«Усі розмови, сни дітей — про перемогу і смерть путіна». Фонд, про який на весь світ розповіли Мадонна та Опра Вінфрі

«Усі розмови, сни дітей — про перемогу і смерть путіна». Фонд, про який на весь світ розповіли Мадонна та Опра Вінфрі

4 Січня 2023
2282

«Усі розмови, сни дітей — про перемогу і смерть путіна». Фонд, про який на весь світ розповіли Мадонна та Опра Вінфрі

Олеся Біда, «hromadske»
2282
«Голоси дітей» — благодійний фонд, який Олена Розвадовська й Азад Сафаров зареєстрували 2019 року. Офіційно. Насправді Олена ще з 2015-го їздить на Схід і допомагає дітям із прифронтових містечок і сіл. Для цього покинула роботу речниці Уповноваженого з прав дитини.
«Усі розмови, сни дітей — про перемогу і смерть путіна». Фонд, про який на весь світ розповіли Мадонна та Опра Вінфрі
«Усі розмови, сни дітей — про перемогу і смерть путіна». Фонд, про який на весь світ розповіли Мадонна та Опра Вінфрі

До 24 лютого Олена не отримувала навіть зарплати у своєму ж фонді, та й підтримка українців, які за вісім років уже встигли втомитися від війни, була незначною. Нині «Голоси дітей» мають осередки в кількох містах України, сотні волонтерів, пожертви з усього світу та постійні запити про допомогу.

«Ми почали робити все, що й раніше, але без сну»

Про те, що повномасштабна війна почнеться, у «Голосах дітей» сумнівів не мали. Упродовж лютого Олена щодня давала інтервʼю іноземним виданням, які в той час лише й говорили, що про ймовірність великого вторгнення. 

«Усі шукали спікера, який може говорити про Схід англійською. Мені здавалося, що війна  це вже щось настільки очевидне. Ми точно не жили в повістці, у якій усе сталося раптово», — розповідає Олена. 

Голова правління фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська
Голова правління фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Без зволікань з першого дня повномасштабної війни «Голоси дітей» допомагали сімʼям із дітьми. Робили те саме, що й раніше, лише без сну — евакуйовували родини, шукали матраци й постелі для тимчасових прихистків на Заході України.

Бувало, що Азад, який працював зі знімальною групою Sky News на фронті, садив сімʼї до себе в службову машину або просив колег-журналістів вивезти людей своїми автівками. Поселяли сімʼї іноді в готельних номерах, які орендували у Львові іноземні медіа. Та далеко не всі родини, навіть ті, якими протягом багатьох років опікувалися «Голоси дітей», були готові покидати дім і їхати. 

«Я півтора місяця переконував виїжджати з-під Маріуполя бабусю та її трьох онуків, героїв фільму “Віддалений гавкіт собак”. Вони відмовлялися. Тоді я сказав: “Гаразд. Але в разі, якщо щось трапиться, я не зможу вам допомогти, виїжджати доведеться самим”. Після цього вони сказали, що подумають. 23 лютого зателефонували, що готові їхати. Я взяв квитки на 24-те. Зрозуміло, що вони нікуди не виїхали», — говорить Азад. 

Олена ж додає, що в людей зі Сходу, які вже один раз евакуювалися, було багато зневіри до того, щоб виїжджати знову. Усвідомлення масштабів війни до декого прийшло лише після побаченого в Бучі та Маріуполі. 

«В Авдіївці, звідки ми потім вивезли дві родини, на початку було не так гучно, як у Києві, Чернігові. Вони не розуміли, що відбувається, телефонували, запитували, як ми тут. Самі ж казали, що в них усе нормально, тихо. А потім як почалося…», — каже Олена.

«Для нас це була можливість думати не про гроші, а про те, як швидко допомогти одразу всім»

Паралельно з евакуацією та облаштуванням тимчасового житла сімʼям, у «Голосах дітей» організували онлайн гарячу лінію психологічної допомоги. Лише фахівців, з якими раніше співпрацював фонд, доводилося зупиняти ледь не на кордоні. Азад з Оленою вмовляли їх повертатися і терміново шукали спонсорів, які б могли оплатити їм квартири у Львові, де на той час ціни значно зросли. 

«Ми розуміли, що потрібно допомогти тим, хто допоможе дітям. Якщо ти не даси ресурсу психологам, вони не зможуть працювати. Так нам вдалося залишити в Україні десь десяток спеціалістів»,  розповідає Азад. 

Співзасновник фонду «Голоси дітей», керівник напряму комунікацій Азад Сафаров
Співзасновник фонду «Голоси дітей», керівник напряму комунікацій Азад Сафаров

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Водночас люди з усього світу, серед яких були і японські школярі, корейські танцівниці, шамани з Австралії, збирали гроші на допомогу українським дітям. А одного дня волонтери побачили на електронній пошті фонду тисячі листів — їм писали іноземці, які висловлювали свою підтримку та надсилали гроші. Кілька людей сиділи на пошті і просто відкривали ці листи. Система приймання платежів певної миті навіть перестала справлятися з такою кількістю переказів. 

«Найбільше пожертв ішло з Великої Британії, США та Німеччини. Для нас це була можливість думати не про гроші, а про те, як швидко допомогти одразу всім», — розповідає Олена.

Сплеск у кількості донатів стався ще й після того, як про фонд у своєму блозі написала Опра Вінфрі, а Мадонна переказала гроші, зібрані з аукціону свого проєкту. Раніше такого масштабу підтримки фонд не мав. У команді було 5-6 людей і психологи на аутсорсі.

«Коли роздаєш гуманітарну допомогу, ти можеш за неї відзвітувати. Мовляв, ось 10 пакетів. А як ти можеш пояснити людям, що надаєш психологічну допомогу? Ти ж не візьмеш за руку дитину і не приведеш її, щоб показати, як на неї подіяли сесії з психологом. Так, ти можеш написати, що ви допомогли, зробили. Але тут не йдеться про результат за 5 секунд. 

Війна ж усе змінила, багато людей почали звертатися по психологічну допомогу, і так само багато почали нас підтримувати. 

Мені здається, все, що Олена робила і вкладала в “Голоси дітей” протягом багатьох років, зараз їй повертається», — говорить Азад і пригадує промовисту ситуацію: коли у 2021-му вони проводили аукціон і продавали вироби дітей, їм вдалося зібрати близько 1700 гривень. 

У квітні Forbes склали рейтинг благодійних фондів і громадських організацій, які найефективніше змогли залучити гроші для підтримки українців і ЗСУ. «Голоси дітей» тоді ввійшли до десятки. На той час ішлося про зібраних 68,3 мільйона гривень. 

Команда працівників благодійного фонду «Голоси дітей» у великій кімнаті офісу
Команда працівників благодійного фонду «Голоси дітей» у великій кімнаті офісу

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Жодна дитина не має залишитися наодинці з досвідом війни

Пожертви людей з усього світу дозволили «Голосам дітей» відкрити осередки у Львові, Трускавці, Івано-Франківську, Чернівцях, Береговому, Кривому Розі, Харкові. І, зокрема, офіс у Києві. 

«Ці осередки працюють кожен день, і будь-яка мама, яка розуміє, що ситуація з дитиною погіршилася внаслідок війни, може туди прийти. Тобто це не тільки переселенці та місцеві сімʼї військовослужбовців, а будь-хто, хто відчуває на собі таку непосильну ношу», — каже Олена. 

В усіх цих місцях сімʼї з дітьми можуть отримати психологічну допомогу. До своєї первинної мети «Голоси дітей» повернулися після місяців закриття нагальних запитів. 

«Наша місія залишилася такою самою  жодна дитина не має залишитися наодинці з досвідом війни. Лише раніше ми говорили про травму війни, а нині замінили на “досвід війни”. Це ширше поняття» — каже Олена. 

На кожну дитину, пояснює вона, війна впливає по-своєму, і не обовʼязково слід говорити саме про травму. Деякі діти з прифронтових міст і сіл на Сході сприймають війну як щось звичне. Вони спокійно пишуть Олені про те, що готуються до випуску зі школи, поміж тим повідомляючи, що нещодавно отримали контузію чи поранення. 

Є також випадки, у яких достатньо надати психологічну допомогу комусь із батьків, щоб вони зі свого боку допомогли дитині. 

«Не криза, а війна»

Зі стрімким розвитком фонду до «Голосів дітей» почали також приходити міжнародні організації. Азад переповідає ситуацію, коли їх достроково взяла до свого складу велика й поважна міжнародна організація. А втім, в описі про «Голоси дітей» вона вирішила уникати слова «росіяни». 

«Вони пропонували залишити, що війна в Україні триває, діти помирають. Ми на це не погоджувалися. Чому ми маємо боятися казати, що росіяни вбивають дітей? Ми були готові вийти з цієї організації. Досвід кожної війни унікальний. Тому ми маємо диктувати повістку, як буде йти робота з дітьми в Україні, бо саме ми в контексті найглибше. Наратив має йти від нас», — наголошує співзасновник фонду

У стрімкому потоці Азад з Оленою хочуть зберегти свою унікальність. Вони самі постійно виїжджають «у поля», особисто спілкуються з дітьми та сімʼями, підтримують із ними звʼязок. Тому в роботі орієнтуються на те, щоб не бути залежними від умов іноземних партнерів. 

«У війні немає шаблонних рішень. Хай скільки ми спілкуємося з міжнародними організаціями, ми ще жодного протоколу чи досвіду не взяли й не переклали. Тому що воно не працює. У Сирії, Вʼєтнамі, на Балканах  одне, а в нас узагалі інше», — каже Олена.

«Мрія» — кожній дитині

Ми прийшли до «Голосів дітей» у день, коли оголосили, що документальний фільм «Будинок зі скалок» потрапив до короткого списку претендентів на премію «Оскар». Історія дітей із Лисичанського центру соціально-психологічної реабілітації та вихователів, які намагаються створити для них безпечний простір, лежить в основі цієї стрічки. Азад продюсував фільм, Олена допомагала знімальній групі, аби процес знімання був етичним і не травматичним для дітей. 

Торік фільм «Віддалений гавкіт собак» — про сімʼю, яку напередодні повномасштабної війни Азад переконував виїжджати з села біля Маріуполя на кордоні з росією, також був у переліку претендентів на «Оскар».  

Обидві афіші фільмів стоять у великій кімнаті офісу «Голосів дітей», поряд із ними — поки шоколадна фігурка «Оскар», а біля неї — стос блакитних коробок, на вершечку яких — деревʼяний літак «Мрія». Цього року у фонді вирішили так привітати підопічних із різдвяними святами — подарувати конструктор, з якого діти мають зробити літака. 

 
  • Фото: Олександр Хоменко / hromadske

До складання блакитних коробок долучаються всі працівники офісу. А часом їм допомагають підопічні. Одного дня тут чекали на 17-річну Дашу, яка виїхала з бабусею зі Світлодарська до Миколаєва. 

«У той день, коли Даша мала приїхати до нас пакувати ці подарунки, від обстрілу в Світлодарську загинула її мама. Пряме влучання. І сьогодні це Даша, яка може допомагати, а через день  це Даша, яка втратила маму».

Цією історією Олена підводить до ще однієї проблеми, з якою зіткнулися «Голоси дітей»: поки триває війна, вони не можуть говорити про стратегію розвитку або будувати якісь глобальні плани. 

«Куди ми йдемо  це зараз наше основне питання. Але в той самий час ми не можемо сісти за стратегічне планування, тому що напряму залежимо від розвитку бойових дій, від ситуації на фронті. Сімʼї, з якими ми працюємо, дуже часто з категорії “ресурсних” переходять до категорії родин, які потребують підтримки». 

Певної миті в офісі зникає електрика й ми продовжуємо розмовляти в сутінках. 

«Світло також вносить нестабільність. У нас є і генератори, і свічки на осередках. Нам важливо, щоб було місце, куди людина може прийти за будь-яких обставин». 

За час повномасштабної війни приблизно 5 тисяч сімей отримали допомогу від «Голосів дітей». Через локальні осередки щомісяця проходить 200 дітей. У таборових програмах, які організовували влітку, брали участь приблизно 2-3 тисячі дітей. На онлайн-допомогу є постійно 500 запитів у роботі.

— Про що зараз голоси українських дітей? — запитую я Олену наостанок. 

— Усі голоси зараз про перемогу. Яку дитину не запитаєш, що їй сниться, хочеться, що вона малює, у відповідь обовʼязково почуєш: «Перемога». Їм зараз дуже важливо бачити завершення війни. І багато в голосі дітей — про смерть путіна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олеся Біда, «hromadske»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2282
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду