У Києві презентували книгу «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...» (ВІДЕО)

У Києві презентували книгу «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...» (ВІДЕО)

29 Червня 2022
1908
29 Червня 2022
11:27

У Києві презентували книгу «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...» (ВІДЕО)

1908
Упорядники книги зібрали велику кількість фотографій, де зафіксовані важливі події на життєвому і професійному шляху соціологині, а також підготували цінну добірку цитат і афоризмів Ірини Бекешкіної.
У Києві презентували книгу «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...» (ВІДЕО)
У Києві презентували книгу «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...» (ВІДЕО)

У середу, 29 червня,  у приміщенні інформаційного агентства  «Укрінформ» відбулась публічна дискусія і презентація книжки «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...», присвячена пам'яті видатної соціологині та громадської діячки Ірини Бекешкіної.

Захід на вшанування пам’яті Ірини Бекешкіної було приурочено до роковини смерті знаної української соціологині, директорки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«Збірка, присвячена пам’яті Ірини Бекешкіної, ... – це книга уроків життя, нашого українського повсякденного життя в добу незалежності, – пише у передмові до книги друг і колега Ірини Бекешкіної Євген Бистрицький. – Кожний знайде тут – у наукових працях Ірини, в її публічних виступах у мас-медіа та в її влучних афоризмах, у спогадах друзів та колег – життєві орієнтири для себе, щоб краще розуміти суспільство, в якому ми живемо, та як доцільніше прокладати власний життєвий шлях у ньому. Ця книга – напуття нам усім і наша колективна пам’ять».

«Вона йшла попереду... Вона бачила проблеми пост-Майданних влад, застерігала, вимагала прозорості від влади, активності від громадян, давала поради кожній новій владі», – нагадує у вступному слові до книги Олексій Гарань.

Окрім свого професійного та громадського покликання, Ірина Бекешкіна любила просто життя у всіх його проявах.  «Люблю драйв», – казала  вона й просилася підкинути її на мотоциклі на зустріч у посольство. Вона забирала додому й доглядала бездомних котів й щоденно підгодовувала в дворі пташок.

Упорядники книги зібрали велику кількість фотографій, де зафіксовані важливі події на життєвому і професійному шляху соціологині, а також підготували цінну добірку цитат і афоризмів Ірини Бекешкіної. 

«Мені дуже цікаво жити. І це, я вважаю, позитивна риса для соціолога. Неможливо собі уявити соціолога, приміром, у навушниках, який уткнувся в смартфон у метро. Ця людина – апріорі не з нашої касти. Я спостерігаю за життям. Я його слухаю. Уловлюю не тільки в анкетах, а й на вулицях. Із облич, фраз людей, які проходять повз... Усе це – моя робота», – казала Ірина Бекешкіна.

Видання адресовано широкому колу читачів, зокрема соціологам, історикам, журналістам, представникам громадського сектору і, звичайно ж, молодим науковцям та студентам, які починають торувати свій професійний шлях.

Комунікативний менеджер Фонду «Демократичні ініціативи» Юрій Горбань повідомив, що книга не продається. Її наклад складає – лише 500 примірників. Основна частина накладу знаходиться в офісі Фонду (вул. Олеся Гончара, 33), де її можна отримати у подарунок.

За словами генерального директора Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто, ніхто не зробив більше для популяризації соціології в суспільстві, ніж Ірина Бекешкіна.

«Вона була чесною, принциповою, подекуди різкою і не боялась висловлювати свою думку. Про псевдосоціологів вона висловлювалась дуже різко, була бойовою, і цього нам зараз дуже не вистачає».  

Директор Інституту соціології  НАН України Євген Головаха нагадав, що Ірина Бекешкіна була за освітою психологом, і з 1998 року як експерт ДІФ працювала над проблематикою соціології суспільства.

«Пані Ірина за освітою – психолог, як і я. Здавалося б, ми не мали жодного стосунку до соціології, але так сталось, що вона стала найвпливовішим соціологом в Україні…Вона мала вплив на свідомість пересічних людей».

Генеральний директор «Укрінформу» Олександр Харченко сказав, що Ірину Бекешкіну можна назвати лицарем професії.

«Таким людям не обов’язково мати залізні обладунки. Пані Ірина була тендітною і скромною жінкою, разом із тим вона мала силу духу, в неї була здатність утримуватись від компромісів і вимагати цього від інших. Завдяки таким людям, як Ірина Бекешкіна, професія соціолога тримала планку і була двигуном соціальних змін в Україні…».

Засновниця та голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що Ірина Бекешкіна була для українських журналістів своєрідним камертоном соціології.

«Інколи нам треба було зрозуміти, чи можна довіряти тій чи іншій соціології, і я точно знаю, що якщо це було дослідження Фонду "Демократичні ініціативи", то не було взагалі жодних питань, ми розуміли, що цьому можна довіряти. Якщо треба було отримати оцінку якогось іншого дослідження, щодо якого були сумніви, або просто питання, тоді ми завжди телефонували пані Ірині і питали її думку. І вона завжди давала фахову оцінку. Ми розуміли, що вона ніколи не буде виходити з конкуренції. Тобто якщо це дійсно фахове дослідження, вона завжди буде хвалити своїх колег. Її фаховість у поєднанні з великою чесністю і лицарством відігравали важливу роль у соціології і журналістиці. Хочу нагадати про громадську дільність пані Ірини та її активізм. Я співпрацювала з пані Іриною в Раді РПР, також вона була членом правління ГО "Детектор медіа". Як громадський діяч пані Ірина була для нас гарним прикладом, вона завжди була компетентною у будь-якій темі, яку ми обговорювали: економіка, державне управління, медіа, інформаційна політика. Пані Ірина завжди була поза кон’юнктурою…».

Організатори заходу: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Міжнародним Фондом «Відродження».

Українська соціологиня, директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, членкиня правління ГО «Детектор медіа», старша наукова співробітниця Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна померла у березні 2020 року.

Працювала науковою редакторкою журналу «Філософська думка», молодшою і старшою науковою співробітницею Інституту філософії АН УРСР. З 1991 року — науковою співробітницею Інституту соціології НАН України.

У Фонді «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва пані Ірина працювала з 1996 року. Стала авторкою понад 100 наукових робіт.

Багато років вона входила до списку 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус».  

Скріншот відео: Ukrinform TV/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду