Москві вказали її місце на «геополітичній шахівниці»: дайджест пропаганди за 7-9 липня 2023 року

Москві вказали її місце на «геополітичній шахівниці»: дайджест пропаганди за 7-9 липня 2023 року

10 Липня 2023
1882

Москві вказали її місце на «геополітичній шахівниці»: дайджест пропаганди за 7-9 липня 2023 року

1882
Росія так довго вдавала з себе короля, що не помітила як стала пішаком.
Москві вказали її місце на «геополітичній шахівниці»: дайджест пропаганди за 7-9 липня 2023 року
Москві вказали її місце на «геополітичній шахівниці»: дайджест пропаганди за 7-9 липня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 7-9 липня.

  1. Росії не вдалося здійняти «касетний скандал»
  2. Турецький гамбіт у виконанні Ердогана
  3. Дерусифікація крокує СНД
  4. Сирійська гібридна спортивна спецоперація

Росії не вдалося здійняти «касетний скандал»

Рішення про передачу США Україні касетних боєприпасів DPICM стало 7 липня одним з основних інформприводів для пропаганди. «РИА Новости», наприклад, повідомили, що США «ухвалили рішення передати Києву касетні боєприпаси, заборонені міжнародною конвенцією». А офіційний представник МЗС Марія Захарова розмістила відео, яке, на її думку, свідчило про брехню та подвійні стандарти Вашингтону щодо цього типу зброї.

НАСПРАВДІ, до Конвенції з касетних боєприпасів, яка дійсно забороняє їхнє застосування, не приєдналися ані США, ані Росія, ані Україна. Тому для цих трьох така зброя легітимна.

А щодо фейку Захарової, то колишня прессекретарка Білого дому Джен Псакі у лютому минулого року висловлювалася про використання РФ касетних боєприпасів проти мирного населення. Це навіть добре чути з уривка, який опублікувала сама Захарова.

Журналістка запитує: «Є повідомлення, що росіяни використовували незаконні вакуумні та касетні бомби. Якщо це правда, яким буде наступний крок адміністрації? Чи є «червона лінія» у питанні того, яке насильство допустиме щодо цивільних осіб?». Псакі відповіла: «Якщо повідомлення правда, то це потенційно може бути воєнним злочином».

Саме на цю обставину посилався Вашингтон, пояснюючи своє рішення надати Києву DPICM. За даними Пентагону, під час вторгнення в Україну російська армія неодноразово використовувала касетні боєприпаси. Це відбувалося за допомогою: РСЗВ, ракетних комплексів «Точка» та «Іскандер-М», а також бомб РБК-500 з бойовими елементами ПТАБ-1М.

Київ, нагадаємо, запевнив Вашингтон у відповідальному використанні снарядів і пообіцяв не застосовувати їх у містах та на російській території.

Турецький гамбіт у виконанні Ердогана

8 липня, на 500-й день війни президент України Володимир Зеленський опублікував відео безпосередньо з так званого сакрального для росіян місця. Того самого, володіння яким означає «володіння навіть не Чорним морем, а світом».

Одночасно РФ зазнала ще одного чорноморського удару, який  біснувата пропаганда охрестила «тотальною зрадою Ердогана». Йдеться про повернення героїв-«азовців» з Туреччини до України. 

Розпач на пропагандистській шкалі коливалася від слів Пєскова «нас не попередили, це порушення наявних домовленостей» до «Ердогана нагнули в НАТО», «Зеленський його розвів». Зрештою усе звелося до того, що на «азовців» – плювати, на «слово Туреччини» – також».

НАСПРАВДІ, аж ніяк не плювати. Адже повернення наших героїв – лише символічний (хоча і яскравий) ляпас Анкари Москві. 

Так, у Росії негайно повернулися до обговорення, навіщо «цар» виміняв свого кума Медведчука на українських «нацистів». І до визнання того факту, що з поверненням «азовців» до України, її так звану «денацифікацію», як і «демілітаризацію», вже також можна вважати «успішно» досягнутою ціллю СВО. Жартують, звісно, але розпач навіть більший, ніж під час пригожинського заколоту, коли офіційної команди з Кремля як реагувати не надходило. 

Термінова розмова голів МЗС 9 липня ще більше загострила ситуацію. Лавров у бесіді з Хаканом Фіданом вказав «на деструктивність курсу на продовження постачання Туреччиною військової техніки Києву».

І ось це вже не символічне. Нагадаємо, протягом останніх днів стало відомо, що:

–   Україна незабаром отримає від Анкари САУ T-155 Firtina. (Це перша публічна заява про постачання ЗСУ турецької 155-мм артилерії. Раніше постачалися лише відповідні боєприпаси).

–   Україна підписала з Туреччиною меморандум про співпрацю щодо розвитку виробництва різних типів БПЛА.

–   Ердоган заявив, що Україна заслуговує на членство в НАТО.

–   Також, за його словами, «несправедлива війна Росії ведеться всупереч міжнародному праву, а його країна з часів окупації Криму виступає за територіальну цілісність України».

–    Також він зазначив: «Ще однією важливою причиною, чому Туреччина з впевненістю дивиться у майбутнє України — те, що кримські татари завзято ведуть боротьбу за свободу своєї країни».

Лавров ритуально пригрозив Фідану, що «відповідні кроки можуть призвести до негативних наслідків». Але у московські залякування зараз вірять хіба що в Будапешті. Туреччина розіграла свій гамбіт (жертва малим для отримання стратегічної переваги) і, хочеться вірити, доведе свою частину великої світової партії на «геополітичній шахівниці» до загальної перемоги над Росією. І це цілком зрозуміло: Путін так довго вдавав із себе короля, що не помітив як за ці 500 днів перетворився на пішака.

Дерусифікація крокує СНД

Одним з головних кремлівських наративів війни з Україною є «захист російськомовних». Наприклад, 1 липня вже згаданий Лавров переконував, що «ми в Україні не за території воюємо, а за людей, історію, релігію, російську мову». Зрештою це перетворилося на те, що українська мова стала однією з ліній оборони проти Росії.

Але «боротьба за російську мову» цікава й іншим аспектом. Ще у грудні на саміті СНД було оголошено, що 2023-й стане «Роком російської мови». Затверджено і відповідний план заходів, який містить понад 150 пунктів.

НАСПРАВДІ, сатрап білоруської частини «руського мира» Лукашенко 8 липня досить несподівано білоруською мовою заявив, що «без національної гідності немає і не може бути свободи, суверенітету, поваги та безпеки». І закликав у Білорусі говорити «рідною мовою».

Президент Киргизстану Жапаров тоді ж, у грудні 2022-го, коли оголошувався рік російської мови в СНД, демонстративно заявив, що «у республіці саме державна мова має стати основою для об’єднання. Неправильно вести документообіг російською, будучи киргизами». І вже у січні цього року парламент країни ухвалив законопроєкт, за яким органи влади та підприємства зобов’язані вести діловодство киргизькою.

У Казахстані (де скасували вивчення російської мови з першого класу) запропоновано масово замінити російсько-радянські назви населених пунктів Західно-Казахстанської, Східно-Казахстанської, Північно-Казахстанської та Павлодарської областей на казахські.

Пропаганда вже відчуває підвох, тому й попереджає, що «саме з таких пропозицій щодо перейменувань наприкінці 80-х і розпочалася хода бандерівщини в Україні».

Зважаючи на ці та багато інших дерусифікаційних кроків у країнах СНД, складається враження, що ніхто не пригноблює нині російськомовних більше, ніж «друзі» Москви.

Сирійська гібридна спортивна спецоперація

І наостанок про спорт. Нещодавно Путін у прямому етері запитав у віцепрем’єра РФ Чернишенка про хід підготовки до «змагань з колегами з БРІКС або ШОС». Той не знав, що відповісти, бо жодних змагань, звісно, не планується, адже вони існують лише у хворій уяві диктатора.

Так само як і альтернативні Олімпійські ігри, про проведення яких Путін ухвалив рішення в червні. Вони (під назвою «Ігри дружби») мають пройти через місяць після завершення Паризької олімпіади.  При цьому, як наполягають у Москві, «на Ігри приїдуть найкращі атлети світу».

НАСПРАВДІ, поки Путін перебуває у власній альтернативній спортивній реальності, сьогодення диктує свої правила гри. Як всередині Росії, так і зовні.

Нещодавно розгорівся великий скандал навколо Панарабських ігор. У  змаганнях, що стартували 5 липня, семеро російських спортсменок заявлені як членкині збірної Сирії. При цьому офіційно змінили спортивне громадянство лише дві з них.

9 липня сирійська гімнастка Олександра Максимова взяла золото. До цього вона стала абсолютною чемпіонкою.

З’ясувалося, що «російські сирійки» коштують $2500 на місяць плюс бонус за результат. У РФ офіційно заперечують їхню участь у змаганнях. Самі спортсменки за всіма «вагнерівськими» канонами російської гібридної спортивної спецоперації запевняють, що не знали, що їх представлятимуть сирійками.

Набагато менше пощастило росіянам, які восени мали взяти участь на Азійських іграх в китайському Ханчжоу. Ось їх принизили по повній олімпійській програмі. По-перше, Китай не дозволив спортсменам виступати під прапором Росії. А по-друге, обов’язковою умовою стало те, що вони не матимуть права претендувати на здобуття медалей.

Єдиний плюс – гіпотетична можливість пройти відбір на Олімпіаду-2024 в Парижі. На участь у ній в Росії досі плекають надію: «якщо за рік геополітична ситуація зміниться, то хтось уже матиме кваліфікацію на Олімпійські ігри». З огляду на те, що 17-річна гімнастка Максимова вже стала сирійкою, у це слабо вірять навіть у самій Росії.

Ось така реальна історія, як російські спортсменки вимушені принижуватись у Сирії та путінськими альтернативними «іграми дружби» з країнами-членами чи то БРІКС, чи то ШОС. 

Щось у Путіна геть не ладнається вже ані з Туреччиною, ані з Китаєм. «Король» – голий. І ставлення до нього, відповідно, вже демонстративне.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду