Аналіз наративів білоруської пропаганди за 19-26 серпня 2022 року

Аналіз наративів білоруської пропаганди за 19-26 серпня 2022 року

4 Вересня 2022
974
4 Вересня 2022
18:46

Аналіз наративів білоруської пропаганди за 19-26 серпня 2022 року

974
Які основні пропагандистські меседжі в білоруському інформаційному просторі зустрічались за цей тиждень.
Аналіз наративів білоруської пропаганди за 19-26 серпня 2022 року
Аналіз наративів білоруської пропаганди за 19-26 серпня 2022 року

Для того, щоб краще зрозуміти білоруську пропагандистську систему, для початку варто пояснити, як вона влаштована і чим відрізняється від аналогічної російської.

У Росії є кілька не пов’язаних між собою медіа-груп – як державних, так і близько пов’язаних з нею, але здебільшого приватних. Усі вони ведуть пропаганду тих самих наративів Кремля, проте роблять це по-своєму, самі формують контент та повістку дня. 

У Білорусі все більш централізовано. Є інформагентство БелТА («Білоруське телеграфне агентство»), що належить адміністрації самопроголошеного президента Лукашенка, і газета «СБ. Білорусь сьогодні» (колишня «Радянська Білорусія»), яка також їй належить. Саме цих два ЗМІ визначають усю інформаційну картину в Білорусі: їхні наративи «спускаються вниз» іншим інформагентствам, ЗМІ, телеканалам та радіостанціям. Що стосується суспільно-політичної та економічної інформації державного масштабу, держЗМІ взагалі не мають права використовувати незалежні джерела, а приватним це «дуже не рекомендується».

Таким чином,  щоб моніторити пропагандистські наративи, достатньо використовувати БелТА та «СБ. Білорусь сьогодні», а також періодично дивитися вечірні випуски новин держТВ – рідко, але там буває самостійний креатив.

Які основні пропагандистські меседжі в білоруському інформаційному просторі зустрічались за тиждень 19-26 серпня 2022 року.

Один із головних – те, що через війну в Україні Європа скотилася у перманентну кризу і перестала бути привабливим місцем для життя. Точніше, війна в Україні – свідчення того, що Європа обрала хибну стратегію: не вступати в союз із Росією та Білоруссю, а діяти самостійно. Пропагандистські канали розповідають, що Європа несамостійна і чинить так під тиском США. Мовляв, була б самостійна – жила б добре у дружбі з Мінськом та Москвою. А якщо несамостійна – отримала енергетичну кризу, посуху, кризу з мігрантами, війну в Україні, а скоро – буде голодувати.

Це – відносно нова розробка московських пропагандистів. Лукашенку вона припала до смаку – тепер він намагається показати населенню, що це Європа має бути «відформатована» за білоруським зразком, а не навпаки. 

Деякі наративи, розроблені в Москві, далі «обробляються» на білоруській публіці. Хорошим прикладом є те, як висвітлювалося відкриття «зернового коридору» з України. Все подавалося так, що це Захід вивозить продовольство з України для того, щоб уже взимку українці почали голодувати. 

Показово, що цей наратив дуже розкручувався перед жнивами в Білорусі. А потім він отримав продовження: почала розганятися тема, що зерно, яке вивозиться з України, надходить не в ті країни світу, де голод, а йде на світовий ринок.

При цьому не дається жодного пояснення, чому взагалі українське зерно не має надходити на ринок – це просто гра на емоціях.

Дуже активно білоруська пропаганда використала слова Емманюеля Макрона про «кінець епохи достатку».

Ці слова були відразу підхоплені Лукашенком, а потім і його пропагандистами у різних варіаціях.

Серед інших наративів, пов’язаних з Україною, є постійна спроба створити видимість того, що Україна програє війну. Наприклад, новина про те, що Київ готують до евакуації: 

Сюди ж – постійний передрук російських новин про те, що українці нібито обстрілюють Запорізьку АЕС, різні об’єкти в Донецьку та області, – але при цьому ніколи не повідомляється про обстріл з боку військ РФ.

Ще одна особливість білоруського інформаційного простору минулого тижня у тому, що до нього буквально вторгся Дмитро Медведєв. Білоруські держЗМІ почали активно його не просто цитувати з посиланнями на ТАРС, RT чи РІА, а й самі писати повноцінні нотатки з цитатами Медведєва:

Водночас, у період травня-липня дещо знизився відсоток прямого цитування російських джерел – ТАРС та РІА. Також білоруські держЗМІ почали нейтральніше подавати новини про постачання зброї Україні. Тепер їх дають просто як новини, а не як підтвердження того, що «націоналісти, що засіли у Києві, уклали союз із дияволом».

Однак наполегливо зберігається головний пропагандистський посил: «Україна програє війну». Зокрема, «СБ. Білорусь сьогодні» цитує одного з головних ідеологів «лукашизму», який заявляє: «Спецоперація закінчиться у Чопі».

Денис Стаджі для Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
974
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду