CERT-UA: готується масована кібератака на медійні організації України

CERT-UA: готується масована кібератака на медійні організації України

11 Червня 2022
3603
11 Червня 2022
11:03

CERT-UA: готується масована кібератака на медійні організації України

3603
Масована розсилка містить шкідливий документ, позначений як "інтерактивні_карти".
CERT-UA: готується масована кібератака на медійні організації України
CERT-UA: готується масована кібератака на медійні організації України

Понад 500 електронних адрес медійників та організацій увійшло до бази хакерів. Про це інформує урядова команда реагування на надзвичайні події України CERT-UA. Спеціалізований структурний підрозділ, що діє при Держслужбі спецзв'язку та захисту інформації, посилається на «учасника інформаційного обміну».

Масована хакерська розсилка містить у додатку документ «СПИСОК_посилань_на_інтерактивні_карти.docx». Відкриття цього документу призведе до завантаження HTML-файлу та виконання JavaScript-коду, що, своєю чергою, запустить завантаження та виконання шкідливого EXE-файлу "2.txt".

«Зловмисники продовжують використовувати вразливість CVE-2022-30190 та все частіше вдаються до розсилань електронних листів зі скомпрометованих електронних адрес державних органів», — попереджають у CERT-UA.

Активність відстежується за ідентифікатором UAC-0113 (з середнім рівнем впевненості його асоційовано з групою Sandworm). У випадку виявлення ознак компрометації за цими індикаторами CERT-UA просить терміново повідомляти про подібні випадки.

Нагадаємо, як застерігає Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, російські хакери здійснюють дедалі більше кібератак проти українців. Також зростає кількість інформаційно-психологічних операцій у соцмережах та месенджерах. Хакери часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави. Наприклад, у Facebook зловмисники запустили шахрайську схему: пропонують українцям 8900 гривень «допомоги від ЄС» за участь в опитуванні. Також шахраї створили фейковий чат-бот державної платформи «Дія», у якому пропонують «отримати 3 000 гривень грошової підтримки від держави».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3603
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду