NYT опублікувала провокативну новину про обстріл РФ одеського порту — МЗС

NYT опублікувала провокативну новину про обстріл РФ одеського порту — МЗС

24 Липня 2022
4422
24 Липня 2022
15:24

NYT опублікувала провокативну новину про обстріл РФ одеського порту — МЗС

4422
Як стверджують журналісти The New York Times із посиланням на джерело в ООН, РФ ракетним ударом по порту Одеси зернову угоду «технічно не порушила». В ООН із цим не погоджуються.
NYT опублікувала провокативну новину про обстріл РФ одеського порту — МЗС
NYT опублікувала провокативну новину про обстріл РФ одеського порту — МЗС

У Міністерстві закордонних справ України спростували публікацію The New York Times про те, що РФ ракетним ударом по порту Одеси «технічно не порушила» зернову угоду, підписану в Стамбулі. Коментар до новини з посиланням на «неназване джерело в ООН», яку поширили українські ЗМІ, надав речник МЗС Олег Ніколенко.

«Ми одразу звернулися до керівництва ООН за роз‘ясненнями. Сьогодні ми отримали запевнення, що неофіційний коментар "неназваного джерела" для The New York Times не відображає позицію ООН. Лише заява генсекретаря Гутерріша відображає позицію організації», — зазначив Ніколенко у дописі на фейсбуку.

За його словами, у МЗС відразу піддали сумніву і позицію «неназваного джерела», і твердження, що, мовляв, Росія не обіцяла не обстрілювати ті частини українських портів, які напряму не задіяні в експорті українського зерна.

«М‘яко кажучи, нас така позиція здивувала, — розповів речник МЗС. — По-перше, вона дисонує із заявою генерального секретаря Антоніу Гутерріша, який беззастережно засудив обстріл Одеського порту. По-друге, одностайною була і міжнародна спільнота, яка чітко вказала на порушення Росією своїх зобов‘язань в рамках забезпечення безпечного функціонування портової інфраструктури для експорту зернових».

Також Олег Ніколенко акцентував на відповідальності журналістів NYT: «От і біда з цими неназваними джерелами: запустили провокативний наратив, а відповідальності жодної. Це було зроблено зумисно або незумисно — питання відкрите».

23 червня на сайті NYT вийшла публікація «По Одесі вдарили ракети, влучивши у ключовий порт для світових поставок зерна» (Missiles strike Odesa, hitting a critical port for global grain supplies).

У розділі «Чи порушили удари домовленості?» йдеться про наступне:

«Нам про це ще невідомо.

Незрозуміло, на що саме були скеровані удари і чи була вражена якась зернова інфраструктура.

Охарактеризувавши напад як «цинічний», президент України Володимир Зеленський у суботу сказав, що «це також був удар по політичних позиціях самої Росії».

Але Росія не обіцяла уникати обстрілів на частини українських портів, які безпосередньо не використовуються для експорту зерна, за словами високопоставленого чиновника ООН. Якщо поблизу були воєнні цілі, можливо, Росія намагалася скористатися лазівкою.

Проте навіть якщо обстріли не порушили умови угоди, очевидно, що вони суперечили її духу. "Усі сторони взяли на себе чіткі зобов’язання на глобальному рівні щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та суміжної продукції на світові ринки", – йдеться в заяві ООН, поширеній цієї суботи».

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна, Туреччина та ООН підписали 22 липня 2022 року. З боку РФ угоду з Туреччиною та ООН підписав міністр оборони Сергій Шойгу. Документ передбачає розблокування портів «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» для вивезення зерна та продовольства під контролем України.

Також, згідно із цим документом, під егідою ООН розпочне роботу спільний координаційний центр за участі представників Туреччини, України, ООН та РФ. Сторони гарантують безпечне пересування суден, які перевозитимуть зерно та продукти харчування з українських портів.

Головна мета зернової угоди – надати можливість українським аграріям вивезти урожай 2022 року. 

Як повідомляв «Детектор медіа», 23 липня компанія NYT анонсувала відкриття українського бюро The New York Times на чолі з досвідченим репортером Ендрю Крамером.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду