У Чехії засудили двох блогерів через мову ворожнечі щодо українських біженців

У Чехії засудили двох блогерів через мову ворожнечі щодо українських біженців

27 Жовтня 2022
1043
27 Жовтня 2022
15:37

У Чехії засудили двох блогерів через мову ворожнечі щодо українських біженців

1043
У своїх відео блогери намагались принизити українських біженців у Чехії.
У Чехії засудили двох блогерів через мову ворожнечі щодо українських біженців
У Чехії засудили двох блогерів через мову ворожнечі щодо українських біженців

У Чехії суд міста Кладно відправив до в'язниці двох чеських блогерів, яких звинувачували у розпалюванні ненависті щодо українців.

Як повідомляє «Радіо Прага», 26 жовтня суд засудив Томаша Чермака до шести місяців тюремного ув'язнення, а Патріка Тушла — до 10 місяців. Наразі рішення суду ще не набуло чинності.

У своїх відео блогери намагались принизити українців та вульгарно висловлювались щодо української нації. Зокрема, були такі заяви, як «нехай вони повертаються до Києва» чи «зрештою, це є звичайна окупація, те, що вони тут роблять». 

За словами судді Віта Соховського, блогери розпалювали ненависть та звели наклеп на українську націю. Прокуратура характеризувала дії підсудних суспільно небезпечними.

Томаш Тушл заявив у суді, що він не почувається винним, «нічого не має проти українців загалом, але «лише засудив дії деяких українських націоналістів».

Він вибачився за ненормативну лексику, яка пролунала у відео, визнавши, що форма відео була недоречною. Томаш Чермак заявив, що припустився помилки, а також визнав недоречність свого висловлювання.  

Чермак заявив, що не вірив у те, що говорив у публічному відео, але «хотів привернути ширшу увагу до запису». Він зізнався, що на його рахунок надійшли десятки пожертвувань, сума одного з яких складала сто крон.

А Тушл повідомив, що загалом він у такий спосіб отримав від десяти до 20 тисяч крон. За його словами, це був рахунок його маленької доньки, номер якого він розмістив у соціальних мережах. Раніше він був двічі судимий за крадіжку та погрози.

У 2021 році спецслужби Чехії викрили у країні ворожу «групу впливу», частиною якої був російський агент. Головною метою шпигуна, який використовував широкі зв'язки у журналістському та політичному середовищі, було просування проросійської політичної повістки, координація публічних виступів політиків, а також вплив на чеські ЗМІ для забезпечення висвітлення подій в потрібному для Росії ракурсі.  «Група впливу» мала достатньо ресурсів для підтримки, а також розширення кола проросійських журналістів та активістів у Чехії. Зокрема, «група» оплачувала підготовку матеріалів (вочевидь, замовних, – ДМ) у ЗМІ.

Фото: «Радіо Прага»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1043
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду