Резонанс довкола затримання Євгена Шпитка завдає шкоди волонтерському руху – Mind.UA

Резонанс довкола затримання Євгена Шпитка завдає шкоди волонтерському руху – Mind.UA

7 Травня 2022
2479
7 Травня 2022
18:53

Резонанс довкола затримання Євгена Шпитка завдає шкоди волонтерському руху – Mind.UA

2479
«У низці випадків, коли була потрібна передоплата, Євген Шпитко закладав свої власні кошти, які згодом відшкодовувались» , – пише редакція сайту.
Резонанс довкола затримання Євгена Шпитка завдає шкоди волонтерському руху – Mind.UA
Резонанс довкола затримання Євгена Шпитка завдає шкоди волонтерському руху – Mind.UA

Редакція сайту Mind.UA, яку очолює нещодавно затриманий Євген Шпитко, пояснила, яка готівка була у нього на час затримання. Нещодавно суд обрав двом фігурантам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави загалому розмірі 4 млн грн., повідомляє сайт Львівської обласної прокуратури.

Як зазначає редакція Mind.UA, після початку великої війни Євген Шпитко був залучений до допомоги ЗСУ на волонтерських засадах та задіяний у постачанні найчастіше бронежилетів та шоломів.

«На момент початку бойових дій, коли потреба в засобах захисту для військових була найвищою, для приватних фізичних осіб було практично неможливо купувати їх напряму невеликими партіями, – йдеться у публікації сайту. – Водночас запити на бронежилети та каски від хлопців, які відправлялись на передову, надходили безперервно.Для оптимізації процедур, оперативного виконання вимог регуляторів та якнайшвидшого постачання бронежилетів безпосередньо до військових частин, була залучена юридична особа – «Артан Центр», яка акумулювала запити від військових, добровольців, волонтерів та приватних осіб. Вона уклала договори із структурами «Укроборонпрому» на оптові партії вказаної номенклатури».

Також редакція подає коментар директора «Артан Центр» Олега Кончаківського, який наголошує, що Євген Шпитко робив особисті закупівлі, щоб не переплачувати за необхідне екіпірування для захисників України та «не ризикувати щодо підробок».

«Зарегульованість та складність екіпірування пересічних громадян, ТРО, конкретних військовослужбовців на тлі розгортання бойових дій змусили шукати можливості, щоб прискорити та спростити процедури. Завдяки формату безповоротної допомоги на суму вартості товару та оптовим контрактам вдалося швидко налагодити адресну передачу якісних бронежилетів людям, які йшли на фронт», – каже Олег Кончаківський.

За його словами, в разі закупівлі напряму фізособами вартість спорядження збільшувалася на 20% (НДС), а також існував ризик купити неякісний або підробний товар. Співпраця з профільною професійною компанією вирішувала ці проблеми, однак оптимальною була закупівля великих партій, а не окремих одиниць, відзначає Mind.UA.

«Товари закуповувалися за кошти замовника. У низці випадків, коли була потрібна передоплата, Євген Шпитко закладав свої власні кошти, які згодом відшкодовувались» , – пише Mind.UA.

«Загалом це усталений зараз формат роботи волонтерських організацій», – пояснює Кончаківський. За його словами, завдяки цьому були екіпіровані сотні людей, які боронять Україну.

Співрозмовник Mind із волонтерських кіл відзначає, що  резонанс, викликаний цією справою, та публікація особистих даних завдали величезної шкоди волонтерському руху, представники якого зараз «завмерли і чекають, до кого прийдуть».

Також редакція звертає увагу на те, що як багатодітний батько Євген Шпитко мав юридичну можливість виїхати за кордон, однак залишився в Україні під час війни та з першого дня допомагав армії. При цьому він виїжджав за кордон у волонтерських справах та повертався знов до України.

Також інтернет-видання звертає увагу на те, що Роман Матис, із яким Євген Шпитько перебував на час затримання, відомий «послідовною критикою керівництва Львівської ОДА (нині – військової адміністрації) та особисто її керівника Максима Козицького». Зіновій Козицький є бенефіцеарним власником видання LvivMedia, представники якого були присутні при затриманні СБУ та першими розповіли про звинувачення на адресу редактора і підприємця.

Тим часом суд обрав запобіжний захід Євгену Шпитку та екс-чиновнику Львівської ОДА Роману Матису. Фігурантів кримінальної справи арештували з правом внесення застави у сумі по 2 млн грн для кожного. 

Нагадаємо, Євгена Шпитка та підприємця, ексчиновника Львівської облдержадміністрації Романа Матиса затримали 5 травня під час продажу партії військової амуніції на 550 тисяч гривень. Про це повідомили в пресслужбі управління СБУ у Львівській області.
 
За даними слідства, Шпитко та Матис нібито продавали гуманітарну допомогу і військове спорядженя, а також привласнювали благодійні пожертви.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2479
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
olvr
712 дн. тому
Це той Євген Шпитко, який працював у Форбс часів Курченка?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду