Bellingcat та The Insider назвали ім’я «ковбоя», який катував українського військового

Bellingcat та The Insider назвали ім’я «ковбоя», який катував українського військового

5 Серпня 2022
3597
5 Серпня 2022
21:56

Bellingcat та The Insider назвали ім’я «ковбоя», який катував українського військового

3597
За цими даними, бойовику чеченського батальйону «Ахмат» 29 років. Він заперечує свою причетність до тортур та стверджує, що навіть не торкався зброї.
Bellingcat та The Insider назвали ім’я «ковбоя», який катував українського військового
Bellingcat та The Insider назвали ім’я «ковбоя», який катував українського військового

Журналісти Bellingcat та The Insider опублікували розслідування, в якому встановили ім’я російського садиста, що застосував жорстокі тортури до українського військового.

Як ідеться у тексті, ця «людина» — Очур-Суге Монгуш 1993-го року народження. Він тувинець, мешкав у Кизилі та Санкт-Петербурзі. Раніше працював у російському МНС, перебував у Чечні, а зараз підтримує російську агресію в Україні у складі батальйону «Ахмат».

Як встановили журналісти Bellingcat, катували військовополоненого українця в санаторії «Привілля» в Луганській області. Це відбувалося за участі бойовиків з батальйону «Ахмат».

Розслідувачі The Insider зателефонували Очур-Суге Монгушу. Під час розмови чоловік намагався заперечувати свою причетність до тортур, і «багато брехав», однак видав себе, заплутавшись у свідченнях.

Ідентифікувати «ковбоя»-садиста журналістам вдалося завдяки сайтам, на яких можна вести пошуки за фото обличчя. На сайтах прокремлівських ЗМІ журналісти знайшли відео, на яких у червні 2022 року «людину» в капелюсі, подібну на Монгуша, зафіксовано на території заводу «Азот» у Сєвєродонецьку разом із чеченським батальйоном «Ахмат».

Підказки про бойовика були і в соцмережах. У «ВКонтакте» розслідувачі виявили оголошення Монгуша, опубліковане в групі Туви. Він просив повернути втрачене посвідчення водія та залишив два номери телефону.

Під час розмови «ковбой» заперечував свою причетність до катувань та до батальйону «Ахмат». Казав, що не має зброї, хоча викладає свої знімки з автоматом у соцмережах. При цьому Монгуш розповів, що з ним нібито зв’язалися російські журналісти, які попередили, що про нього поширюють історію з катуванням. Тобто, садист визнав, що на відео з тортурами над українським військовим саме він.

«Визнання Монгуша дуже важливі, — йдеться в публікації розслідувачів. — До розмови з ним було точно встановлено, що чоловік на відео «ахматівців» із заводу «Азот» — це той, хто фігурує на відео зі катуванням, а також те, що дуже подібний на цього ката чоловік на прізвище Монгуш воював в «Ахматі». При цьому залишалася гіпотетична можливість, що в «Ахматі» воюють дві дуже схожі людини монголоїдної зовнішності. Однак визнання Монгуша в тому, що чоловік у капелюсі на відео з території заводу «Азот» — це він, виключає останні сумніви».

Нагадаємо, відеозапис катування українського полоненого спочатку опублікував один із російських Telegram-каналів, де часто поширюють матеріали про знущання над українцями. У соцмережі потрапив і запис власне знущань, і відео з тілом страченого згодом українського військового.

Після цього радник голови МВС України Антон Геращенко у своєму Telegram-каналі опублікував особисті дані російського ката (на фото), який вчинив насилля над військовополоненим та поширив це відео.

Як повідомив Офіс Генерального прокурора, щодо тортур над українським військовополоненим розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (частина 1 статті 438 КК України).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду