Українська письменниця отримала спеціальну відзнаку від журі премії EUPL

Українська письменниця отримала спеціальну відзнаку від журі премії EUPL

23 Квітня 2022
1282
23 Квітня 2022
15:48

Українська письменниця отримала спеціальну відзнаку від журі премії EUPL

1282
Українська письменниця отримала спеціальну відзнаку від журі премії EUPL
Українська письменниця отримала спеціальну відзнаку від журі премії EUPL

Під час Паризького книжкового ярмарку було оголошено переможця Премії Європейського Союзу з літератури (the EUPL). Ним став став грузинський автор Іва Пезуашвілі з твором «Сміттєпровід». Також відзнаку отримала українська письменниця Євненія Кузнєцова за книгу «Спитайте Мієчку». Про це повідомляє команда Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні.

Премія 2022 року є особливою, оскільки були внесені певні зміни в її організації. Вперше європейське журі з семи членів визначило одного переможця та окремо п’ятьох номінантів, які отримали спеціальні відзнаки. Окрім Євгенії Кузнєцової, це бельгійка Геа Шотерс («Трофей»), боснійка Сладжана Ніна Перкович, («У канаві»), ірландець Тадхг Мак Доннагайн («Мадам Лазар») та іспанець Якобо Бергареш («Ідеальні дні»).

Премія Європейського Союзу з літератури відзначає молодих письменників-фантастів з Європейського Союзу та за його межами. Висвітлюючи творчість та величезне і різноманітне багатство сучасної європейської художньої літератури, EUPL прагне сприяти популярності літератури в Європі та заохочувати більший інтерес до творчості письменників з різних країн. Україна бере участь у EUPL з 2019 року. До та під час повномасштабного російського вторгнення в Україну консорціум EUPL співпрацював з Українським інститутом книги, щоб включити українського номінанта до премії 2022 року. Обидві організації – EIBF та FEP – солідарні з Україною і, зокрема, з українськими письменниками, перекладачами, видавцями, книговидавництвами та бібліотекарями. Разом із книжковою спільнотою всього світу консорціум EUPL засуджує напади Росії та закликає до відновлення миру в Україні.

Євгенія Кузнєцова — українська письменниця, перекладачка, дослідниця. Народилася та виросла в селі Хомутинці в центральній Україні. Після закінчення Київського національного університету здобула ступінь доктора філософії з літературного аналізу в Іспанії. Зараз Євгенія працює в галузі медіа-досліджень, зосереджуючи увагу на репортажах, які стосуються конфліктів і протидії дезінформації, а також перекладає художню та науково-популярну літературу. Наразі Євгенія видала дві книги. Її перша книга «Кухар у скорботі» опублікована у 2020 році. Її друга книга «Спитайте Мієчку» увійшла до шорт-листа «Книги року BBC News Україна» у 2021 році. Зараз вона працює над монографією про радянську лінгвістичну політику та політику ідентичності та ще одним романом. Обидві книги мають вийти у 2022 році.

Фото: сайт "20 хвилин"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1282
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду