Письменниця Дарина Гнатко анонсувала книги про Бучу і Маріуполь. Її критикують за спекуляції на трагедіях

Письменниця Дарина Гнатко анонсувала книги про Бучу і Маріуполь. Її критикують за спекуляції на трагедіях

29 Жовтня 2022
5000
29 Жовтня 2022
12:42

Письменниця Дарина Гнатко анонсувала книги про Бучу і Маріуполь. Її критикують за спекуляції на трагедіях

5000
Книга «Буча. Історія одного полону» вже анонсується для продажу. На її обкладинці зображені жіночі руки з манікюром. Оформлення і тема книги викликали бурхливу реакцію в соцмережах.
Письменниця Дарина Гнатко анонсувала книги про Бучу і Маріуполь. Її критикують за спекуляції на трагедіях
Письменниця Дарина Гнатко анонсувала книги про Бучу і Маріуполь. Її критикують за спекуляції на трагедіях

Письменниця Дарина Гнатко (Юлія Іргізова) разом із видавництвом «КСД» готує до випуску книгу «Буча. Історія одного полону». Книгу вже пропонують на сайтах деяких книжкових магазинів.

Твір позиціонується як «історія України, що пишеться тут і зараз». У ньому письменниця оповідає про події у передмісті Києва у березні 2022 року. Героїнею виступає донька київського підприємця. На початку повномасштабного вторгнення вона хоче виїхати за кордон, однак після того, як бачить свідчення звірств окупантів, стає військовою. «Роман-сповідь, роман-жалоба. Книга про людські почуття, що проявляються лише під час війни», — йдеться в описі книги. Як розповіла у своєму дописі Дарина Гнатко, вона взялася за тему Бучі, бо їй «дуже боліло». 

Однак блогери і читачі звинувачують письменницю у спекуляції на болючу тему. Також вони вважають обурливим дизайн обкладинки книги, де застосовано «радянську стилістику» і є зображення жіночої руки, одного з символів жорстоких убивств цивільного населення, які російські загарбники чинили у Бучі.

«Як на кістках танцюється, м'яко?», — запитав представників видавництва письменник, блогер Остап Українець. Він переконаний, що ця тема не для белетристики: «Без прямого досвіду, доглибного спілкування з носіями прямого досвіду чи дуже ґрунтовного вивчення теми написати її просто не вийде. Белетристика не про чисту емоцію і переживання, вона про динаміку і середовище, в якому розгортається дія. Коли йдеться про реальні, а тим паче геть близькі події — з пальця таке не візьмеш».

Тим часом, Дарина Гнатко повідомила, що «сповнена рішучості та наснаги» продовжити роботу над рукописом «Маріуполь. Історія одного чекання». За словами письменниці, це «роман-присвята українській жінці, котра не зважаючи на труднощі й жахи окупації Маріуполя, все ж має в собі сили любити, боротися з ворогом й чекати на полоненого коханого».

У своїх відгуках читачі кажуть про книжки Дарини Гнатко як про «наїв». Її критикують за поверхневе ставлення до таких відповідальних тем, як історія України чи опис традицій.

Дарина Гнатко має відзнаку «Золота письменниця України конкурсу «Коронація слова (2021), а у 2015 отримала диплом цього конкурсу. Вона перемогла у номінації «Проза» Першого літературного конкурсу імені Віктора Баранова з романом «Лора. Історія одного божевілля». Починаючи з 2016 року, видала понад 16 книжок.

Нагадаємо, триває робота над фільмом «Буча» про окупацію міста російською армією в лютому-березні 2022 року. Серед інших над стрічкою працює продюсер та сценарист Олександр Щур. У його творчому доробку  переважно фільми студії «Квартал 95», зокрема комедії «Побачення у Вегасі», «18-річний олігарх», «Я, ти, він, вона», «Втікачі», «Недотуркані» тощо. Задум фільму зазнав критики у творчому середовищі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5000
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
535 дн. тому
В 2015 Гнатко отримала не перемогу Коронації слова, а диплом "Вибір видавця". Цим видавцем був саме КСД. Більше жодного разу Гнатко на Коронацію не подавалася і всі 16 книг друкував КСД. Тому не треба перекручувати. Щодо премії Баранова я не знайшла цих даних, крім статті про саму Гнатко
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду