Соловйов у сказі: дайджест російської пропаганди за 17 квітня

Соловйов у сказі: дайджест російської пропаганди за 17 квітня

18 Квітня 2022
1143

Соловйов у сказі: дайджест російської пропаганди за 17 квітня

1143
Соловйов у сказі: дайджест російської пропаганди за 17 квітня
Соловйов у сказі: дайджест російської пропаганди за 17 квітня

Росія використовує фейкових біженців та бреше, що не викрадає дітей з окупованих територій. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи російської пропаганди за 17 квітня.

  1. Від «свавілля націоналістів» рятують фільтраційні табори
  2. Особиста релігія для бійців «Азову»
  3. Як роспропаганда використовує дітей
  4. Росіяни через Монголію втягують у війну Китай
  5. Де армада «Армат»?
  6. Український «Нептун» посміявся останнім
  7. Соловйову наказали мочити Шойгу

Від «свавілля націоналістів» рятують фільтраційні табори

«З Маріуполя через гуманітарний коридор у східному напрямку, також без участі української сторони, від свавілля, влаштованого націоналістами, вдалося врятувати вже 139 678 осіб, за минулу добу – 945» заявив російський генерал-полковник Михайло Мізінцев.

Насправді маріупольців, врятованих від «свавілля націоналістів», відправляють у фільтраційні табори в гірших традиціях сталінських концентраційних.

Як вони влаштовані, розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, після стандартних знущань (допит, перевірка гаджетів, огляд тіла) окупанти проводять окремі допити, зокрема інсценуючи розстріл. 5-10% людей фільтрацію не проходять і їх вивозять у Донецьк та Докучаєвськ. Подальша їхня доля невідома, але частину людей планують мобілізувати до російського окупаційного корпусу, що свідчить про катастрофічну нестачу людського ресурсу. 

Особиста релігія для бійців «Азову»

На каналі «Россия 1» показали сюжет про те, що «для бійців «Азову» була створена особиста релігія, щоб «відокремити їх від суспільства, у якому вони жили, від їхнього власного народу». На думку Яна Гагіна, людини, яка називає себе радником уряду «ДНР», релігія «азовців» поєднує скандинавські та слов’янські вірування, має власну богиню смерті та спеціальну молитву.

На підтвердження своїх фантазій у сюжеті показали дерев’яні статуї, які стоять на багатьох дитячих майданчиках звичайних українських спальних районах. (Штаб «Азову», на переконання російських пропагандистів, звичайно розташовувався у саме у них).

Насправді після сатанинського капища «Правого сектора», усі релігійні «витвори» російського пропагандистського мистецтва вже мають вторинний вигляд. Але бійці «Азову» нагадали свою релігію і «спеціальну молитву», яка залишається незмінною і звучить просто: «Бути вірними своїй присязі, українському народу і надалі продовжувати обороняти Маріуполь… Наш моральний дух сильний, ми знаємо, що ми робимо і навіщо ми тут».

Як роспропаганда використовує дітей

А тим часом центральне видання Міноборони РФ «Красная звезда» опублікувала статтю Віктора Худолєєва під заголовком «Імперія брехні масово тиражує фейки». Один із «фейків», на думку російських пропагандистів, такий: «українських дітей силоміць вивозять до Росії».

І хай би вони «спростовували» це за допомогою фейкових свідчень фейкових біженців або уповноваженої з фейкових прав людини Москалькової, але пропагандисти вирішили послатися й на представника Міжнародного дитячого фонду ООН Мануеля Фонтена, який нібито заявив, що «не має жодних доказів того, що українських дітей вивозять до Росії силоміць». При цьому посилань на його заяву немає.

Насправді, як з’ясувало видання The Insider, повна заява Фонтена, яка знайшлася на сайті CBS News, звучить так: «У ЮНІСЕФ наразі немає доступу до районів України та Росії, де можна було б провести розслідування ймовірних викрадень дітей. <…> Ми вивчаємо можливості відстеження і допомоги у цій ситуації».

Окрім того, прессекретар ЮНІСЕФ Джо Інгліш у коментарі для CBS додав: «У фонду не було можливості провести незалежну перевірку цих повідомлень. Вони, зрозуміло, неймовірно тривожать. Викрадення дітей під час війни — одне із шести серйозних порушень щодо дітей в умовах конфлікту і заборонено міжнародним гуманітарним правом».

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що є інформація про 5 тисяч дітей, яких було депортовано в бік Росії. «Декілька десятків тисяч були вимушено вивезені у РФ. Російські війська не дозволили їм пройти на територію, яку контролює Україна. Тому ми не знаємо, що з цими дітьми», – сказав Зеленський.

Як росіяни через Монголію втягують у війну Китай

Ті самі горезвісні «українсько-американські біолабораторії», якими путінська пропаганда «кошмарить» телевізійний зомбоящик пересічних мешканців Росії, тепер «перевезли» у Монголію.

За словами російського сенатора Костянтина Косачова, уже після початку «спецоперації в Україні», американці вступили в контакт з Монголією. «Американці збираються там ставити лабораторії. Є серйозні підстави вважати, що це ті самі, які вони згорнули в Україні. Їм важливо як і раніше залишатися впритул до Росії».

Насправді ми вже розповідали про те, як російська армія фейкометів намагається «хімічити» в Україні. Але ці слова Косачова, які хоч і стали приводом для численних мемів на тему «Монголії підготуватися», не такі смішні, як здається на перший погляд.

Адже Монголія – сусід Китаю. І за допомогою таких меседжів, нехай і з вуст «блазнів» на кшталт Косачова, Москва намагається ще більше затягнути Пекін на свій бік у війні не стільки з Києвом, скільки з Вашингтоном. Що з цього вийде побачимо, але наміри роспропаганди цілком зрозумілі.

Де армада «Армат»?

Радянсько-російські пропагандисти так довго (ще з 1938 року) проголошували, що «броня крепка и танки наши крепки», що самі в це повірили. Але на 54 день війни з Україною остаточно з’ясувалось, що  «міцної броні» вистачило лише тимчасово доїхати до Херсона – найближчого до тимчасово окупованого українського Криму обласного центру. Усе. Далі немає ані «броні», ані самих «танків». Де ж «Армати»?

Насправді найвідоміший нині російський танк виготовили пропагандисти. І саме тому його не палять «Джавеліни». І, здається, ще не скоро палитимуть, адже «Уралвагонзавод» зупинив не тільки ремонт усіх танків, а й випуск тих самих парадних Т-14 («Армата»). Це було ще місяць тому – через відсутність імпортних комплектуючих. («Уралвагонзавод» потрапив одразу до трьох санкційних списків: Японії, Великої Британії та ЄС). У російських ЗМІ це незграбно пояснили «переналадкою виробництва і відправкою співробітників заводу у відпустку».

Такі ж проблеми вже наздогнали і російських виробників зенітно-ракетних комплексів. Як повідомляє ГУР МО України, виробничі потужності «Ульяновського механічного заводу» – виробника РЛС та засобів ППО («Бук», «Куб», «Тунгуска») зупинені. Причини аналогічні, що й на «Уралвагонзаводі» – відсутність іноземних комплектуючих та електронних компонентів. Працівникам надають вибір: йти у неоплачувану відпустку або на війну в Україні на посаду «оператор-навідник ЗРК «Бук» із зарплатою – 50 тисяч рублів на місяць (17 814 грн). А якщо відмовляється, то отримають у документи ось такий штамп.

Український «Нептун» посміявся останнім

На цьому тлі дуже повчальна історія з українськими ракетами «Нептун», які підозрюють (можливо, не безпідставно) у нещодавньому безславному кінці «Москви» – флагмана ЧФ РФ.

StopFake згадав як ще два роки тому російські ЗМІ відверто насміхались над українськими «Нептунами».

Згодом, коли Україна кілька разів випробувала «Нептун», риторика «експертів» змінилася і вони вхопилися за версію, що нова українська крилата ракета – це «старі радянські розробки».

Насправді, на відміну від «суто» російських розробок, які не працюють без імпортних комплектуючих, «український «Нептун» повністю концентрується навколо використання українських комплектуючих. Турбодвигуни виробляє українське підприємство «Мотор Січ»,  інші напрацювання – система наведення, головка самонаведення, корпус ракети і все інше – також не мають ніякого стосунку до радянської спадщини» заявив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Тож, як бачимо, український «Нептун» над  «Москвою» і російськими пропагандистами посміявся останнім.

Соловйов через «Москву» мочить Шойгу 

Але по «Москві» зараз у Росії траур. Топ-пропагандист Володимир Соловйов, навіть, влаштував «показову порку» МО РФ. (З найвищого дозволу, звичайно).

«Я скаженію від того, що сталося з «Москвою»…Так, крейсеру було багато років, так, він пройшов ремонт, так, у цієї серії кораблів справді є вразливі місця, родові травми – я все розумію, ви мені тільки поясніть, як ви змогли його втратити?» запитав він.

Соловйову відповіли: «А чи не відірвати тобі міцно стислі булки від казенного крісла і чи не з’їздити на фронт? Там все і дізнаєшся».

Насправді, якщо Соловйову якась з «башт Кремля» дозволила через «Москву» наїхати на Шойгу, то провали в російській спецоперації (зокрема пропагандистській) в Україні вже настільки очевидні та публічні, що ховати їх просто неможливо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду