехословацька драма «Марійка-Невірниця». Цей фільм — одна з найяскравіших історій про Закарпаття. Усі персонажі стрічки — це непрофесійні актори родом із Закарпаття, які не грали когось, а фактично проживали своє життя в кадрі. Показ фільму присвячений його 90-й річниці. Показуватимуть «Марійку-Невірницю» в оригінальному озвученні, де лунає чеська, русинська, словацька, польська мови та їдиш. Фільм супроводжуватимуть українські субтитри. 

Чехію представлятиме документальна картина про письменника Мілана Кундеру, який помер 11 липня 2023 року. Картина якомога детальніше розкриває усі аспекти письменницької діяльності одного з ключових авторів другої половини ХХ століття. 

Польщу на фестивалі представлятиме режисер Даміан Коцур, який нещодавно взяв участь у Каннському кінофестивалі зі своїм короткометражним фільмом про наслідки російського повномасштабного вторгнення в Україну. На фестивалі покажуть іншу роботу Коцура — драму «Хліб та Сіль», яка відзначена спеціальним призом журі Венеційського кінофестивалю. 

Румунське кіно на фестивалі репрезентує представник другої генерації «нової хвилі» Пол Неґоеску, який привіз кримінальний трилер «Люди честі». Це динамічне кіно про контрабандистське життя маленького селища на кордоні з Україною. 

Також на фестивалі представлять два угорські анімаційні  фільми: «Чотири душі Койота» Арона Ґаудера, відзначений призом журі на фестивалі в Ансі, чиї нагороди вважаються найпрестижнішими в царині анімаційних фільмів. А також «Пластикове небо» Тібора Баноцкі й Шаролти Сабо, прем’єра якого відбулась на цьогорічному Берлінале.

Програма короткого метру сформована спільно з іноземними партнерами — фестивалями Azyl Shorts (Словаччина), Żubroffka (Польща), Brno16 (Чеська республіка) та Університетом мистецтва та дизайну Могой-Надя (Угорщина).

Фестиваль «Кіно сусідів» організовує команда KyivMusicFilm та Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів за сприяння Закарпатської обласної державної адміністрації та підтримки Румунського культурного інституту.

Проєкт співфінансується урядами Чеської Республіки, Угорщини, Польщі та Словаччини в рамках Вишеградського гранту від Міжнародного Вишеградського фонду, місія якого — просування ідей сталого регіонального співробітництва в Центральній Європі.

Додаткова інформація: 

Романа Батрак

Telegram: +380977936017 

romanabatrak07@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1999
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду