Слідчий комітет Росії порушив справу проти колишньої редакторки «Известий в Украине» Яніни Соколовської (ДОПОВНЕНО)

Слідчий комітет Росії порушив справу проти колишньої редакторки «Известий в Украине» Яніни Соколовської (ДОПОВНЕНО)

26 Липня 2023
6545
26 Липня 2023
14:09

Слідчий комітет Росії порушив справу проти колишньої редакторки «Известий в Украине» Яніни Соколовської (ДОПОВНЕНО)

6545
В московській квартирі журналістки відбувся обшук.
Слідчий комітет Росії порушив справу проти колишньої редакторки «Известий в Украине» Яніни Соколовської (ДОПОВНЕНО)
Слідчий комітет Росії порушив справу проти колишньої редакторки «Известий в Украине» Яніни Соколовської (ДОПОВНЕНО)

Слідчий комітет Росії порушив справу проти колишньої редакторки «Известий в Украине» Яніни Соколовської за статтею про поширення фейків про російську армію.

Про це 26 липня повідомив відділ слідкому у Москві.

Російська служба «Радіо Свобода» написала про те, що в московській квартирі Соколовської відбувся обшук. За версією слідства, навесні 2022 року журналістка розміщувала в телеграмі фейки про дії російської армії проти мирних українців. Фейками російська влада вважає повідомлення про війну в Україні, які не збігаються з версією Міноборони Росії.

«Детектор медіа» зв'язався з Яніною Соколовською, яка повідомила, що перебуває зараз в одній з європейських країн разом зі своїми дітьми дев'яти, тринадцяти і  шістнадцяти років.  

«Оскільки будь-яка україноорієнтована людина в Росії відчуває себе як сапер на тонкій кризі, я розуміла, що рано чи пізно це мало відбутися. У той момент, коли я в ефірі програми "Время покажет", яка виходить на Першому каналі Росії, чітко виклала українську позицію щодо підриву Каховської ГЕС, я розуміла, що в мене не залишається іншого варіанту, як покинути Росію. Тому ми з дітьми встигли виїхати. І, як з’ясувалось, я була права», — розповіла Соколовська «Детектору медіа».

Втім, вона впевнена, що виконувала в Москві важливу місію — доносити українську позицію до росіян, «щоб вони розуміли, якою є реальна ситуація і що відбувається насправді». І те, що їй була надана російськими каналами така можливість, Соколовська вважає «позитивною історією».

«Потрібно було розповідати, що в Україні живуть нормальні люди, які хочуть жити в мирі і хочуть, щоб їх залишили в спокої. Власне, цим я і займалась, і, судячи з фідбеку, що отримувала, це мало значення, — каже журналістка. — Я завжди вважала, що інформування росіян про реальну ситуацію в Україні має відбуватися на державному рівні та зусиллями держави. Але оскільки держава в нас не встигає цим займатися в силу великої кількості інших викликів, я вирішила робити це сама. Вважаю, що ті меседжі, які я доносила, були важливі. Але, на жаль, це не можна робити безкінечно — рано чи пізно російська державна машина спрацює і слідчий комітет прокинеться. Що, власне, й відбулось».  

Яніна Соколовська з 1994 року очолювала українське бюро газети «Известия», була її власною кореспонденткою. Стала рекордсменкою серед власкорів видання за тривалістю перебування на посаді, пропрацювавши на ній 20 років. Звільнилась у березні 2014 року через розбіжність політичних переконань з позицією редакції.

У 2013 році заснувала портал «Известия в Украине» і з того часу була його головною редакторкою. З 2014 року писала з Києва про ситуацію в Україні для російського видання «Коммерсант». Тоді ж стала постійною учасницею політичних токшоу на центральних російських каналах.

Соколовська часто викликала гнів учасників студії своїми заявами — наприклад, у програмі «60 минут» на телеканалі «Россия 1» у 2018 році вона розвінчала улюблену тезу путінських пропагандистів про «братні народи».

Через дев’ять місяців після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Яніна поновила участь в ефірах російських каналів. Останнім часом її можна було побачити у пропагандистських токшоу на росТВ — таких як «60 минут», «Время покажет», «Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым» та інших.

В Україні Соколовську нерідко звинувачували в тому, що вона є «підсадним гостем» російських політичних шоу і її спілкування з російськими пропагандистами — договірні матчі, у яких обидві сторони грають в одні ворота.

Як писав «Детектор медіа» в матеріалі «Бандерстан. Якою Україна виглядає у російських токшоу», Соколовська належить до числа тих, хто презентує себе як інсайдер певних процесів в Україні й, використовуючи цей статус, правдоподібно брешуть про ситуацію в державі. Водночас вони налаштовані відверто антиросійськи, а їхня брехня має вигляд відстоювання інтересів України. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6545
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
труп путина
277 дн. тому
Очень смешно:)) в сссаной болотной жиже что-то там пробулькали:)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду