Не проговорене у ЗМІ зло завжди повторюється

Не проговорене у ЗМІ зло завжди повторюється

28 Червня 2023
1121
28 Червня 2023
09:01

Не проговорене у ЗМІ зло завжди повторюється

1121
Одна війна вже списала злочини, які ніхто навіть не проговорював. Тепер історія повторюється.
Не проговорене у ЗМІ зло завжди повторюється
Не проговорене у ЗМІ зло завжди повторюється

Росіяни мали майже десять років на переосмислення багатьох сторінок своєї історії. Це час від початку горбачовської Перебудови ще в СРСР і десь до середини 1990-х років, коли вже в незалежній Росії Єльцин став зовсім «екзотичним», а в його промовах усе гучніше лунали імперські й антизахідні мотиви.

Якби протягом цих десяти років у російських ЗМІ — тоді ще відносно вільних — не замовчували неприємні теми з нещодавнього минулого, а злочини називали злочинами, а не «помилками», то, цілком може бути, нинішню агресію проти України не так легко було би здійснити — принаймні, вона б не мала такої шаленої підтримки серед підданих Путіна.

Хоча хто знає: здавалося б — точніше, впевненість була, — що тема злочинів, зокрема злочинів Сталіна, була настільки висвітленою, що поклоніння йому не буде вже ніколи — воно більше неможливе. Аж от бачимо протилежне.

На відміну від Сталіна, були теми чи то взагалі замовчувані, чи то обговорювані поверхово й недостатньо.

Афганістан

1979 року російські війська вдерлися в Афганістан. Десять років тривала війна. Але в СРСР її офіційно не називали війною — тільки «інтернаціональною допомогою» та «виконанням інтернаціонального обов'язку». Визначення «війна»  було під забороною — й коли західні країни називали це війною й агресією, радянська пропаганда обурювалася: мовляв, ніякої війни немає.  

Оце було грандіозне обдурювання: пропаганда спонукала людей вважати, що вони живуть у мирний час. Точнісінько як зараз у Росії.

Якщо хтось називав війну війною... Ні, до тюрми тоді не доправляли — часи були не ті. Але нескінченні обговорення на всіляких зборах, у начальника, а то й у КДБ, поставлення на замітку як сумнівно благонадійного — все це було гарантоване. Було гарантоване й позбавлення багато чого — відпустки влітку, наприклад (на більшості радянських підприємств піти у відпустку влітку можна було раз на чотири роки, в інші роки — восени, взимку й навесні). Так само людину могли відсунути, а то й виключити з черги на квартиру, на купівлю машини, мріяти про закордонну путівку було вже не варто. На премію, а тим паче підвищення зарплатні, класу чи розряду так само можна було не розраховувати.

Що ж, у цьому плані Путін перевершив брежнєвський і постбрежнєвський СРСР, повернувши Росію до сталінських часів.

Пояснювала агресію проти Афганістану пропаганда так: «Якби не ми, там би от-от була Америка, ми випередили США мало не на години. А звідти Америка напала б на СРСР». Упізнаєте? Жодних фактів про наміри Америки «бути там» пропаганда, втім, не наводила. Точнісінько як і тепер.

В СРСР знали, що радянські війська в Афганістані ведуть бої й гинуть, навіть попри «офіціоз» у телевізорі та в газетах про те, як «наші» там саджають дерева, будують школи та лікарні. А ті, хто повернувся з Афганістану, розповідали: взявши населений пункт, вони закидали будинки місцевих жителів гранатами — хай навіть там були жінки та діти, а потім вривалися й оглядали, чи немає серед загиблих мешканців озброєних. Розповідали, як ґвалтували й топили в колодязях місцевих дівчат. І пояснювали: «Інакше не можна — там вони всі душмани». Упізнаєте нинішнє про Україну: «Там усі нацисти»? Метод той самий: навісити на мирне населення ярлик, який виправдовував би масові вбивства. І який заспокоював би: «Наші — хороші, місцеві мирні жителі — погані», «Ми несемо добро, а вони — зло».

Згодом ще за Горбачова вторгнення в Афганістан (за публічно вживаною термінологією — «введенням обмеженого контингенту військ») визнали помилкою. Ще згодом — злочином. Широко висвітлювалася у ЗМІ й цифра: 15 тисяч загиблих радянських військових. От тільки відтоді й дотепер в СРСР та Росії не називали іншу цифру: від 1 до 2 мільйонів (!) загиблих афганців, здебільшого — мирного населення. Не лише не обговорювали й не засуджували, а просто не згадували. А учасники тієї війни так і залишилися водночас героями та жертвами злочину комуністів — злочинців навіть не намагалися виявляти. Злочини залишилися не лише непокараними, а й не кваліфікованими саме як злочини: війна все списала.

Зате тепер у російській блогосфері неодноразово зустрічав тексти про «шляхетну місію» радянських військ, про чергову «героїчну сторінку» російської історії, хай навіть і «клята Америка й зрадник Горбачов украли перемогу». У російській блогосфері можна часто зустріти всесвітньо відому фотографію (тут вона є головною  ілюстрацією, хоча й не має жодного стосунку до контексту матеріалу). Це фотографія 1971 року: дівчата в міні на вулицях Кабула.

І хай одяг дівчат, їхнє взуття та зачіски безпомилково відсилають до початку 1970-х років, до стилю nвіггі, тобто ще до радянської агресії — російська блогосфера стверджує, що цей знімок — часів радянського вторгнення, і він показує, як радянська агресія «принесла сучасну цивілізацію й прогрес». Маніпуляції часом, епохами й періодами — такі типові для роспропаганди.

А в Афганістані після радянської агресії (й через неї) так досі й не настав мир. Але Росія тут нібито ні до чого — вона ж «несла добро», а винна в усьому Америка...    

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1121
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
304 дн. тому
Хотілося, щоб і цей текст прочитали ті 70 тисяч людей, що зацікавилися долею співака Винника. Більше користі було би для всіх.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду