Росія йде шляхом Судану: дайджест пропаганди за 1 червня 2023 року

Росія йде шляхом Судану: дайджест пропаганди за 1 червня 2023 року

2 Червня 2023
1646

Росія йде шляхом Судану: дайджест пропаганди за 1 червня 2023 року

1646
Обрання Кремлем африканського зовнішньополітичного курсу дається взнаки вже в середині Росії.
Росія йде шляхом Судану: дайджест пропаганди за 1 червня 2023 року
Росія йде шляхом Судану: дайджест пропаганди за 1 червня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 1 червня.

  1. Путін «Іскандерами» «привітав» українських дітей
  2. Війна пригожинських жаб і кадирівських гадюк
  3. Кремль вже рутинізує війну на території РФ
  4. Ким став Лукашенко за 9 років

Путін «Іскандерами» «привітав» українських дітей

10 «Іскандерів» вдарили по Києву в  Міжнародний день захисту дітей 1 червня. Всі збиті, але уламки однієї з ракет впали поряд з поліклінікою. Загинуло троє людей. Серед них дитина.

НАСПРАВДІ, це одне з найсимволічніших фото цієї війни. На ньому дідусь. А під фольгою – тіло його онуки, яку вбила російська ракета. Дівчинка прожила лише 9 років. Тобто все життя – в умовах перманентного терористичного акту з боку Росії. У тому числі з використанням зброї проти авіаносців

У березні  Міжнародний кримінальний суд  видав ордер на арешт Путіна за звинуваченням у депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Чи не час висунути звинувачення у тероризмі, злочинах проти людяності?

Прецедентів вдосталь. 4 березня 2009 року МКС вперше в історії видав ордер на арешт чинного глави держави – президента Судану Омара аль-Башира, звинувативши його у злочинах проти людяності (вбивство, винищення, насильницьке переміщення, застосування тортур, зґвалтування). 12 липня 2010 року МКС видав новий ордер на його арешт за звинуваченням в організації та проведенні геноциду. 

Нещодавно аль-Башир, утік з тюрми і ховається як щур. Від власного народу і міжнародного правосуддя.

Війна пригожинських жаб і кадирівських гадюк

Експрезидент Судану як приклад (серед решти членів «президентського клубу МКС») обраний не випадково.

Остання криза в Судані розпочалася 15 квітня цього року внаслідок розбіжностей між двома впливовими генералами Абделем Фаттахом аль-Бурханом та Мохамедом Хамданом Дагало. Обидва обіймали високі посади у військовому уряді Судану, сформованому після перевороту 2019 року, внаслідок якого й було повалено аль-Башира.

НАСПРАВДІ, з огляду на процеси, що відбуваються в Росії, процес її «суданізації» набуває все більш наочних і, що головне, – незворотних ознак. 1 червня з днем народження ватажка ПВК «Вагнер» Пригожина потужним «вітальним залпом» привітали головні поплічники Кадирова: Адам Делімханов і Магомед Даудов.

Від імені «Вагнера» на ринг вийшов особисто Вагнер. Тобто Дмитро Уткін (за позивним якого і названа ПВК Пригожина): «поговорити як чоловік з чоловіком завжди готові. Тим більше, що один одного знаємо ще з 1-ї та 2-ї війни у Чечні».

Це «набивання стрілок» – оголошення війни не просто особисто Пригожину (вже далеко не медійної). З’ясування стосунків між «Ахматом» та «Вагнером» можуть перерости у повноцінну громадянську війну в Росії.

Ще недавно Пригожин і Кадиров називали один одного «дорогими братами» і разом розкривали секрет полішинеля. А тепер «юридичний завойовник Бахмуту» і «TikTok піхотинець Путіна» вже з’ясовують, хто з них менше винен у тому, що вони програли. 

До речі, міністра оборони Шойгу (поки що опосередковано – через його зятя-б’ютіблогера) вже у відкриту «пресують» навіть на федеральному каналі.

Вся ця «братовбивча» війна, що розгортається в Росії, стала наслідком розв’язаної нею агресії в Україні. 

Кремль вже рутинізує війну на території РФ

Якщо громадянська війна в Росії справді гримне, то все, що відбувається зараз в Шебекіно, дійсно виглядатиме лише «шепотом».

НАСПРАВДІ, Кремль зараз намагається рутинизувати все, що відбувається в Бєлгородській області, підкорегувавши наратив «все йде за планом» на «СВО починалося, щоб цього не відбувалося».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній день російської весни для Шебекіно

Наратив для внутрішнього російського споживання виглядає так: «З воєнної точки зору, ситуація в Бєлгородській області не означає нічого. Хіба що з медійної. Головна мета супротивника – змусити нас зосередити там якісь сили. Але вони нам потрібні на українському напрямку».

Тобто Шебекино (далі скрізь?) наказано терпіти. На підтвердження цього наративу – два вечірні повідомлення РИА Новости 1 червня, які з різницею лише в 9 хвилин все пояснюють.

За час війни в Україні до методу «рутинизації» Кремль вдається вдруге. Перший – коли окупантів погнали з Харківської області та Херсону. Другий – нині, коли вже палає російський Бєлгород. Навіть цікаво, що стане приводом для третього разу.

Ким став Лукашенко за 9 років

І наостанок про живого, але явно нездорового Лукашенка. 1 червня він повторив новий російський наратив (через поразки на фронті) про «з Україною треба було все вирішувати ще 9 років тому».

«Війна в Україні, по суті, розпочалася задовго до 2014 року і в Білорусі бачили, хто стоїть за тим, що відбувається», – заявив мінський диктатор. І підкреслив, що київська влада мала багато варіантів зробити так, щоб люди в Україні жили мирно. Але, мовляв, ні колишні президенти, ні нинішній глава держави цим не скористалися.

НАСПРАВДІ, у квітні 2014 року (вже після фейкореферендуму в Криму та у розпал подій на Донбасі) Лукашенко в своєму щорічному посланні наголосив, що «не відступиться від заклику зберегти Україну цілісною та неподільною, подобається це комусь чи ні».

Тоді він був не згодний з позицією Москви, яка називала українську владу нелегітимною. «Нинішніх лідерів української держави обрала легітимна Рада, легітимно внесено зміни до Конституції країни», – наголошував Лукашенко.

«Напевно, нашим братам-росіянам не подобається позиція, яку я зайняв, проти федералізації України, але ви чудово розумієте, до чого може вона призвести. На цьому етапі юридично зафіксуємо руками українців розкол України на схід і захід, а завтра не виключено, що хтось від цієї федерації частину видряпає. Ми хочемо, щоб Україна була єдиною, цілісною, позаблоковою державою», – запевняв він.

Тоді ж Лукашенко казав, що вважає Крим де-факто частиною Росії, але зауважив: «Де-юре – ні, тому що немає міжнародних угод, немає визнання»

І, не називаючи особисто Путіна, дозволив собі навіть заперечити йому: «Хтось каже, що такої держави як Україна взагалі не було і немає! Ну, це цинізм! Багатьох держав колись не було. Але вони виникали на уламках імперій. На уламках радянської й Білорусь виникла. І Україна закріпилася».

І, навіть, пообіцяв: «Я туалетним папером ніколи не буду. Вам за мене соромно не буде – не тому, що я великий, а тому, що не можу підвести свій народ. У тому числі по Україні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім актів білоруського «пакту про ненапад»

Як бачимо, і підвів, і став. І постане перед трибуналом. Разом із Путіним. Який веде Росію шляхом Судану. 1 червня, до речі, між військами двох суданських генералів відновилися запеклі бої. З використанням важкої артилерії та авіації.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду