Без преси і в атмосфері секретності: Київ відвідали держсекретар Блінкен та очільник Пентагону Остін

Без преси і в атмосфері секретності: Київ відвідали держсекретар Блінкен та очільник Пентагону Остін

25 Квітня 2022
986
25 Квітня 2022
09:54

Без преси і в атмосфері секретності: Київ відвідали держсекретар Блінкен та очільник Пентагону Остін

986
Блінкен та Остін стали найвищими американськими посадовцями, що відвідали Україну після масштабного вторгнення РФ.
Без преси і в атмосфері секретності: Київ відвідали держсекретар Блінкен та очільник Пентагону Остін
Без преси і в атмосфері секретності: Київ відвідали держсекретар Блінкен та очільник Пентагону Остін

У неділю, 24 квітня,  держсекретар США Ентоні Блінкен та очільник Пентагону Ллойд Остін відвідали Київ із закритим візитом.

Про візит Блінкена і Остіна першим повідомив президент Володимир Зеленський під час пресконференції у суботу, 23 квітня. Однак США відмовилися коментувати візит посадовців до Києва.

Блінкен та Остін стали найвищими американськими посадовцями, що відвідали Україну після масштабного вторгнення РФ. Спершу вони прилетіли до Польщі, а у неділю наземним шляхом їхали до Києва.

Як повідомляє Associated Press,  журналістам заборонялося повідомляти про поїздку до її завершення. Також представникам ЗМІ не дозволялося супроводжувати посадовців під час їхньої сухопутної подорожі до України, преса залишилась на українсько-польському кордоні. Держдепартамент та Пентагон посилалися на питання безпеки.

У Києві Блінкен і Остін зустрілися з президентом Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, міністром оборони Олексієм Резніковим і міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським.  

Блінкен під час зустрічі пообіцяв, що американські дипломати повернуться до України найближчим часом, також держсекретар підтвердив намір призначити послом в Україні дипломатку Бріджіт Брінк. 

У понеділок, 25 квітня, Офіс президента повідомив, що сторони обговорили оборонну допомогу, посилення санкційної політики проти Росії, фінансову підтримку України та гарантії безпеки.

Додамо, що окрім протитанкової, стрілецької зброї, ПЗРК, США почали поставляти ЗСУ важке озброєння, зокрема, гаубиці, БМП, тактичні машини, броньовики, гелікоптери Мі-17, радари, дрони-камікадзе та ін.

Очікується, що США нададуть Україні ще 700 млн доларів додаткової військової допомоги.

З Польщі Блінкен повернувся до Вашингтона, а Остін поїхав на військову базу США Рамштайн у Німеччині, де відбудеться зустріч міністрів оборони НАТО та інших країн-донорів щодо підтримки України.

«Ми мали можливість безпосередньо продемонструвати нашу постійну рішучу підтримку українського уряду та українського народу. На нашу думку, це був важливий момент для того, щоб поговорити віч-на-віч», – сказав Блінкен журналістам на українсько-польському кордоні у понеділок.

Першими після початку російського вторгнення з візитом Київ відвідали прем'єр-міністр Словенії Янеш Янза, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала і лідер ПіС Ярослав Качинський. Візит відбувся 15 березня, тоді російські війська стояли під Києвом та намагалися оточити місто.

Політики заявили: «У такі переломні для світу часи наш обов’язок бути там, де кується історія, бо йдеться не про нас, а про майбутнє наших дітей, які заслуговують жити у світі, вільному від тиранії».

Після поразки росіян на півночі України Київ відвідали топ-посадовці ЄС, зокрема, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель, голова Європейської Ради Шарль Мішель, президенти Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс, Естонії Алар Каріс, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
986
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду