У Кременчуці російська ракета вбила адвокатку Олену Дмитриченко, яка допомагала журналістам

У Кременчуці російська ракета вбила адвокатку Олену Дмитриченко, яка допомагала журналістам

8 Липня 2022
2262

У Кременчуці російська ракета вбила адвокатку Олену Дмитриченко, яка допомагала журналістам

2262
Олена Дмитриченко допомагала відстоювати свободу слова місцевим журналістам.
У Кременчуці російська ракета вбила адвокатку Олену Дмитриченко, яка допомагала журналістам
У Кременчуці російська ракета вбила адвокатку Олену Дмитриченко, яка допомагала журналістам

У Кременчуці внаслідок російського ракетного удару по торговельному центру «Амстор» 27 червня загинула адвокатка Олена Дмитриченко, яка допомагала відстоювати свободу слова місцевим журналістам.

Про це повідомила журналістка з Кременчука Тетяна Донченко

«Ми її втратили. Розумну, професійну, принципову, чесну… Можна багато писати про ділові якості адвокатки Олени Дмитриченко, життя якої обірвала рашистська ракета, скинута на "Амстор". Але чомусь мені згадується один нетиповий (як на роботу журналіста) момент зі співпраці. Олена, даючи коментарі для матеріалу, завжди сама казала: "Поставте моє фото". Чому нетиповий? Часто наші джерела (навіть професійні, публічні особи) категорично заявляють: "Не треба мене фотографувати". Олена навпаки. І вона чинила вірно, бо фото додавало їй впізнаваності. Вона себе любила – і це допомагало їй рости професійно та знаходити баланс між роботою і особистим життям. І ми її любили за те, якою вона була», – написала журналістка.

Як розповіла Тетяна Донченко представниці ІМІ, Олена Дмитриченко допомагала готувати матеріали на теми, близькі людям.

«Коли у 2015 році наша ініціативна група з ГО "Європейський клуб" започаткувала проєкт "Відкритий доступ", Олена погодилася брати участь як юристка. "Відкритий доступ" – це про відкритість влади та про порядок ухвалення нею рішень. Адже до цього частина рішень оприлюднювалася мерією Кременчука лише формально, з порушенням термінів ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Навіть ті рішення, які безпосередньо впливали на життя громади. Одне з таких – про порядок відкритих слухань щодо комунальних тарифів. Цей порядок фактично нівелював права громади на обговорення. Журналістка Лариса Гориславець звернулася до суду, позов допомогла скласти Олена Дмитриченко», – розповіла журналістка. 

Тетяна Донченко додала, що коли в Кременчуці були зачинені дитсадки через довготривалі ремонти, причиною яких стало знову ж таки непрозоре рішення місцевої влади щодо вибору підрядника, Олена виходила на батьківські мітинги.

«Нині її молодшій доньці чотири роки. Родина була успішною і, напевне, могла б вирішити проблему самотужки. Але їй було важливе право громади на дошкільну освіту. І вона на цих мітингах захищала це право... Наприклад, комунальні тарифи, позови споживачів щодо неякісних послуг, взаємодія громадянина та влади».

27 червня російські окупанти вдарили ракетами по торговельному центру «Амстор» у Кременчуці. Будівля, яку називали найбільшим торговельним центром міста, була зруйнована вщент. 

Загалом унаслідок ракетного удару росіян, за офіційними даними, загинули 19 людей, постраждали 64, з яких 26 шпиталізували. Рятувальники виявили на місці удару 29 фрагментів тіл.

Фото: Тетяна Донченко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду