Медитація на Аллу Пугачову

Медитація на Аллу Пугачову

20 Вересня 2022
3035
20 Вересня 2022
14:00

Медитація на Аллу Пугачову

3035
Для деяких українців вона стала прикладом, на який треба рівнятись і дякувати за те, що врятувала нас від затяжної війни.
Медитація на Аллу Пугачову
Медитація на Аллу Пугачову

26 серпня 2022 року в Росії сталася безпрецедентна у своїй доленосності подія. Яка, поза всяким сумнівом, серйозно вплинула на подальшу долю країни. Ця оказія хоч і тривала не більше хвилини, але змогла глибоко вразити російську ліберальну громадськість та представників творчої інтелігенції.

Отже, ввечері 26 серпня, а це була п’ятниця, частина сміливців та опозиціонерів не встала. Просто не підвелася зі своїх крісел на відкритті Московського кінофестивалю. Справжньою загадкою стало й те, змовлялися ці люди напередодні, чи це був одномоментний єдиний порив благородства, відваги та гідності. Вони не встали. Просто лишилися незворушно сидіти. Решта підвелися автоматично, не замислюючись над ницістю своїх дій, над жалюгідністю цих оплесків, адресованих, зокрема, і президенту фестивалю — Нікіті Міхалкову, який у прислужуванні владі остаточно втратив не лише талант, а й здоровий глузд, перетворившись на посміховисько. Та надія лишається, поки є ті, які йдуть на такі заходи не лише заради красивих фоточок на червоній доріжці, але і для демонстрації публічного акту незгоди, мужнього показу своєї безстрашності перед монстром системи.

«Насправді це лише у перші секунди страшно. А потім весело», — так написала про цей перформанс російська журналістка та лібералка Ксенія Ларіна, яка й сама демонструє нині неабияку відвагу і солідарність із українським народом, підписуючись ще й Оксаною. Тому і не дивно, що Ксенія-Оксана вбиває і свій цвях у труну диктатури, закликаючи своїх численних підписників до радикальних дій на повалення режиму — не вставати. Не бійтеся згадувати про своє українське походження і прабабцю з Одеси, пишіть про це голосно. Разом ми зробимо Росію демократичною та вільною.

Після цього інциденту на кінофестивалі в Росії почалася хвиля цькування та доносів. У мережі з’являлися відео людей, які не встали. Апогею цей метод дійшов, коли у телеграм-канали почали заливати ролики з Іваном Ургантом та Крістіною Орбакайте, які не встали під час виконання гімну перед виставою в одному з московських театрів. Вони відмовилися підводитися, адже під звуки славня присутні мали би вшанувати російських солдатів, які віддали своє життя Росії. Внаслідок таких ганебних дій небайдужі громадяни вигнали з вистави Урганта й Орбакайте.

Співачка та ведучий одразу сказали, що це неправда і що в театрі вони вже давно не були. Представники самого ж театру заявили, що взагалі ніколи не виконують гімн перед виставами. Ця ситуація ще раз переконує нас у тому, як сполошилася система. Як вона перелякалася, що традиція не вставати все більше і більше поширюватиметься країною. А що робити із сидячими росіянами, влада не знає. Тому полювання на відьом триватиме.

Як триватиме і спротив, який, схоже, досягнув свого апогею. Адже ще більш безпрецедентна у своїй доленосності подія сталася 18 вересня. І цей день, поза всяким сумнівом, увійде в історію як початок розпаду Російської Федерації і зламу у свідомості тамтешніх громадян. Алла Пугачова написала листа в Міністерство юстиції Росії у себе в інстаграмі. Цілком можливо, що вона писала цей лист, також не встаючи. Отже, одна з найвеличніших співачок цього світу вчергове підтвердила свій імідж амазонки і сильної жінки. Адже вона назвала свого чоловіка Максима Галкіна «чесним», «порядним» та «щирим». Далеко не кожна пані здатна на таке. Ба більше, вона написала, що солідарна з ним і тому просить владу оголосити її іноагенткою. А солідарна вона із чоловіком у тому, що любить свою країну, бажає їй процвітання, свободи слова і щоб не гинули хлопці. Бо гинуть вони за ілюзорні цілі, які роблять країну ізгоєм, а життя громадян тяжчим.

У цьому вчинку Алла Пугачова лишилася вірною багаторічній самій собі, справжній жінці із флером таємничості, адже скрізь напустила туману. Бо що ж це за хлопці і чому вони гинуть? І де? Гинуть вони у нещасних випадках чи, може, їх хтось убиває? Тоді хто і за що? Може, за те, що вони приперлися на чужі території і єдине, що будують, — це катівні? Масово вбивають людей, включно з дітьми? Чи за те, що частина українців нині постійно чує запах спалених тіл у повітрі? І про які ілюзорні цілі вона пише та звідки вони взялися? Цю таїну ще варто буде розгадати.

Але водночас можна точно сказати: Росії приходить кінець. І ім’я йому Алла Борисівна Пугачова. Адже вона одна з найбільш авторитетних людей у Росії й за її межами, яка завжди могла дати відсіч будь-якій владі. Бо цілком можна впродовж десятиліть бути найпопулярнішою артисткою в диктаторській країні (навіть у двох) та водночас триматися до неї в опозиції. Шкода, Параджанову чи Стусу це не так добре вдавалося. Усе тому, що потрібно бути у правильній опозиції, завуальованій, не одразу помітній. Щоб і сама влада не зрозуміла, що ти проти неї. Підтримувати її військову агресію, бажано теж завуальовано, не виступати проти порушення прав людей, не говорити зайвого, чіпляти на дітей георгіївські стрічки. Створювати міфи навколо себе взагалі дуже корисно, тоді твої справжні дії майже нічого не значать, а важить образ, ореол.

Але головне, що зараз мільйони простих росіян та росіянок отямляться, вимкнуть телевізор, схопляться за голову, перестануть ненавидіти хохлів і позбудуться мислення «маленької людини», з яким непогано собі прожили життя. Вийдуть на акції протесту і знесуть цю владу к чортам. Адже ми не раз бачили, як простий, темний російський люд, до якого нині звертається Пугачова, виходив на площі з плакатами і захищав свої права. Особливо в останні роки.

Тож частина українців не змогла приховати свого здивування й захвату. Ось же приклад справжньої мужності та незламності. Плювок в обличчя усім злостивцям, які наважувалися говорити, що росіяни ні на що не здатні: ані на виголошення правди, ані на протест. Одна з найвідоміших співачок у світі (разом із Бейонсе, Тейлор Свіфт та Мадонною) лиш одним дописом перекреслила усі нападки злоязиких. Для деяких українців вона стала прикладом, на який треба рівнятись і дякувати їй за те, що врятувала нас від затяжної війни. Початок якої її чоловікові Максиму Галкіну дуже навіть подобався, судячи з його ролі ведучого грандіозного концерту до Дня Росії у Ялті відразу після загарбання Криму. І зараз наші стрічки у соцмережах рясніють від подяк двом силам добра — українській армії та Аллі Пугачовій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3035
Читайте також
01.12.2022 13:00
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
11 693
08.11.2022 12:00
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
11 867
02.10.2022 12:00
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
6 047
19.09.2022 10:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 528
29.07.2022 12:22
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
8 602
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
552 дн. тому
Поважний вік робить Пугачову і Оззі Осборна дуже схожими зовні. Хоча замолоду виглядали по різному і співали різне. Іронія долі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду