Італійського журналіста Сорбі обстріляли росіяни — Миколаївська ОВА

Італійського журналіста Сорбі обстріляли росіяни — Миколаївська ОВА

10 Вересня 2022
1563
10 Вересня 2022
13:08

Італійського журналіста Сорбі обстріляли росіяни — Миколаївська ОВА

1563
Українські військові непричетні до інциденту з воєнкором, який незаконно намагався потрапити Херсонщину, йдеться в офіційному повідомленні.
Італійського журналіста Сорбі обстріляли росіяни — Миколаївська ОВА
Італійського журналіста Сорбі обстріляли росіяни — Миколаївська ОВА

Автівку кореспондента італійського телеканалу RAI Маттеа Сорбі, імовірно, обстріляли російські окупаційні війська, а коли зрозуміли, що це машина італійського журналіста, вирішили звинуватити українську сторону. Про це йдеться в повідомленні Миколаївської обласної військової адміністрації. Таку ж версію розглядають журналісти італійського видання Corriere della Sera.

«Попри поширену російськими медіа версію про начебто підрив автівки, на опублікованих відео можна побачити пошкодження автомобіля, що характерніші для обстрілу, ніж підриву автомобіля на протитанковій міні», — уточнили в Миколаївській ОВА.

Відповідно до проведеного службового розслідування, про яке йдеться в повідомленні ОВА, в кінці серпня Сорбі прибув до Миколаєва, звідки через деякий час самовільно поїхав у сторону тимчасово окупованого Херсону. Головною дорогою сполучення Миколаїв-Херсон є траса М-14. Однак італійський журналіст обрав інший маршрут в напрямку Олександрівки (тимчасово окупована територія між Миколаєвом та Херсоном), яка знаходилась в «червоній зоні» через сильні бої.

Намагаючись потрапити на тимчасово окуповану територію, воєнкор порушив правила безпеки: «без дозволу та супроводу українських військових (що є обов'язковим) поїхав у напрямку "червоної зони". «Яка справжня мета цієї поїздки поки що невідомо, однак зрозуміло, що для перетину лінії зіткнення журналіст обрав маршрут, яким майже не користується цивільне населення», — зазначається у повідомленні Миколаївської ОВА.

Як інформував Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки,  росіяни звинувачують українські спецслужби в провокації. Вони поширюють інформацію, що нібито «невідомі люди в формі супроводили Сорбі до кордону і не повідомили, що дорога замінована, аби той спеціально підірвався і в його загибелі можна було публічно звинуватити російську армію». Такі повідомлення поширюють російські державні ЗМІ.

Нагадаємо, 8 серпня стало відомо, що Сорбі зник на Миколаївщині. За даними його колеги Арндта Гінзеля, журналіст не виходив на зв'язок із 31 серпня. Того дня італієць повідомив колегам, що збирається поїхати до Олександрівки Херсонської області, що за 50 км від Миколаєва.

Інститут масової інформації з посиланням на власні джерела повідомив, що Сорбі живий та, найімовірніше, перебуває на окупованій частині Херсонської області.

У 2014 році Сорбі працював кореспондентом російського військового пропагандистського телеканалу «Звезда».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду