Лубінець заявив про вихід з Європейського інституту омбудсмана

Лубінець заявив про вихід з Європейського інституту омбудсмана

8 Лютого 2023
4206
8 Лютого 2023
14:52

Лубінець заявив про вихід з Європейського інституту омбудсмана

4206
Дмитро Лубінець демонстративно порізав членський квиток організації.
Лубінець заявив про вихід з Європейського інституту омбудсмана
Лубінець заявив про вихід з Європейського інституту омбудсмана

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про вихід зі складу Європейського інституту омбудсмана через незаконне вивезення з Австрії до Росії двох українських дітей.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, дітей на територію Росії вивіз генеральний секретар Європейського інституту омбудсмана, член правління ЄІО та заступник омбудсмана Тіролю, доктор Йозеф Зігеле. Лубінець пише, що «владою Австрії розпочате офіційне розслідування щодо дій Зігеле».

«Зазначене є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків. Вказані факти, а саме насильницька передача дітей однієї групи в іншу, є однією з ознак геноциду відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього"», — повідомив Лубінець.

Він додав, що в Європейському інституті омбудсмана не провели внутрішнього розслідування на його прохання та не застосували відповідних санкцій до Зігеле, «вчинок якого суперечить меті заснування Інституту та свідчить про його упередженість».

«Президент Інстиуту пан Драган Мілков проігнорував мої запити», — каже Лубінець.

За офіційними даними України, станом на лютий 2023 року російські окупанти депортували 16168 українських дітей. Однак за даними  відкритих джерел, озвучуваних РФ, ця цифра значно масштабніша – 728 тисяч.

Як повідомляє пресслужба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Європейський інститут омбудсмена був заснований у 1982 році викладачами університету Інсбрука.  

З 1988 році товариство отримало статус міжнародної громадської організації. Основними напрямами діяльності інституту є поширення та сприяння розвитку ідеї омбудсмена в Європі, підтримка наукових досліджень у цій сфері, сприяння обміну досвідом на національному, європейському і міжнародному рівнях.

Членами інституту є більшість європейських інституцій омбудсмена. У жовтні 1998 року до Європейського інституту омбудсмена було прийнято Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Скриншот відео: Омбудсман Дмитро Лубінець/Telegram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4206
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду