У Житомирі викрили вчительку української мови, яка агітувала за Росію – СБУ

У Житомирі викрили вчительку української мови, яка агітувала за Росію – СБУ

13 Червня 2022
14577
13 Червня 2022
09:46

У Житомирі викрили вчительку української мови, яка агітувала за Росію – СБУ

14577
Також в області викрили ще кількох мешканців, які просували проросійські наративи у соцмережах.
У Житомирі викрили вчительку української мови, яка агітувала за Росію – СБУ
У Житомирі викрили вчительку української мови, яка агітувала за Росію – СБУ

Управління Служби безпеки України в Житомирській області відзвітувало про викриття низки мешканців, яких підозрюють у колабораціонізмі та антиукраїнській пропаганді. 

Так, за даними слідства, вчителька української мови з Житомира агітувала своїх колег, переконуючи їх, що не треба чинити опір російським окупантам, оскільки ті «прийшли рятувати від бандерівців» і «боротися з нацистами». Щодо неї порушили справу за ч.1 ст.111-1 (колабораційна діяльність) ККУ. Їй загрожує до 15 років позбавлення права посідати певні посади або права на певну діяльність.

За цією ж статтею відкрито провадження щодо жительки Житомира, яка відкрито переконувала місцевих мешканців у тому, що Росія напала на Україну нібито лише для «захисту російськомовного населення від утисків націоналістів», і просувала російські наративи про «нацистів» в Україні.

Крім того, СБУ викрила на антиукраїнській пропаганді двох мешканців Новограда-Волинського, зокрема громадянина Росії, який кілька років живе в Україні. Фігуранти робили дописи та репости в російській соцмережі, якими підтримували армію держави-агресора та проросійських бойовиків з терористичних угрупувань на Донбасі.

Проти цих осіб відкрито провадження за ч.2 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) КК України. Фігурантам загрожує до 5 років обмеження або позбавлення волі. 

В СБУ нагадали, що за подібний вчинок мешканця Бердичева засудили до позбавлення волі строком на три роки з іспитовим терміном 1,5 роки. У соцмережах обвинувачений виправдовував російську агресію проти України, а потім «щиро каявся».

Нагадаємо, на Дніпропетровщині правоохоронці викрили адміністраторку антиукраїнських груп у Viber.

Ілюстрація: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14577
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду