Алексієвич віддала премію за свободу слова письменникам України

Алексієвич віддала премію за свободу слова письменникам України

12 Червня 2022
2967
12 Червня 2022
09:43

Алексієвич віддала премію за свободу слова письменникам України

2967
Нобелівській лауреатці вручили Jiří Theiner Award під час празької книжкової виставки.
Алексієвич віддала премію за свободу слова письменникам України
Алексієвич віддала премію за свободу слова письменникам України

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич віддала нагороду Іржі Тейнера українській делегації авторів як знак своєї підтримки України. Про це з посиланням на трансляцію церемонії вручення, яка відбулася у Празі, повідомляє «Читомо».

Через хворобу письменниця не змогла бути особисто присутньою на церемонії нагородження. «Мені дуже шкода, що я не можу бути на фестивалі. Хочу сказати, що на премію Іржі Тейнера заслуговує українська делегація письменників, яка представляє мужню країну. Ми всі захоплюємосяУкраїною і віримо у її перемогу. Україна сьогодні на передовій боротьби зі злом. Вона має знати, що ми з нею», — прокоментувала Алексієвич.

Нагороду отримали письменниці Катерина Міхаліцина та Євгенія Кононенко.

Катерина Міхаліцина у своїй промові висловила вдячність опозиційній інтелігенції Білорусі.

«Для мене було шоком дізнатися, що я маю отримати премію за свободу слова, але я сприймаю її як нагороду за свободу думки, — сказала Євгенія Кононенко. — Коли розмовляю з моїми колегами з Росії, я бачу, що свободи думки там немає. Так було давно, але в Росії немає свободи слова, скажімо, років 15, а може, й більше, решта починає відновлювати радянську епоху. Це схоже на мою останню книгу «Останнє бажання», яка розповідає про те, як радянська влада деформує особистість людини. Насправді все починається зі слова. Спочатку було слово, як сказано в Євангеліє від Івана. Якщо немає свободи слова, зрозуміло, що рано чи пізно буде війна».

Jiří Theiner Award названа на честь багаторічного головного редактора журналу «Індекс цензури» Іржі Тейнера. Її присуджують щорічно у межах міжнародного книжкового ярмарку та літературного фестивалю «Світ книги»( Svět knihy) особі чи установі, що працює за межами Чехії і своїми діями чи довготривалими зусиллями зробила значний внесок у поширення та популяризацію чеської літератури за кордоном. Почесний член комітету з нагородження, син Тейнера та спонсор грошової премії Павло Тейнер зазначив, що переможець має поєднувати культуру з прихильністю до прав людини, надто свободи слова.

На знак солідарності з Україною «Світ книги» припинив співпрацю з російськими видавцями.

Нагадаємо, Світлана Алексієвич зараз мешкає у Берліні. Вона вже понад рік пише книгу про масові протести проти Олександра Лукашенка в Білорусі

Нобелівська лауреатка долучилася до тих письменників, які на початку березня закликали всіх, хто володіє російською, розповідати людям з РФ правду про війну в Україні. 

Фото: «Читомо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2967
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду