В Україні створюють систему блокування інтернет-ресурсів, яка збирає інформацію про користувача, — ІнАУ

В Україні створюють систему блокування інтернет-ресурсів, яка збирає інформацію про користувача, — ІнАУ

1 Березня 2023
13620
1 Березня 2023
11:44

В Україні створюють систему блокування інтернет-ресурсів, яка збирає інформацію про користувача, — ІнАУ

13620
ІнАУ: Інформація про користувача, який намагався зайти на «заборонені» ресурси, автоматично фіксується і передається до відповідних державних органів.
В Україні створюють систему блокування інтернет-ресурсів, яка збирає інформацію про користувача, — ІнАУ
В Україні створюють систему блокування інтернет-ресурсів, яка збирає інформацію про користувача, — ІнАУ

В Україні створюють централізовану систему автоматичного блокування інтернет-ресурсів. Про це повідомила Інтернет-асоціація України з посиланням на розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Держспецзв’язку.

Зокрема, до 2 березня українські інтернет-провайдери мають встановити систему блокування доступу до вебресурсів. Така система кожні 15 хвилин автоматично завантажує на сервер провайдера з вказаного в розпорядженні ресурсу перелік інтернет-адрес для автоматичного блокування (стоп-лист). 

«Інформація про користувача, який намагався зайти на "заборонені" ресурси, автоматично фіксується і передається до відповідних державних органів. І хоча система декларується для протидії фішингу, вона може бути використана для блокування довільної кількості інтернет-ресурсів», — повідомляє ІнАУ.

ІнАУ направила звернення президенту України, секретарю РНБО, голові СБУ, начальникам ГШ ЗСУ і ГРУ МО щодо «неприйнятних ризиків для національної безпеки України через запровадження системи автоматичного блокування інтернет-ресурсів».

ІнАУ вважає, що ця система фактично створює централізований механізм автоматичного блокування доступу користувачів до необмеженого переліку інтернет-ресурсів: «Важко переоцінити негативні наслідки для України в разі отримання ворогом доступу до цього механізму. Під приводом протидії фішинговим сайтам закладається потужна загроза, по суті "троянський кінь"». 

Раніше ІнАУ уже двічі зверталася до відповідних державних інституцій із проханням скасувати розпорядження НЦУ через те, що «воно суперечить чинному законодавству України та шкодить її національним інтересам». 

«На жаль, ці аргументи до цього часу не почуті, Розпорядження залишається чинним, а 2 березня спливає термін його виконання операторами електронних комунікацій. Зважаючи на зазначене, ІнАУ закликає терміново скасувати Розпорядження від 30.01.2023 №67/850 або принаймні призупинити його виконання до фахової оцінки можливих загроз, яка має здійснитися за участі професійних представників сфери електронних комунікацій, а також опрацювання альтернативних шляхів протидії фішингу з прийнятним рівнем ризику. Такі механізми існують в цивілізованих країнах», — говориться в заяві ІнАУ.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій, однак там запит редакції переадресували до Держспецзв’язку. Редакція звернулася по коментар до Держспецзв’язку та очікує на відповідь. 

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій був створений у 2019 році як державна установа Держспецзв'язку.  У компетенцію центру входить забезпечення оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами загального користування всіх операторів телекомунікацій в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану.

Фото: Richard Patterson/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13620
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Майк
390 дн. тому
Дуже схоже на фейк 3-річної давнини. Що всіх наших користувачів ВК поставлять на облік у поліцію.
Олеся
390 дн. тому
Пусть хай депутатів поміняють, ми вільна країна навіщо такі обмеження робити скоро наша країна перетвориться на Корею
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду