Фактчекери «НотаЄнота» отримали 25 тисяч євро на боротьбу з російськими фейками

Фактчекери «НотаЄнота» отримали 25 тисяч євро на боротьбу з російськими фейками

2 Грудня 2022
977
2 Грудня 2022
11:56

Фактчекери «НотаЄнота» отримали 25 тисяч євро на боротьбу з російськими фейками

977
Команда стала переможцем акселератора Mediengeist.
Фактчекери «НотаЄнота» отримали 25 тисяч євро на боротьбу з російськими фейками
Фактчекери «НотаЄнота» отримали 25 тисяч євро на боротьбу з російськими фейками

Фактчекінгова ініціатива «НотаЄнота» стала переможцем акселератора Mediengeist. Команда проєкту отримала 25 тисяч євро на боротьбу з російськими фейками про Україну. Також журі відзначило громадську організацію «Vitsche». Їм присудили 5 тисяч євро. 

Переможців оголосили 29 листопада на Mediengeist Demo Day.

Проєкт «НотаЄнота» вчить критичному мисленню дітей та дорослих через гру. На сайті до середини грудня буде розміщено 200 різнотипних завдань для організації інтелектуальних ігор та квізів на антифейкові теми. Завдання розробляють на основі відомих кейсів дезінформації з українського медіапростору.

Команда проєкту планує інвестувати гроші у вдосконалення сайту, розробку і запуск ще щонайменше 500 завдань та пояснень для ігор на основі міфів з різних наук: хімії, фізики, біології, медицини, географії, історії.

Окремо навчать щонайменше 100 вчителів, які проведуть сотню ігор в містах та селах по всій Україні. Такі ігри команда хоче зробити регулярними і сформувати клуб «НотаЄнота».

«Перше, що роблять окупанти, коли заходять на українську територію, — перекривають доступ до українських медіа та замінюють підручники в школах. Врятувати людину в постійному блекауті може критичне мислення — навичка, яку потрібно розвивати. Я бачу нашу роль у навчанні громадян критичному мисленню, і найкраще починати з школярів. Ми маємо виховати молоде покоління, здатне ставити питання та розуміти, як працюють брехня, чутки та маніпуляції, щоб розпізнавати їх», — розповіла авторка ініціативи Альона Романюк.

ГО «Vitsche», яке займається організацією акцій протесту і перфоменсів у Німеччині, в рамках Mediengeist запустило серію коротких відео, які розвінчують наративи пропаганди та дезінформації щодо України.

Акселератор організували науково-популярне медіа «Куншт» та Goethe-Institut в Україні. Його створили для підсилення українських команд, які протидіють дезінформації у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії.

Mediengeist складався з двох етапів. На першому — з 500 заявок відібрали 30 проєктів, які отримали фінансування в розмірі тисячі євро на реалізацію власного продукту. У другий етап акселератора пройшли п’ять найкращих. Кожен отримав 5 тисяч євро на створення й впровадження ідеї власного проєкту. Саме вони боролися за головний приз у 30 тисяч євро у фіналі.

Проєкт Mediengeist входить до пакету заходів, на які Міністерство закордонних справ Німеччини виділяє кошти з додаткового бюджету на 2022 рік, щоб пом’якшити наслідки війни Росії проти України.

Нагадаємо, «Радіо Свобода» отримало відзнаку Асоціації міжнародного мовлення у категорії «Постійне новинне висвітлення» за репортажі про війну в Україні.

Фото: Mediengeist

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
977
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду