В Україні з’явилося нове свято – День державності

В Україні з’явилося нове свято – День державності

31 Травня 2022
1949
31 Травня 2022
18:48

В Україні з’явилося нове свято – День державності

1949
Верховна Рада сьогодні ухвалила закон, який сприятиме утвердженню спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, йдеться в пояснювальній записці документу.
В Україні з’явилося нове свято – День державності
В Україні з’явилося нове свято – День державності

Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким 28 липня оголошено Днем державності України. За відповідний законопроєкт № 5864 проголосували 257 парламентарів, повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Цей день буде також вихідним, йдеться в статті 73 Кодексу законів про працю України.

Нагадаємо, 24 серпня 2021 року, коли в Україні відзначають День Незалежності, президент Володимир Зеленський оголосив про створення нового свята – Дня української державності. 

«Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності, в день хрещення Київської Русі-України, — сказав тоді Зеленський. — Ми починаємо відзначати День Української державності. Її точкою відліку ми вважаємо рік заснування Києва — столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають місцем, де все починається».

Після промови президент України підписав відповідний указ.

День хрещення Київської Русі-України відзначається 28 липня, у День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Перші літописні згадки про заснування Києва, про історичні події, повʼязані з діяльністю князя Київського Володимира, датуються щонайменше 882 роком. У 988-му Володимир прийняттям християнства засвідчив європейський цивілізаційний вибір Київської Русі (Києво-Руської держави). Її спадкоємцями стали, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Литовсько-Руська держава, Українська козацька держава (Гетьманщина), Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна та сучасна Україна.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду